.
Friss hírek és elemzések az ingatlanpiacról
2024. 07. 05.
Megosztás

41 millió forint fölé szökött a fővárosi panelek átlagára

Töretlen népszerűséggel keresik a megfizethető és kiszámítható fenntartási költségekkel rendelkező házgyári lakásokat a fővárosban. A panelekért fizetett négyzetméterár a 2023-as átlagnál 9%-kal lett magasabb, így idén már 765 ezer Ft/m2-es áron, átlagosan 41 millió forintba került egy élhető, 53 négyzetméteres panel vásárlása. A legnépszerűbb lakótelepeken ugyanakkor már ennél is magasabb, akár millió közeli átlagra is készülhetnek a vevők a Duna House adatai szerint.

A tavalyi évben tapasztalt enyhülést követően újabb áremelkedést hozott a 2024-es év a lakótelepi lakások piacán a fővárosban. A megújuló otthonteremtési támogatások és a mérséklődő lakáshitelkamatok pozitív hatással voltak a vásárlási kedvre, így a fokozódó érdeklődésnek köszönhetően 9%-kal, 765 ezer forintra emelkedett a budapesti panellakásokért fizetett átlag. Egy szokványos, 53-54 négyzetméteres lakás megvásárlása így már 41 millió forintos kiadást jelent a vevők számára az idei év első felének értékesítési adatai alapján a Duna House szerint.

„Ami a 2023-as évben elmaradt, azt most bepótolták a budapesti panellakások,
ugyanis a 2022-es energiaválság során megugrott árszintnél is – amikor 717 ezer forintért lehetett egy négyzetméter panelhez jutni – 7%-kal magasabb lett az átlagos négyzetméterár idén.” – kezdte Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője.
Mutass többet

Az ismertebb, nagyobb lakótelepeket illetően a fővárosi átlagnál is jelentősebb drágulás tapasztalható, ezeken a területeken átlagosan 14%-kal emelkedtek a lakásokért fizetett négyzetméterárak tavalyhoz képest. Míg 2023-ban 5 lakótelep esetében 3-20% között mérséklődtek az árak, 4 területen stagnálást, 3 esetben további növekedést mutattak az értékesítési adatok, addig az idei évben mindössze az újpalotai lakótelepen érezhető 5%-os enyhülés. A vizsgált, 12 lakótelep közül a Bécsi úton volt a legjelentősebb árcsökkenés 2023-ban, idén pedig itt emelkedtek leginkább az árak. A 2023-as átlagnál 30%-kal kellett többet fizetni a területen található lakásokért, a 2022-ben mért négyzetméterárnál azonban csak 4%-kal lett magasabb az átlagár, így 880 ezer Ft/m2-es kiadásra számíthatnak itt a vevők. Az óbudai elhelyezkedéshez ragaszkodók számára azonban van egy kicsit távolabbi, ám közel 100 ezer forinttal kedvezőbb alternatíva, hiszen Békásmegyeren 791 ezer forintos átlagra kell készülniük a III. kerületet választó otthonteremtőknek idén. Jelentős volt még a drágulás Káposztásmegyeren, ahol azonban a 20%-os emelkedést követően is bár átlag feletti, mégis viszonylag pénztárcabarát, 795 ezer forint volt a négyzetméterenkénti ár.

Millióhoz közelít az átlag a XI. kerületi Fehérvári úti, valamint a XIII. kerületi Vizafogó lakótelepen idén. Az előbbinél 12%-os emelkedés után 941 ezer forintra nőtt az egységár, míg az utóbbi esetében 16%-os drágulást követően 936 ezer Ft az átlagos, ingatlanvásárlásra fordított összeg négyzetméterenként. Valamivel olcsóbban, 839 ezer forintért kaphatóak 2024-ben a József Attila lakótelep lakásai, itt 16%-os volt az áremelkedés tavalyhoz képest. 8%-os növekedés után, 829 ezer forintos az átlag a Füredi úton, amely a Duna House ügyfélkörében a harmadik legnépszerűbbnek számít idén, itt szerződött ugyanis a panelvásárlók 17,5%-a. 20,2%-kal a második legkeresettebb az újpesti lokáció volt, ahol már kedvezőbb, 736 ezer forintos négyzetméteráron zárultak az adásvételek. Bár az árversenyt 11%-os emelkedést követően 644 ezer forinttal a Havanna lakótelep ingatlanjai nyerték, mégis a valamivel költségesebb, 663 ezer forintos árakon kapható Újpalota házgyári lakásai voltak a legkelendőbbek. Az összes fővárosi paneltranzakció közel negyede itt zárult az idei első félévben.

