.
Friss hírek és elemzések az ingatlanpiacról
2024. 06. 10.
Megosztás

A pandémia évéhez képest 36%-kal emelkedett a külföldi vásárlók száma a tavalyi év során a hazai ingatlanpiacon

Erősödött a külföldi állampolgárok jelenléte a magyar ingatlanpiacon a 2023-as év során, 2024-ben pedig várhatóan további élénkülés várható mind a hazai, mind más nemzetek befektetői felől. A külföldiek a tavalyi enyhe piacon 2.981 esetben nyújtottak be ingatlanvásárlási kérelmet, ami 18%-os növekedést jelez 2022-höz képest és a teljes évre becsült hazai ingatlantranzakciók 3%-át fedi le a Duna House elemzése szerint.

A KSH előzetes adatai és a Duna House által becsült tavalyi tranzakciószámok alapján mindössze 3%-os arányban képviselték magukat a magyar ingatlanokat érintő adásvételekben az EU-n kívüli állampolgárok, ugyanis a Miniszterelnökség által közzétett statisztika[1] alapján 2.981 esetben nyújtottak be ingatlanszerzés iránti kérelmet tavaly az erre kötelezett külföldiek. Ezzel szemben a 2022-es év a KSH adatbázisa szerint 138.022 ingatlaneladással zárult, amelyből 2%-ot tett ki a külföldi vásárlók száma.

„A 2023-as ingatlanpiacon erősödő tendenciát mutatott tehát a külföldiek jelenléte, azonban fontos kiemelni,
hogy nem minden külföldi állampolgár által vásárolt ingatlan tartozik ide. A szabályozás szerint külföldiként külön kormányhivatali engedély szükséges egy magyarországi ingatlan megvásárlásához, amelyet az ingatlan fekvése szerint illetékes fővárosi és vármegyei kormányhivatalhoz kell benyújtani. Engedély nélkül is megoldható azonban a vásárlás, de kizárólag az Európai Unió, az Európai Gazdasági Térség tagállamai, valamint Svájc állampolgárai szerezhetnek ilyen módon ingatlant hazánkban. Az Unión belüli nemzetiségek ingatlanszerzéséről nincsenek pontos statisztikák, de a Duna House szakértőinek tapasztalatai alapján továbbra is a német, a holland és az osztrák állampolgárok a legaktívabbak a hazai ingatlanpiacon.” – kezdte Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője.
Mutass többet

A Miniszterelnökség által közzétett statisztika szerint a 2023-as év során benyújtott ingatlanszerzési kérelmek száma 18%-kal meghaladta a 2022-es év adatait, sőt, 10%-kal még 2021-et is túlszárnyalta. A külföldiek ingatlanszerzése szempontjából leggyengébbnek számító 2020-as év adataihoz képest 2023 36%-os emelkedést mutat a benyújtott kérelmek számának tekintetében.

A tavalyi évben a legjelentősebb arányban a kínai nemzetiségű ingatlanvásárlók voltak aktívak a hazai ingatlanpiacon, összesen 647 ingatlanra tettek szert, ami 17%-kal kevesebb, mint 2022-ben. Azonban még így is az összes EU tagállamon kívüli, külföldi ingatlanvásárló 22%-át teszik ki, ugyanakkor érdemes kiemelni, hogy 2022-ben 32%, 2021-ben pedig 36% volt ez az érték. A kínaiak által, a tavalyi év során vásárolt ingatlanok zömében Budapesten találhatóak, azon belül preferált területnek a XIII. és a X. kerület számított, ahol az összes kínai állampolgár által szerzett ingatlan 13, valamint 11%-a található.

EU-n kívüli nemzetiségek ingatlanvásárlása
Erősödött a külföldi állampolgárok jelenléte a magyar ingatlanpiacon a 2023-as év során, 2024-ben pedig várhatóan további élénkülés várható mind a hazai, mind más nemzetek befektetői felől.

A háborúval érintett nemzetiségek közül az orosz vásárlók aktivitása emelkedett 2023-ban az előző év adataihoz képest, az ukrán állampolgárok ingatlanszerzése 7%-kal mérséklődött a 2022-es adatokhoz viszonyítva tavaly. Az aktivitásuk csökkenése ellenére, míg 2022-ben az ukrán volt a negyedik legtöbb magyar ingatlant szerző népcsoport, addig 2023-ban 5%-os jelenléttel a harmadik helyet szerezték meg. Az ukrán állampolgárok zömében (9%) a főváros IX. kerületét preferálták, de keresett volt még körükben a nyíregyházi lokáció (8%) is.

A beadott kérelmek alapján a második legtöbb ingatlant orosz állampolgárok szerezték hazánkban, akik 2023 során 16%-kal több alkalommal kértek engedélyt az ingatlanszerzésre a 2022-es év darabszámához képest. Körükben a VI. kerületi ingatlanok számítottak a legkeresettebbnek, az összes orosz állampolgár által szerzett ingatlan 17%-a rendelkezett terézvárosi lokációval, 9%-ban pedig Erzsébetvárosban szerződtek ingatlanvásárlás céljából.

A tavaly benyújtott kérelmek 82%-a lakóházra, lakásra vonatkozott, az összes engedélykérés 72%-a fővárosi ingatlan megvásárlására irányult, ami a darabszámok tekintetében 30%-os erősödést jelent 2022-höz képest.

