.
Friss hírek és elemzések az ingatlanpiacról
2024. 05. 08.
Megosztás

A fokozódó kereslet magával húzta a baranyai ingatlanárakat

Növekvő vevői érdeklődést és tranzakciószámokat hozott 2024 Baranya vármegye ingatlanpiacán, ahol 11%-kal, 432 ezer forintra emelkedett az átlagos négyzetméterár, az ingatlanvásárlás átlagos költsége pedig meghaladta a 31 millió forintot. Otthonteremtési céllal a vevők 65%-a szerződött, de jelentős volt a befektetői vásárlások aránya is a területen. A vevői kereslet a vármegyeszékhelyre összpontosul, de a Falusi CSOK-os preferált kistelepülések is egyre nagyobb figyelmet kapnak a Duna House szakértői szerint.

„A 2023-as év enyhe ingatlanpiaci forgalma után hónapról-hónapra fokozódó vevői érdeklődéssel és   emelkedő tranzakciószámokkal teljesített a szegmens hazánk legdélebben fekvő vármegyéjében, ahol 2024 első negyedévében 16%-kal több ingatlan cserélt tulajdonost az előző év azonos időszakához képest.” – kezdte Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője. „Az ingatlanpiaci aktivitással együtt változtak az árak is, a vármegyei átlag 390 ezer forintról 432 ezer forintra emelkedett négyzetméterenként, egy átlagos, baranyai ingatlan vásárlására fordított összeg 7%-kal, 33,1 millió forintra emelkedett.” – folytatta a szakértő.

A kedvezőbb kamatkörnyezet és az otthonteremtési támogatások együttes hatásaként felébredt a vásárlási kedv, a vevők motivációját vizsgálva a Baranya vármegyei tranzakciók többsége, 65%-a otthonteremtési céllal köttetett. Az ügyfelek 22%-a nagyobb ingatlanra cserélte korábbi otthonát, ők átlagosan 121 négyzetméteres ingatlanokat választottak és 54,3 millió forintot áldoztak a tágasabb élettér érdekében. Baranyában a vevők 18%-a 30 millió forint alatti összeg, átlagosan 29,2 millió forint ráfordításával első lakására szerződött. „Nem csak a fővárosra igaz, de visszatértek a befektetők a vidéki ingatlanpiacra is, a saját célra történő ingatlanszerzés mellett ugyanis jelentős arányban, a Baranya vármegyei adásvételek 35%-ban a befektetési szándék motiválta az ügyfeleket.” – elemezte az ingatlanközvetítő idei évi értékesítési adatait Benedikt Károly. A befektetők átlagosan 27,3 millió forintot fordítottak ingatlanvásárlásra, 54 négyzetméteres alapterülettel rendelkező lakásokat választottak, amelyekért négyzetméterenként 506 ezer forintos átlagot fizettek.

A vármegyében leginkább kedvelt ingatlantípus a családi ház, az idei adásvételek 39%-át tette ki ez az ingatlantípus, ennek ellenére az átlagos négyzetméterárakat illetően nem történt változás, továbbra is 280 ezer forint körüli egységárral kalkulálhat az, aki házvásárlást tervez Baranyában. A tavalyinál 18%-kal magasabb, vagyis 608 ezer Ft/m2 áron szerződhettek a második legkedveltebb típusra, a téglaépítésű lakásra idén az ügyfelek, akik számára az ingatlanszerzés átlagos költsége már megközelítette a 39 millió forintot is. A téglalakásokhoz képest feleakkora mértékben, 9%-kal növekedtek a vármegyében található házgyári lakásokért fizetett négyzetméterárak 2024-ben. Egy átlagos, 51 négyzetméteres panellakás megvásárlásához így már 26,5 millió forintot meghaladó összegre volt szükség. 

A preferált lokációt illetően Baranya vármegyén belül kedvelt választás az ingatlanközvetítő ügyfelei körében a vármegyeszékhely. A vármegyei tranzakciók zöme, 66%-a Pécsen zárult, ahol az átlagos négyzetméterár 12%-kal 557 ezer forintra emelkedett, az otthonteremtés költsége pedig meghaladta a 38 millió forintot a 70 négyzetméter körüli ingatlanok esetében. A pécsi üzletkötések többsége, 66%-a az átlagos ingatlanérték alatt, 35 millió forintos értékhatárig zárult az idei év első négy hónapjában, azonban számottevő érdeklődést figyeltek meg a szakérők a vármegyeszékhelyen található, magasabb értékű, 50-100, vagy akár a 100 millió forint feletti kategóriába tartozó ingatlanok esetében is. Általánosságban elmondható, hogy a felújítandó otthonokra csekély a kereslet, azonban a minőségi műszaki és esztétikai felújításon átesett ingatlanokért akár a piaci árnál többet is hajlandóak áldozni a vásárlók.

