.
Friss hírek és elemzések az ingatlanpiacról
2024. 05. 30.
Megosztás

5 évesek lesznek a Babaváró támogatások: ünnep vagy kudarc várja a családokat?

2024 nyarával jár le az 5 éves gyermekvállalási határidő a 2019-ben igényelt Babaváró kölcsönök esetében, amely azt is jelenti, hogy ha ezen határidőn belül nem fogant meg a vállalni kívánt gyermek, vagy nem történt örökbefogadás, akkor az igénylők elveszítik a kamatkedvezményt, vagyis az addig igénybe vett kedvezményt egy összegben kell visszafizetniük. Voltak azonban olyan párok is, akik befektetési céllal, előre gondolkodva vették fel a rendkívül kedvező kondíciójú kölcsönt, amelyet a szintén 2019-ben indult Szuperállampapírba fektettek – ők gyakorlatilag bebiztosították magukat arra az előre nem látható esetre is, ha nem születne meg a vágyott gyermek. A Credipass szakértői most annak számoltak utána – mi a helyzet ezekkel az esetekkel, megérte-e ez a lépés, és ha igen, milyen nyereséggel számolhattak, akik így döntöttek?

2019-es, júniusi indulása után 2024. június végével, azaz idén jár le a Babaváró kölcsönök 5 éves gyermekvállalási határideje. A Magyar Nemzeti Bank idei, év eleji becslése szerint a kedvező konstrukciójú hitel bevezetése után közvetlenül szerződő hitelfelvevők 80%-a 2023 májusáig bezárólag már teljesítette is a gyermekvállalást. A szervezet 2023. júniusi adatai alapján az is elmondható, hogy a legkorábban Babaváró hitelt felvett házaspárok nagyjából 25%-ának nem született gyermeke (ami 12 ezer hitelszerződést jelent), azonban nekik ekkor még volt hátra egy évük a teljesítéshez. Most, a Magyar Államkincstárnál lévő legfrissebb, április adatok ugyanezt támasztják alá: az 5 éve igényelt Babavárók esetében az igénylők megközelítőleg negyede nem igazolta az első gyermek megszületését. Akiknél azonban eleve a befektetés volt a cél, és nem a gyermekvállalási szándék, azok jól járhattak ezzel a lépéssel – lássuk, hogy miért és milyen mértékben!

A Credipass szakértői szerint nem teljesítés esetén, a Babaváró büntetőkamatainak visszafizetésével is megérhette az állampapírba fektetett pénz, hiszen az 5 évre járó, visszafizetendő kamattámogatás összege mindenképp kevesebb lesz, mint a Magyar Állampapír Plusszal 5 év alatt elérhető, összesen 2,73 millió forintos hozam. A Magyar Állampapír Plusz egy 5 éves futamidejű, fix kamatozású lakossági állampapírt jelent, amelynél a kamat mértéke a futamidő előrehaladtával emelkedik, az éves átlagos hozam a futamidő alatt így 4,95%. 10 millió forint befektetésével tehát összesen 2,73 millió forint nyereséget lehet elérni, amely a futamidő végére így mintegy 12,73 millió Ft-ot jelent. Ez a hozam pedig magasabb, mint a Babaváróhoz kapcsolódó összkiadások nagysága.

„A vállalt gyermek megszületése nélkül, vagyis nem teljesítés esetén, a Babaváró hitel piaci kamatozásúvá válik, az 5. év végén pedig büntetést kell fizetni
– ez azt jelenti, hogy az államnak meg kell fizetni az első 5 évben igénybe vett kamattámogatást egy összegben, a kamat pedig az igényléskor érvényes állampapír-hozamoktól függ. Tehát a büntetés összege azon múlik, hogy mikor igényelte a család a Babaváró hitelt.” – mondta el Fülöp Krisztián, a Credipass magyarországi vezetője.
Mutass többet

A szakértők számítása szerint kevesebb lesz tehát a hitelhez kapcsolódó kiadás, mint a megtakarításon elérhető bevétel, ami az 5. év végére többszázezer forintot is jelenthet azoknak, akik annak idején a befektetés mellett döntöttek. Ugyanis a támogatás mértéke a Babaváró 2019-es indulása óta 1,5-2,4 millió forint között változott. Egy 60 hónapja, 4,73%-on folyósított, 240 hónapos futamidejű, 10 millió forintos Babaváró kölcsön esetében ez ma 2 070 302 Ft-os állami támogatást jelent, vagyis ez lesz a visszafizetendő büntetés összege. Mivel a kamatmentes hitel törlesztőrészleteit az ügyfeleknek minden hónapban maradéktalanul teljesíteni kellett, ezért ebben az esetben a 10 millió forintos tőketartozás 7,5 millió forintra csökkent. Összegezve tehát: a letelt 5 évben befizetett kamatmentes törlesztőrészletek (2,5 millió forint), a fennmaradó és jelenleg befizetendő tőketartozás (7,5 millió forint), valamint az ügyfelet terhelő 2 070 302 Ft büntetés összegét levonva a Szuperállampapírral elérhető, összesen 12,73 millió Ft-ból, az ügyfelek nyeresége 660 685 Ft lesz 5 év alatt.

