.
Friss hírek és elemzések az ingatlanpiacról
2024. 01. 10.
Megosztás

A Falusi CSOK-os települések lehetnek az idei év nagy nyertesei

Idén januártól 2 631 preferált kistelepülésen érhető el a Falusi CSOK lakástámogatás, amely teljes illetékmentességet és az eddiginél magasabb támogatási összegeket jelent az otthonteremtést tervező párok, családok számára. Hogy mit is jelent ez pontosan, azt a Credipass szakértői foglalták össze, néhány jótanáccsal is kiegészítve.

Számos előnnyel járhat a Falusi CSOK igénylése 2024-től, hiszen nem csak kibővült településlistával, de megnövelt támogatási összegekkel indult el az új rendszer. Januártól így új lakóház vagy használt lakás vásárlása esetén 1 milliótól egészen 15 millió forint támogatási összeghez is hozzá lehet jutni a meglévő és vállalt gyermekek számától függően. Meglévő lakóingatlan korszerűsítése vagy bővítése esetén is igényelhető a Falusi CSOK, ebben az esetben 600 ezertől 7,5 millió forintig terjedhet a támogatási összeg. További előnye még, hogy a Falusi CSOK-os ingatlanok esetében megmarad az áfa-visszaigénylés lehetősége is.

Használt lakóingatlan választásakor, amennyiben a vásárlással egybekötött korszerűsítésre is szükség van, az egy gyermek után felvehető összeg 2024-től 1, két gyermek után 4, három vagy több gyermek után 15 millió forintra változott. Meglévő ingatlan bővítése, korszerűsítése esetén pedig egy gyermek után 600 ezer, két gyermek után 2 millió, három gyermek után 7,5 millió forint támogatást lehet igényelni. Az új, egylakásos lakóház esetében megmaradtak az előző évi támogatási összegek: 600 ezer forint, 2,6 és 10 millió forintos segítséget kaphat a család egy, kettő, illetve három vagy több gyermek vállalása esetén.

Így változtak a támogatási összegek a Falusi CSOK esetében 2024. január 1-től.
Idén januártól 2 631 preferált kistelepülésen érhető el a Falusi CSOK lakástámogatás, amely teljes illetékmentességet és az eddiginél magasabb támogatási összegeket jelent az otthonteremtést tervező párok, családok számára.
„Hétről hétre derülnek ki az újabb és újabb információk, módosítások mind a CSOK Plusz, mind a Falusi CSOK rendszere kapcsán.
Emiatt érdemes mindig megfelelően tájékozódni – mindezt a legegyszerűbben egy profi pénzügyi szakértő támogatásával lehet megtenni, aki naprakész a legfrissebb szabálymódosítások, újítások terén. Szakértői segítséggel azt is kikalkulálhatják a családok, hogy melyik konstrukció lenne a legkedvezőbb a számukra, így akár plusz milliókat is érhet, ha igénybe veszik az ügyfelek ezt a díjmentes szolgáltatást.” – mondta el Fülöp Krisztián, a Credipass magyarországi vezetője.
Mutass többet

További tipp a Credipass-tól, hogy akik még a 2023-as szabályok szerint igényeltek Falusi CSOK-ot, ám nem bírálták el januárig a kérelmüket, azok kérhetik, hogy rájuk is a 2024-es feltételek legyenek érvényesek. Így magasabb támogatási összegekhez juthatnak hozzá, ezért mindenképp érdemes lehet élni a lehetőséggel.  Érdemes azzal is tisztában lenni, hogy nem minden bank vesz részt a Falusi CSOK támogatás folyósításában, illetve az első lakásszerzésre vonatkozó 10%-os önerő elvárás sem kötelező minden bank számára. Ezért is lehet kiemelten fontos, hogy az ügyfelek pénzügyi szakértő segítségét kérjék a kérdésben és előzetesen tájékozódjanak az igénylés előtt.

„A Falusi CSOK-nál a gyermekvállalás teljesítésére egy gyermek vállalása esetén 4 év, két gyermek vállalása esetén 8 év, három gyermek vállalása esetén 10 év áll rendelkezésre,
függetlenül a felvett támogatási összegtől. Azonban életbe lépett egy fontos szigorítás is: idén januártól legalább 2 éves tb-jogviszonyt kell igazolnia az igénylőknek minden esetben, függetlenül a vállalt gyerekek és az igényelt támogatás összegétől.” – figyelmeztet a szakértő.
Mutass többet
Megosztás

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legfrissebb ingatlanokról, izgalmas ajánlatokról és piaci hírekről!

Olvass tovább híreink között

Hír
Zöld hitel: Feltételek, kedvezmények, tudnivalók
A november 1-től életbe lépő energetikai tanúsítvány szabálymódosítás kapcsán a Credipass szakértői körüljárták a zöld hitel témakörét.
2023. 11. 07.
Olvass tovább
Hír
CSOK 2023: Tippek, ha csak idén igényelhetsz
A határidő szűkössége miatt különösen fontos a sikeres és zökkenőmentes ügymenet: itt vannak a kifejezetten ingatlanhoz kapcsolódó, rejtett buktatók.
2023. 10. 30.
Olvass tovább
Hír
200 évnyi történelem a fővárosi ingatlanpiacon
Budapest 150. jubileuma apropóján a Duna House szakértői összegyűjtötték az év legkülönlegesebb és legkorosabb épületeiben zárt ingatlanpiaci tranzakciókat.
2023. 11. 22.
Olvass tovább
Hír
Stresszmentes évkezdés: itt az új CSOK Plusz jogszabály, jelentős könnyítést kapnak a már babát váró családok is
Megjelent a jövő év januárjától esedékes CSOK Plusz családtámogatási rendelet végleges formában, lássuk a részleteket!
2023. 12. 01.
Olvass tovább
Hír
Az ingatlan- és hitelpiac is erősen hajrázott novemberben
A Duna House Cégcsoport becslése szerint 2023 novemberében, országosan 8 800 lakóingatlan cserélt tulajdonost, valamint 55 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.
2023. 12. 02.
Olvass tovább
Hír
Az átlagosnál erősebb decemberrel zárhat az ingatlanpiac
Nem csak az üzletekben, az ingatlanpiacon, a pénzintézetekben és a hivatalokban is dömpingre számítanak a Duna House és a Credipass szakértői idén decemberben.
2023. 11. 29.
Olvass tovább
Hír
Előnyök és új információk a CSOK Plusz kapcsán – mutatjuk mire kell figyelni
Egy friss rendelettervezet árult el újabb részleteket a jövő év januárjától induló CSOK Plusz kapcsán.
2023. 11. 27.
Olvass tovább
Hír
Az alacsonyabb minőség lenne a megfizethetőség ára az otthonteremtésben?!
Az otthonteremtés nehézségei miatt a megfizethetőség érdekében egyre inkább kompromisszumot kötnek az ingatlanvásárlók a minőség terén, az érdeklődés eltolódott ugyanis a jó és a lakható kategória felé a Duna House adatai szerint.
2023. 11. 20.
Olvass tovább
Hír
Babaváró last minute, avagy 30 év felettieknek érdemes lehet még idén belevágni
A visszaszámlálás elkezdődött, már csak egy hónap áll rendelkezésre azok számára, akik a jelenlegi feltételek szerint szeretnék igénybe venni a Babaváró támogatást, ezért a Credipass szakértői összeszedték, hogy kiknek érdemes élni a lehetőséggel és hogy mire kell figyelni az igénylés során.
2023. 11. 17.
Olvass tovább