„A területen dolgozó ingatlanszakértők tapasztalatai alapján egyértelműen növekszik a vevői érdeklődés a vármegye székhelyén kívül a Falusi CSOK-kal érintett településeken is,
az elérhető támogatások (Falusi CSOK, CSOK Plusz, Babaváró támogatás) együttese pedig olyan mértékű segítséget jelent a családoknak, hogy még azok a vásárlók is számba vették a vármegyén belüli preferált kistelepüléseket az ingatlankeresés során, akik korábban nem tervezték elhagyni a vármegyeszékhelyet vagy a szűkebb agglomerációját.” – emelte ki a szakértő.
Mutass többet
Baranya vármegyei ingatlankörkép
A vevői kereslet a vármegyeszékhelyre összpontosul, de a Falusi CSOK-os preferált kistelepülések is egyre nagyobb figyelmet kapnak.
Megosztás

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legfrissebb ingatlanokról, izgalmas ajánlatokról és piaci hírekről!

Olvass tovább híreink között

Hír
Zöld hitel: Feltételek, kedvezmények, tudnivalók
A november 1-től életbe lépő energetikai tanúsítvány szabálymódosítás kapcsán a Credipass szakértői körüljárták a zöld hitel témakörét.
2023. 11. 07.
Olvass tovább
Hír
CSOK 2023: Tippek, ha csak idén igényelhetsz
A határidő szűkössége miatt különösen fontos a sikeres és zökkenőmentes ügymenet: itt vannak a kifejezetten ingatlanhoz kapcsolódó, rejtett buktatók.
2023. 10. 30.
Olvass tovább
Hír
200 évnyi történelem a fővárosi ingatlanpiacon
Budapest 150. jubileuma apropóján a Duna House szakértői összegyűjtötték az év legkülönlegesebb és legkorosabb épületeiben zárt ingatlanpiaci tranzakciókat.
2023. 11. 22.
Olvass tovább
Hír
Stresszmentes évkezdés: itt az új CSOK Plusz jogszabály, jelentős könnyítést kapnak a már babát váró családok is
Megjelent a jövő év januárjától esedékes CSOK Plusz családtámogatási rendelet végleges formában, lássuk a részleteket!
2023. 12. 01.
Olvass tovább
Hír
Az ingatlan- és hitelpiac is erősen hajrázott novemberben
A Duna House Cégcsoport becslése szerint 2023 novemberében, országosan 8 800 lakóingatlan cserélt tulajdonost, valamint 55 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.
2023. 12. 02.
Olvass tovább
Hír
Az átlagosnál erősebb decemberrel zárhat az ingatlanpiac
Nem csak az üzletekben, az ingatlanpiacon, a pénzintézetekben és a hivatalokban is dömpingre számítanak a Duna House és a Credipass szakértői idén decemberben.
2023. 11. 29.
Olvass tovább
Hír
Előnyök és új információk a CSOK Plusz kapcsán – mutatjuk mire kell figyelni
Egy friss rendelettervezet árult el újabb részleteket a jövő év januárjától induló CSOK Plusz kapcsán.
2023. 11. 27.
Olvass tovább
Hír
Az alacsonyabb minőség lenne a megfizethetőség ára az otthonteremtésben?!
Az otthonteremtés nehézségei miatt a megfizethetőség érdekében egyre inkább kompromisszumot kötnek az ingatlanvásárlók a minőség terén, az érdeklődés eltolódott ugyanis a jó és a lakható kategória felé a Duna House adatai szerint.
2023. 11. 20.
Olvass tovább
Hír
Babaváró last minute, avagy 30 év felettieknek érdemes lehet még idén belevágni
A visszaszámlálás elkezdődött, már csak egy hónap áll rendelkezésre azok számára, akik a jelenlegi feltételek szerint szeretnék igénybe venni a Babaváró támogatást, ezért a Credipass szakértői összeszedték, hogy kiknek érdemes élni a lehetőséggel és hogy mire kell figyelni az igénylés során.
2023. 11. 17.
Olvass tovább