A szakértő hozzátette: még kedvezőbb lehetett a helyzet, azaz még több nyereséget érhettek el az ügyfelek abban az esetben, ha az állampapír-piacot folyamatosan figyelemmel követve, időközben áttették a pénzüket a Prémium Állampapírba, amely infláció feletti hozamot (2022-ben az éves átlagos infláció 14,5% volt) biztosított az elmúlt években.

A Credipass szakértői most annak számoltak utána – mi a helyzet ezekkel az esetekkel, megérte-e ez a lépés, és ha igen, milyen nyereséggel számolhattak, akik így döntöttek?
Voltak olyan párok is, akik befektetési céllal, előre gondolkodva vették fel a rendkívül kedvező kondíciójú kölcsönt.
Megosztás

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legfrissebb ingatlanokról, izgalmas ajánlatokról és piaci hírekről!

Olvass tovább híreink között

Hír
Zöld hitel: Feltételek, kedvezmények, tudnivalók
A november 1-től életbe lépő energetikai tanúsítvány szabálymódosítás kapcsán a Credipass szakértői körüljárták a zöld hitel témakörét.
2023. 11. 07.
Olvass tovább
Hír
CSOK 2023: Tippek, ha csak idén igényelhetsz
A határidő szűkössége miatt különösen fontos a sikeres és zökkenőmentes ügymenet: itt vannak a kifejezetten ingatlanhoz kapcsolódó, rejtett buktatók.
2023. 10. 30.
Olvass tovább
Hír
200 évnyi történelem a fővárosi ingatlanpiacon
Budapest 150. jubileuma apropóján a Duna House szakértői összegyűjtötték az év legkülönlegesebb és legkorosabb épületeiben zárt ingatlanpiaci tranzakciókat.
2023. 11. 22.
Olvass tovább
Hír
Stresszmentes évkezdés: itt az új CSOK Plusz jogszabály, jelentős könnyítést kapnak a már babát váró családok is
Megjelent a jövő év januárjától esedékes CSOK Plusz családtámogatási rendelet végleges formában, lássuk a részleteket!
2023. 12. 01.
Olvass tovább
Hír
Az ingatlan- és hitelpiac is erősen hajrázott novemberben
A Duna House Cégcsoport becslése szerint 2023 novemberében, országosan 8 800 lakóingatlan cserélt tulajdonost, valamint 55 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.
2023. 12. 02.
Olvass tovább
Hír
Az átlagosnál erősebb decemberrel zárhat az ingatlanpiac
Nem csak az üzletekben, az ingatlanpiacon, a pénzintézetekben és a hivatalokban is dömpingre számítanak a Duna House és a Credipass szakértői idén decemberben.
2023. 11. 29.
Olvass tovább
Hír
Előnyök és új információk a CSOK Plusz kapcsán – mutatjuk mire kell figyelni
Egy friss rendelettervezet árult el újabb részleteket a jövő év januárjától induló CSOK Plusz kapcsán.
2023. 11. 27.
Olvass tovább
Hír
Az alacsonyabb minőség lenne a megfizethetőség ára az otthonteremtésben?!
Az otthonteremtés nehézségei miatt a megfizethetőség érdekében egyre inkább kompromisszumot kötnek az ingatlanvásárlók a minőség terén, az érdeklődés eltolódott ugyanis a jó és a lakható kategória felé a Duna House adatai szerint.
2023. 11. 20.
Olvass tovább
Hír
Babaváró last minute, avagy 30 év felettieknek érdemes lehet még idén belevágni
A visszaszámlálás elkezdődött, már csak egy hónap áll rendelkezésre azok számára, akik a jelenlegi feltételek szerint szeretnék igénybe venni a Babaváró támogatást, ezért a Credipass szakértői összeszedték, hogy kiknek érdemes élni a lehetőséggel és hogy mire kell figyelni az igénylés során.
2023. 11. 17.
Olvass tovább