.
Friss hírek és elemzések az ingatlanpiacról
2024. 06. 21.
Megosztás

A nagyobb alapterületű otthoné a főszerep Pest vármegyében

Keresettek lettek a nagyobb életteret biztosító ingatlanok Pest vármegyében, ahol az összes idén értékesített otthon 41%-át teszik ki a 100 négyzetméteres vagy afeletti alapterülettel rendelkező ingatlanok. 2023-hoz képest az idei évben 10%-os négyzetméterár-növekedést mértek a Duna House szakértői a területen, ahol így 550 ezer forintos átlagos kiadásra számíthatnak a vásárlók négyzetméterenként. Az ingatlanvásárlásra fordított összeg átlaga 9 millió forinttal emelkedett, így már meghaladta az 56 millió Ft-ot is. A legkeresettebbek a használt családi házak voltak, amelyekért átlagosan 484 ezer Ft/m2-t fizettek a vevők.

A legfrissebb, 2024. májusi értékesítési adatokat feldolgozó Duna House Barométer szerint jelentősen megemelkedett Pest vármegyében a nagyobb, 160 négyzetméter feletti alapterülettel rendelkező ingatlanok aránya a hónap során zárt tranzakciók között.

„Az előző év azonos időszakához képest 11%-kal lettek népszerűbbek a tágasabb élettérrel rendelkező házak és lakások,
amelyek így az adásvételek csaknem ötödét fedték le. Hasonló, 18%-os arányban szerződtek az ingatlanközvető ügyfelei a 80-100 négyzetméteres ingatlanokra, de népszerű volt a 60-80 négyzetméter közöttiek kategóriája is (16%).” – kezdte Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője.
Mutass többet

Az elkelt ingatlanok tranzakciós paraméterei szerint a négyzetméterárakat illetően a tavalyinál egy ponttal alacsonyabb arányban, az üzletzárások 38%-ban a 600 ezer forint feletti kategória dominált, ingatlanérték tekintetében ugyanakkor jelentősen, 21 százalékponttal, 46%-ra emelkedett tavalyhoz képest az 50 millió forint feletti áron elkelt ingatlanok aránya Pest vármegyében.

Annak ellenére, hogy már 2022 januárja óta töretlenül, minden hónapban a 600 ezer forint feletti négyzetméterár-kategória fordult elő a leggyakrabban a Pest vármegyei eladások között, az ingatlanokért fizetett átlagos négyzetméterár az idei év első öt hónapjának adatai szerint még mindig nem érte el az 550 ezer forintot. 

„A tavalyi évben a vármegyei átlag 500 ezer forint körül alakult, amelyhez képest az idei év 10%-os emelkedést hozott a területen.
Míg tavaly a vásárlók átlagosan 47 millió forint körüli összeg ráfordításával szereztek saját otthont Pest vármegyében, addig az idei évben már az 56 millió forintot is meghaladta az ingatlanvásárlás költsége, amely az otthonteremtésre fordított összeg közel 20%-os növekedését jelenti. Érdemes azonban kiemelni, hogy 2023-ban mindössze 94 négyzetméteres alapterületű házak és lakások jelentették a középértéket, az idei évben azonban 100 négyzetméter fölé emelkedett a választott ingatlanok átlagos élettere.” – folytatta a szakértő.
Mutass többet
Pest vármegyei ingatlanpiaci elemzés
Keresettek lettek a nagyobb életteret biztosító ingatlanok Pest vármegyében, ahol az összes idén értékesített otthon 41%-át teszik ki a 100 négyzetméteres vagy afeletti alapterülettel rendelkező ingatlanok.

Ingatlantípus tekintetében a tavalyinál 2%-kal alacsonyabb, de még így is 70%-os többségben a használt családi házakat vásárolták idén a Duna House ügyfelei, amelyekért átlagosan 10%-kal többet, 484 ezer forintot fizettek négyzetméterenként, ami egy 113 négyzetméter alapterületű otthon esetében 54,7 millió forintos kiadást jelentett. 16%-ra nőtt a téglaépítésű lakások aránya, újépítésű ingatlanokra az esetek 11%-ban szerződtek a vevők 2024 folyamán. A fennmaradó 3% pedig a házgyári lakásokat jelentette. A területen értékesített újépítésűek 6%-kal drágábban, közel 800 ezer forintos átlagos négyzetméteráron kerültek új tulajdonoshoz, a téglalakásokat 765 ezer forintért lehetett megvásárolni idén Pest vármegyében, a panelek iránt érdeklődőknek pedig 645 ezer Ft/m2-rel érdemes kalkulálni 2024-ben.

