.
Friss hírek és elemzések az ingatlanpiacról
2024. 02. 05.
Megosztás

52 millióra emelkedett az otthonteremtés költsége a legdrágább vármegyében

Négyzetméterárak tekintetében 27%-os emelkedés után Veszprém vette át a vezető szerepet az ország vármegyéi között, maga mögé utasítva Hajdú-Bihar és Pest vármegyét is. A vármegyében a Falusi CSOK-os preferált kistelepülés, Tihany számít a legdrágábbnak, a támogatás pedig bizonyára tovább emeli majd az árszintet. Az ingatlaneladások harmada a vármegyeszékhelyen köttetett, ahol 38,4 millió forintba kerül átlagosan az otthonteremtés a Duna House adatai alapján.

A KSH Ingatlanadattár 2022-es kimutatása szerint a fővárost leszámítva Pest, Győr-Moson-Sopron és Hajdú-Bihar vármegye után a negyedik legdrágább terület volt az országon belül Veszprém vármegye, ahol az összes ingatlantípust beleszámítva 488 ezer forintos átlagos árat kellett fizetniük a vásárlóknak négyzetméterenként.

„A Duna House értékesítési adatai szerint annak ellenére, hogy mintegy 20%-kal esett vissza a vármegyében zárult eladások mennyisége 2022-höz képest,
így is az egyik legjelentősebb, 27%-os áremelkedést követően, 618 ezer forintos átlagos négyzetméterárral zárta a tavalyi évet a Veszprém székhelyű vármegye. Az átlagos ingatlanérték 44 millióról 52 millió forintra nőtt, ugyanakkor ezért az összegért 8 négyzetméterrel kisebb, átlagosan 84 négyzetméteres otthonokat szerezhettek itt a vevők.” – kezdte Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője.
Mutass többet

„A vármegyei átlagárra egyértelmű hatással van a Balaton közvetlen közelében elhelyezkedő települések népszerűsége, amelyek közül jó pár a Falusi CSOK szempontjából preferált kistelepülésnek számít, tehát az itt letelepedők számára nem csak a CSOK Plusz, de a Falusi CSOK által kínált kedvezmények és támogatások is segítik majd idéntől az otthonteremtést.” – folytatta a szakértő.  Négyzetméterárak tekintetében a vármegye legkiemelkedőbb városának számít Tihany, ahol a 2022-es KSH adatok szerint megközelítette az 1,4 millió forintot az átlagos négyzetméterár, az ingatlanközvetítő értékesítési adatai alapján pedig 2023-ban már 1,6 millió forint körül alakult az átlag négyzetméterenként. Az idei év és a település Falusi CSOK-os érintettsége pedig még feljebb tornázhatja majd az így is főváros szintű árakat. Jelentős kiadást jelent az ingatlanvásárlók számára az otthonteremtés Csopakon, ahol az ingatlanközvetítő által értékesített ingatlanok adatai alapján 1,5 millió forint volt 2023-ban a négyzetméterenkénti átlag, a harmadik legdrágábbnak számító Balatonfüreden pedig millió körüli értékkel zárta az évet a helyi ingatlanpiac.

A Duna House értékesítési adatai szerint a vármegyében lezajlott összes ingatlantranzakció harmada, 33%-a zárult a vármegye székhelyén. A királynék városában a KSH 2022-es adatai szerint 657 ezer forintba került egy négyzetméter, ehhez képest az ingatlanközvetítő 2023-as eladásai alapján számított átlag 10%-kal enyhébb, 588 ezer forintos árszintet mutat négyzetméterenként. Veszprémben a legkeresettebb ingatlantípus 45%-kal a panel volt 2023-ban, amelyért 2022-ben 609 ezer forintot kellett fizetni négyzetméterenként a KSH szerint, míg a Duna House adatai 2023-ra 570 ezer forintos átlagot mutatnak. Aki veszprémi panellakásra szerződött, átlagosan 31,5 millió forintot költött, amelyért 55 négyzetméteres, élhető alapterülettel rendelkező ingatlant kaphatott. A második legkedveltebb ingatlantípus a téglaépítésű lakás volt tavaly, amelyet 661 ezer forintos négyzetméteráron lehetett megvásárolni átlagosan, az ingatlanméret 60 négyzetméter körül alakult, egy ilyen lakás átlagosan 39,3 millió forintért volt kapható. Családi házra az ügyfelek 17%-a szerződött, ők 493 ezer forintos négyzetméteráron, 100 négyzetméter körüli ingatlanokat vásároltak, amely 48,8 millió forintos kiadást jelentett számukra tavaly.