„A fővárost illetően a külföldi befektetők körében népszerű lokációnak számít a pesti belváros azon belül is az újépítésű fejlesztések számában rekorder XIII. kerület vezeti a sort a beadott igénylések száma szerint (145 db), utána kevéssel lemaradva a VI. kerület következett (140 db). 100 feletti kérelemszámmal keresett volt még a VII., a VIII., és a IX. kerület is.” – ismertette a szakértő a miniszterelnökségi statisztika adatait.
Mutass többet

Budapesten kívül is keresettek voltak az ingatlanok, az esetek 7%-ban Pest vármegyei lokáció mellett tettél le a voksukat a külföldiek tavaly, a benyújtott kérelmek száma az előző évi adatnál 2%-kal volt magasabb. „Számottevő változás érezhető a Komárom-Esztergom vármegyei kereslet kapcsán, ugyanis csaknem négyszer annyi engedélykérést nyújtottak be tavaly a más nemzetek országaiból érkező vásárlók ezen a területen található ingatlanokkal kapcsolatban, mint 2022-ben.” – folytatta a szakértő.

Hogy milyen ingatlanokat keresnek idén a két legaktívabb népcsoport tagjai, a kínai és az orosz befektetők hazánkban? 

„A külföldi vevők az ingatlankeresés során alaposan átnézik a kínálatot, maga a döntéshozás és a tranzakció egyelőre lassabb ütemben zajlik.
Az orosz állampolgárok között azok, akik a háborús helyzet ellenére megoldják, hogy ingatlanhoz jussanak és megfelelő tőkével rendelkeznek, javában befektetési céllal luxus ingatlanokat vásárolnak, azonban általánosságban az is igaz rájuk, hogy más országok piacán is rendelkeznek ingatlanbefektetéssel. A kínai vásárlókat illetően is igaz az, hogy csökkent az otthonteremtési céllal vásárlók aránya, inkább befektetési szándékkal vásárolnak, nappali plusz egy vagy két hálóval rendelkező ingatlanokat, zömében 80-100 millió forintos értékhatárig, a belvárosi területeken, akár teljes berendezéssel együtt, azonnali kiadás céljából. Mindkét nemzet képviselőire igaz, hogy előszeretettel vesznek igénybe ingatlanszakértői segítséget a vásárlás során, a Duna House hálózata pedig több orosz és kínai nyelven beszélő kollégával, illetve angol, német, orosz, valamint kínai nyelvű nyomtatványokkal felkészülve várja a megkereséseket.” – árulta el Benedikt Károly.
Mutass többet
Külföldiek ingatlanszerzése
Megosztás

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legfrissebb ingatlanokról, izgalmas ajánlatokról és piaci hírekről!

Olvass tovább híreink között

Hír
Zöld hitel: Feltételek, kedvezmények, tudnivalók
A november 1-től életbe lépő energetikai tanúsítvány szabálymódosítás kapcsán a Credipass szakértői körüljárták a zöld hitel témakörét.
2023. 11. 07.
Olvass tovább
Hír
CSOK 2023: Tippek, ha csak idén igényelhetsz
A határidő szűkössége miatt különösen fontos a sikeres és zökkenőmentes ügymenet: itt vannak a kifejezetten ingatlanhoz kapcsolódó, rejtett buktatók.
2023. 10. 30.
Olvass tovább
Hír
200 évnyi történelem a fővárosi ingatlanpiacon
Budapest 150. jubileuma apropóján a Duna House szakértői összegyűjtötték az év legkülönlegesebb és legkorosabb épületeiben zárt ingatlanpiaci tranzakciókat.
2023. 11. 22.
Olvass tovább
Hír
Stresszmentes évkezdés: itt az új CSOK Plusz jogszabály, jelentős könnyítést kapnak a már babát váró családok is
Megjelent a jövő év januárjától esedékes CSOK Plusz családtámogatási rendelet végleges formában, lássuk a részleteket!
2023. 12. 01.
Olvass tovább
Hír
Az ingatlan- és hitelpiac is erősen hajrázott novemberben
A Duna House Cégcsoport becslése szerint 2023 novemberében, országosan 8 800 lakóingatlan cserélt tulajdonost, valamint 55 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.
2023. 12. 02.
Olvass tovább
Hír
Az átlagosnál erősebb decemberrel zárhat az ingatlanpiac
Nem csak az üzletekben, az ingatlanpiacon, a pénzintézetekben és a hivatalokban is dömpingre számítanak a Duna House és a Credipass szakértői idén decemberben.
2023. 11. 29.
Olvass tovább
Hír
Előnyök és új információk a CSOK Plusz kapcsán – mutatjuk mire kell figyelni
Egy friss rendelettervezet árult el újabb részleteket a jövő év januárjától induló CSOK Plusz kapcsán.
2023. 11. 27.
Olvass tovább
Hír
Az alacsonyabb minőség lenne a megfizethetőség ára az otthonteremtésben?!
Az otthonteremtés nehézségei miatt a megfizethetőség érdekében egyre inkább kompromisszumot kötnek az ingatlanvásárlók a minőség terén, az érdeklődés eltolódott ugyanis a jó és a lakható kategória felé a Duna House adatai szerint.
2023. 11. 20.
Olvass tovább
Hír
Babaváró last minute, avagy 30 év felettieknek érdemes lehet még idén belevágni
A visszaszámlálás elkezdődött, már csak egy hónap áll rendelkezésre azok számára, akik a jelenlegi feltételek szerint szeretnék igénybe venni a Babaváró támogatást, ezért a Credipass szakértői összeszedték, hogy kiknek érdemes élni a lehetőséggel és hogy mire kell figyelni az igénylés során.
2023. 11. 17.
Olvass tovább