„Az ikonikus magyar sorozatból, a Szomszédokból ismert Gazdagrét esetében 12%-os emelkedés látható,
ami így rekordnak számító, millióhoz közeli, 980 ezer forintos átlagos négyzetméterárat, vagyis hosszabb intervallumban vizsgálva az adatokat, 2018-hoz képest 114%-os drágulást jelent.” – emelte ki a szakértő.
Mutass többet

Az ingatlanközvető segítségével értékesített, fővárosi panellakások a végső vételár és a négyzetméterár szempontjából is viszonylag széles spektrumon mozogtak idén, a négyzetméterárak tekintetében 500 ezer forinttól egészen a 1,19 millió forintig terjedt a skála, míg a lakásokért fizetett összeg 24-68 millió forint közé tehető.

Lakótelepi körkép
Töretlen népszerűséggel keresik a megfizethető és kiszámítható fenntartási költségekkel rendelkező házgyári lakásokat a fővárosban.
Megosztás

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legfrissebb ingatlanokról, izgalmas ajánlatokról és piaci hírekről!

Olvass tovább híreink között

Hír
Zöld hitel: Feltételek, kedvezmények, tudnivalók
A november 1-től életbe lépő energetikai tanúsítvány szabálymódosítás kapcsán a Credipass szakértői körüljárták a zöld hitel témakörét.
2023. 11. 07.
Olvass tovább
Hír
CSOK 2023: Tippek, ha csak idén igényelhetsz
A határidő szűkössége miatt különösen fontos a sikeres és zökkenőmentes ügymenet: itt vannak a kifejezetten ingatlanhoz kapcsolódó, rejtett buktatók.
2023. 10. 30.
Olvass tovább
Hír
200 évnyi történelem a fővárosi ingatlanpiacon
Budapest 150. jubileuma apropóján a Duna House szakértői összegyűjtötték az év legkülönlegesebb és legkorosabb épületeiben zárt ingatlanpiaci tranzakciókat.
2023. 11. 22.
Olvass tovább
Hír
Stresszmentes évkezdés: itt az új CSOK Plusz jogszabály, jelentős könnyítést kapnak a már babát váró családok is
Megjelent a jövő év januárjától esedékes CSOK Plusz családtámogatási rendelet végleges formában, lássuk a részleteket!
2023. 12. 01.
Olvass tovább
Hír
Az ingatlan- és hitelpiac is erősen hajrázott novemberben
A Duna House Cégcsoport becslése szerint 2023 novemberében, országosan 8 800 lakóingatlan cserélt tulajdonost, valamint 55 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.
2023. 12. 02.
Olvass tovább
Hír
Az átlagosnál erősebb decemberrel zárhat az ingatlanpiac
Nem csak az üzletekben, az ingatlanpiacon, a pénzintézetekben és a hivatalokban is dömpingre számítanak a Duna House és a Credipass szakértői idén decemberben.
2023. 11. 29.
Olvass tovább
Hír
Előnyök és új információk a CSOK Plusz kapcsán – mutatjuk mire kell figyelni
Egy friss rendelettervezet árult el újabb részleteket a jövő év januárjától induló CSOK Plusz kapcsán.
2023. 11. 27.
Olvass tovább
Hír
Az alacsonyabb minőség lenne a megfizethetőség ára az otthonteremtésben?!
Az otthonteremtés nehézségei miatt a megfizethetőség érdekében egyre inkább kompromisszumot kötnek az ingatlanvásárlók a minőség terén, az érdeklődés eltolódott ugyanis a jó és a lakható kategória felé a Duna House adatai szerint.
2023. 11. 20.
Olvass tovább
Hír
Babaváró last minute, avagy 30 év felettieknek érdemes lehet még idén belevágni
A visszaszámlálás elkezdődött, már csak egy hónap áll rendelkezésre azok számára, akik a jelenlegi feltételek szerint szeretnék igénybe venni a Babaváró támogatást, ezért a Credipass szakértői összeszedték, hogy kiknek érdemes élni a lehetőséggel és hogy mire kell figyelni az igénylés során.
2023. 11. 17.
Olvass tovább