Veszprém vármegye ingatlanárainak alakulása a 2023-as év során.
Négyzetméterárak tekintetében 27%-os emelkedés után Veszprém vette át a vezető szerepet az ország vármegyéi között, maga mögé utasítva Hajdú-Bihar és Pest vármegyét is.
Megosztás

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legfrissebb ingatlanokról, izgalmas ajánlatokról és piaci hírekről!

Olvass tovább híreink között

Hír
Zöld hitel: Feltételek, kedvezmények, tudnivalók
A november 1-től életbe lépő energetikai tanúsítvány szabálymódosítás kapcsán a Credipass szakértői körüljárták a zöld hitel témakörét.
2023. 11. 07.
Olvass tovább
Hír
CSOK 2023: Tippek, ha csak idén igényelhetsz
A határidő szűkössége miatt különösen fontos a sikeres és zökkenőmentes ügymenet: itt vannak a kifejezetten ingatlanhoz kapcsolódó, rejtett buktatók.
2023. 10. 30.
Olvass tovább
Hír
200 évnyi történelem a fővárosi ingatlanpiacon
Budapest 150. jubileuma apropóján a Duna House szakértői összegyűjtötték az év legkülönlegesebb és legkorosabb épületeiben zárt ingatlanpiaci tranzakciókat.
2023. 11. 22.
Olvass tovább
Hír
Stresszmentes évkezdés: itt az új CSOK Plusz jogszabály, jelentős könnyítést kapnak a már babát váró családok is
Megjelent a jövő év januárjától esedékes CSOK Plusz családtámogatási rendelet végleges formában, lássuk a részleteket!
2023. 12. 01.
Olvass tovább
Hír
Az ingatlan- és hitelpiac is erősen hajrázott novemberben
A Duna House Cégcsoport becslése szerint 2023 novemberében, országosan 8 800 lakóingatlan cserélt tulajdonost, valamint 55 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.
2023. 12. 02.
Olvass tovább
Hír
Az átlagosnál erősebb decemberrel zárhat az ingatlanpiac
Nem csak az üzletekben, az ingatlanpiacon, a pénzintézetekben és a hivatalokban is dömpingre számítanak a Duna House és a Credipass szakértői idén decemberben.
2023. 11. 29.
Olvass tovább
Hír
Előnyök és új információk a CSOK Plusz kapcsán – mutatjuk mire kell figyelni
Egy friss rendelettervezet árult el újabb részleteket a jövő év januárjától induló CSOK Plusz kapcsán.
2023. 11. 27.
Olvass tovább
Hír
Az alacsonyabb minőség lenne a megfizethetőség ára az otthonteremtésben?!
Az otthonteremtés nehézségei miatt a megfizethetőség érdekében egyre inkább kompromisszumot kötnek az ingatlanvásárlók a minőség terén, az érdeklődés eltolódott ugyanis a jó és a lakható kategória felé a Duna House adatai szerint.
2023. 11. 20.
Olvass tovább
Hír
Babaváró last minute, avagy 30 év felettieknek érdemes lehet még idén belevágni
A visszaszámlálás elkezdődött, már csak egy hónap áll rendelkezésre azok számára, akik a jelenlegi feltételek szerint szeretnék igénybe venni a Babaváró támogatást, ezért a Credipass szakértői összeszedték, hogy kiknek érdemes élni a lehetőséggel és hogy mire kell figyelni az igénylés során.
2023. 11. 17.
Olvass tovább