.
Friss hírek és elemzések az ingatlanpiacról
2024. 05. 21.
Megosztás

70 millió forint fölött a használt ingatlanok átlagára Újbudán

Érdeklődés és tranzakciószámok tekintetében is jól teljesít Újbuda, ahol az ingatlanpiaci fellendülés 15%-os áremelkedést hozott a használt ingatlanok piacán. A kerületben keresettebbek a téglaépítésű lakások, de népszerűek az újbudai lakótelepi otthonok is. Téglalakáshoz 1,18, házgyári lakáshoz 917 ezer forintos négyzetméteráron juthatnak a vevők a Duna House adatai szerint. Az újépítésű projektek átlagosan 1,5 millió forintos négyzetméteráron kínálják a lakásokat a kerületben.

Az ingatlanpiac idei évi fellendülése nem csak az eladott ingatlanok számában, de a budapesti ingatlanárakon is nyomot hagyott. A fővárosi használt lakások és házak átlagos négyzetméterára 5%-kal, 907 ezer forintra emelkedett az idei év első négy hónapjában a tavalyi évi adatokhoz képest a Duna House szerint. Az idei évben az ingatlanvásárlás átlagos költsége 58,3 millió forintra nőtt, ami 6%-os eltérést jelent a 2023-as adathoz mérten, azonban az ingatlanok átlagos alapterületében nem történt változás, továbbra is 64 négyzetméteres élettérrel rendelkező otthonokat választanak a fővárosi vevők. A használt ingatlaneladások 75%-a a pesti oldalon zárult, a fennmaradó 25%-ban a budai oldal lakásai és házai találtak új tulajdonosra.

„Kilenc hónapja, 2023 augusztusa óta megszakítás nélkül szerepel a dobogós kerületek között Újbuda
az ingatlanközvetítő kerületek iránti érdeklődést vizsgáló felmérése szerint. Ebben az időszakban átlagosan az ügyfelek 17,3%-a jelölte meg preferált területként ingatlankeresése során a XI. kerületet.” – kezdte Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője.
Mutass többet

A budai kerületek közül Újbudán cserélt gazdát a legtöbb használt lakás, ez az összes fővárosi ingatlantranzakció 7%-át fedte le 2024 első négy hónapjában. A használt téglaépítésű és házgyári lakások értékesítési adatainak vizsgálatából kiderül, hogy a kerület 1,1 millió forintos átlagos négyzetméterárral a negyedik legdrágább alternatívát jelenti a budai oldalt előnyben részesítő vásárlók számára az idei év során. Az újbudai elhelyezkedésű használt lakások árszintje egyébként 15%-kal lett magasabb a tavalyi 983 ezer Ft/m2-hez képest. Használt ingatlanra a kerületben átlagosan 64,8 millió forint helyett 70,5 millió forintot fordítanak a Duna House ügyfelei 2024-ben.

A vásárlók által legkeresettebb ingatlantípus a téglaépítésű lakás, a kerületben értékesített lakások 76%-a tégla, amelyekért 12%-kal kell többet fizetni négyzetméterenként, mint 2023-ban, amikor egy négyzetméter ára alig haladta meg az 1 millió forintot.

A házgyári lakásokat illetően is magasabb árakat mutatnak az adatok, itt 9%-os áremelkedést követően 917 ezer forintra nőtt az átlagos ár négyzetméterenként. 2023-ban egyébként a legdrágábbnak a XI. kerületi lakótelepek számítottak, 871 ezer forinttal a gazdagréti négyzetméterárak vezették a fővárosi lakótelepek listáját, 840 ezer forinttal pedig a másik jelentős XI. kerületi lakótelep, a Fehérvári úti volt a második a sorban. Érdekesség, hogy a KSH Ingatlanadattár 2022-es adatai szerint a XI. kerületi Rétköz utcai panelházak kínálták akkoriban az ország legdrágább házgyári lakásait, amelyekért az energiaválság évében, részben a „rezsivédett” címke árfelhajtó hatásának eredményeként négyzetméterenként 1,075 millió forintot fizettek a vásárlók. 

Újépítésű ingatlanok terén is kiemelkedően teljesít Újbuda, ugyanis a XIII. kerület után ez a kerület kínálta a legtöbb, több mint 3000 darab új lakást 2024 első negyedévében. Az újépítésű otthont keresők Újbudát nem csak a bő kínálat, de a budai viszonylatban megfizethetőnek számító 1,5 millió forintos négyzetméterár miatt is vonzó lehetőségként tartják számon.