Pest vármegyében a legtöbb ingatlan Érden talált gazdát 2024-ben a Duna House adatai szerint, ahol az átlagos négyzetméterár 5%-os növekedést követően 632 ezer forint, ingatlanvásárlásra 69,7 millió forintot szántak az érdi lokációt választó ügyfelek, az átlagos ingatlanméret pedig 110 négyzetméter volt idén. Keresett volt még Vecsés, Szentendre, Albertirsa és Cegléd is, ahol idén 389 ezer Ft/m2-ért oldható meg átlagosan az otthonteremtés.

Megosztás

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legfrissebb ingatlanokról, izgalmas ajánlatokról és piaci hírekről!

Olvass tovább híreink között

Hír
Zöld hitel: Feltételek, kedvezmények, tudnivalók
A november 1-től életbe lépő energetikai tanúsítvány szabálymódosítás kapcsán a Credipass szakértői körüljárták a zöld hitel témakörét.
2023. 11. 07.
Olvass tovább
Hír
CSOK 2023: Tippek, ha csak idén igényelhetsz
A határidő szűkössége miatt különösen fontos a sikeres és zökkenőmentes ügymenet: itt vannak a kifejezetten ingatlanhoz kapcsolódó, rejtett buktatók.
2023. 10. 30.
Olvass tovább
Hír
200 évnyi történelem a fővárosi ingatlanpiacon
Budapest 150. jubileuma apropóján a Duna House szakértői összegyűjtötték az év legkülönlegesebb és legkorosabb épületeiben zárt ingatlanpiaci tranzakciókat.
2023. 11. 22.
Olvass tovább
Hír
Stresszmentes évkezdés: itt az új CSOK Plusz jogszabály, jelentős könnyítést kapnak a már babát váró családok is
Megjelent a jövő év januárjától esedékes CSOK Plusz családtámogatási rendelet végleges formában, lássuk a részleteket!
2023. 12. 01.
Olvass tovább
Hír
Az ingatlan- és hitelpiac is erősen hajrázott novemberben
A Duna House Cégcsoport becslése szerint 2023 novemberében, országosan 8 800 lakóingatlan cserélt tulajdonost, valamint 55 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.
2023. 12. 02.
Olvass tovább
Hír
Az átlagosnál erősebb decemberrel zárhat az ingatlanpiac
Nem csak az üzletekben, az ingatlanpiacon, a pénzintézetekben és a hivatalokban is dömpingre számítanak a Duna House és a Credipass szakértői idén decemberben.
2023. 11. 29.
Olvass tovább
Hír
Előnyök és új információk a CSOK Plusz kapcsán – mutatjuk mire kell figyelni
Egy friss rendelettervezet árult el újabb részleteket a jövő év januárjától induló CSOK Plusz kapcsán.
2023. 11. 27.
Olvass tovább
Hír
Az alacsonyabb minőség lenne a megfizethetőség ára az otthonteremtésben?!
Az otthonteremtés nehézségei miatt a megfizethetőség érdekében egyre inkább kompromisszumot kötnek az ingatlanvásárlók a minőség terén, az érdeklődés eltolódott ugyanis a jó és a lakható kategória felé a Duna House adatai szerint.
2023. 11. 20.
Olvass tovább
Hír
Babaváró last minute, avagy 30 év felettieknek érdemes lehet még idén belevágni
A visszaszámlálás elkezdődött, már csak egy hónap áll rendelkezésre azok számára, akik a jelenlegi feltételek szerint szeretnék igénybe venni a Babaváró támogatást, ezért a Credipass szakértői összeszedték, hogy kiknek érdemes élni a lehetőséggel és hogy mire kell figyelni az igénylés során.
2023. 11. 17.
Olvass tovább