A használt és új XI. kerületi lakások nem csak a saját célra vásárlók körében keresettek, a kerületben létrejött adásvételek harmadában befektetési céllal szerződtek a vásárlók. A vevői motivációt tekintve azonos arányban, 24-24%-ban szerepeltek az első lakásuk vásárlása és a nagyobb ingatlanba költözés miatt szerződő ügyfelek is. A kerületben átlagosan 53 négyzetméteres lakások mellett döntöttek az első lakást vásárlók, akik 53,3 millió forintot fordítottak otthonteremtésre, a nagyobba költözők átlagosan 96 négyzetméteres élettérért 124 millió forintot voltak hajlandóak áldozni, míg a befektetési céllal szerződők számára 60,6 millió forintot jelentett egy 60 négyzetméteres ingatlan megvásárlása.

Ingatlanpiaci elemzés Budapest XI. kerületéről
Érdeklődés és tranzakciószámok tekintetében is jól teljesít Újbuda, ahol az ingatlanpiaci fellendülés 15%-os áremelkedést hozott a használt ingatlanok piacán.
Megosztás

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legfrissebb ingatlanokról, izgalmas ajánlatokról és piaci hírekről!

Olvass tovább híreink között

Hír
Zöld hitel: Feltételek, kedvezmények, tudnivalók
A november 1-től életbe lépő energetikai tanúsítvány szabálymódosítás kapcsán a Credipass szakértői körüljárták a zöld hitel témakörét.
2023. 11. 07.
Olvass tovább
Hír
CSOK 2023: Tippek, ha csak idén igényelhetsz
A határidő szűkössége miatt különösen fontos a sikeres és zökkenőmentes ügymenet: itt vannak a kifejezetten ingatlanhoz kapcsolódó, rejtett buktatók.
2023. 10. 30.
Olvass tovább
Hír
200 évnyi történelem a fővárosi ingatlanpiacon
Budapest 150. jubileuma apropóján a Duna House szakértői összegyűjtötték az év legkülönlegesebb és legkorosabb épületeiben zárt ingatlanpiaci tranzakciókat.
2023. 11. 22.
Olvass tovább
Hír
Stresszmentes évkezdés: itt az új CSOK Plusz jogszabály, jelentős könnyítést kapnak a már babát váró családok is
Megjelent a jövő év januárjától esedékes CSOK Plusz családtámogatási rendelet végleges formában, lássuk a részleteket!
2023. 12. 01.
Olvass tovább
Hír
Az ingatlan- és hitelpiac is erősen hajrázott novemberben
A Duna House Cégcsoport becslése szerint 2023 novemberében, országosan 8 800 lakóingatlan cserélt tulajdonost, valamint 55 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.
2023. 12. 02.
Olvass tovább
Hír
Az átlagosnál erősebb decemberrel zárhat az ingatlanpiac
Nem csak az üzletekben, az ingatlanpiacon, a pénzintézetekben és a hivatalokban is dömpingre számítanak a Duna House és a Credipass szakértői idén decemberben.
2023. 11. 29.
Olvass tovább
Hír
Előnyök és új információk a CSOK Plusz kapcsán – mutatjuk mire kell figyelni
Egy friss rendelettervezet árult el újabb részleteket a jövő év januárjától induló CSOK Plusz kapcsán.
2023. 11. 27.
Olvass tovább
Hír
Az alacsonyabb minőség lenne a megfizethetőség ára az otthonteremtésben?!
Az otthonteremtés nehézségei miatt a megfizethetőség érdekében egyre inkább kompromisszumot kötnek az ingatlanvásárlók a minőség terén, az érdeklődés eltolódott ugyanis a jó és a lakható kategória felé a Duna House adatai szerint.
2023. 11. 20.
Olvass tovább
Hír
Babaváró last minute, avagy 30 év felettieknek érdemes lehet még idén belevágni
A visszaszámlálás elkezdődött, már csak egy hónap áll rendelkezésre azok számára, akik a jelenlegi feltételek szerint szeretnék igénybe venni a Babaváró támogatást, ezért a Credipass szakértői összeszedték, hogy kiknek érdemes élni a lehetőséggel és hogy mire kell figyelni az igénylés során.
2023. 11. 17.
Olvass tovább