.
Friss hírek és elemzések az ingatlanpiacról
2024. 06. 04.
Megosztás

120 milliárd forint felett a jelzáloghitel-piac áprilisban: további erős folytatásra számítanak a szakértők

Rendkívül erős első negyedév után tovább folytatódott a volumennövekedés a jelzáloghitel-piacon: mind a támogatott, mind a piaci hitelszegmens felfelé ívelő pályára állt és 2022 óta először 100 milliárd forint felett jár, de már a 120 milliárdot is meghaladta a szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitelek volumene. Az MNB legfrissebb, mai napon közölt lakáshitelpiaci adatait elemezték a Credipass, a Duna House pénzügyi közvetítőjének szakértői.

A Magyar Nemzeti Bank által kiadott legfrissebb adat, miszerint áprilisban a háztartásokkal kötött lakáscélú hitelek esetében az új szerződések értéke 121,18 milliárd Ft volt, további bővülést jelent a márciusi 97,8 milliárd Ft értékű kihelyezéshez képest. Ez összhangban áll a Duna House cégcsoport nemzetközi pénzügyi márkájának, a Credipass-nak becslésével is – melyet a cég legfrissebb Barométer elemzésében is közzétettek - miszerint a magyarországi adatok alapján idén áprilisban már 105 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott. Milyen folytatás várható, mit látnak a szakértők?

„A jelenlegi eredményt megközelítő összeget, utoljára 2022 júniusában, az NHP Zöld Otthon Program időszakában láttunk.” – mondta el Fülöp Krisztián, a Credipass magyarországi vezetője.
„A frissen közzétett áprilisi hitelvolumen az előző év azonos időszakában mért MNB adathoz képest duplázásnál is többet jelent.” – tette hozzá. „Korábbi előrejelzésünk továbbra is helytállónak látszik: stagnáló kamatok mellett, 30-40%-os növekedés is elképzelhető a piacon az otthonteremtési támogatásokkal elérhető kedvező hitelkonstrukciók pozitív hatásának, valamint a 6-7% közötti szintre csökkent piaci kamatoknak és a kedvező gazdasági környezetnek köszönhetően.”
Mutass többet

A jelenlegi felívelés tehát az egy évvel korábbihoz képest jóval kedvezőbb hangulatnak, kamatkörnyezetnek, valamint a CSOK Plusz megjelenésének is köszönhető, ugyanis a korábbi CSOK hitellel összehasonlítva, ez 50 millió forintig is felvehető, amelynek következtében az MNB adatai szerint 25-26 millió forintra nőtt az átlagos hitelösszeg a támogatott szegmensben. Jelenleg a teljes lakáshitelezési volumennek a CSOK Plusz már a 30%-át teszi ki a legfrissebb adatok szerint.

„A Credipass elmúlt havi tapasztalatai és a banki partnerek visszajelzései szerint a nyári időszak sem tartogat majd komoly visszaesést: megnövekedett számú hiteligénnyel érdemes számolni, amelyet az új, várhatóan június végén debütáló otthonfelújítási program tovább növelhet – ez egyben hosszabb banki átfutási időket is jelent az ügyfelek számára (az átlagban egy hónap helyett, akár 6-7 hét), érdemes tehát ezekkel is kalkulálni és pénzügyi szakértőt bevonni a folyamatba a gyorsabb és zökkenőmentesebb ügyintézés érdekében.” – mondta el a szakember.
Mutass többet
Az MNB legfrissebb, mai napon közölt lakáshitelpiaci adatait elemezték a Credipass, a Duna House pénzügyi közvetítőjének szakértői.
Rendkívül erős első negyedév után tovább folytatódott a volumennövekedés a jelzáloghitel-piacon.

Az MNB legfrissebb lakáspiaci jelentése szerint az is megállapítható, hogy jelenleg a lakáshitelek 70%-át használt lakás vásárlására fordítják Magyarországon, valamint, hogy emelkedésnek indult az új lakások aránya is a finanszírozásban, ez azonban az elmúlt hónapokban is csak 10-16%-os részt jelent. A lakásfelújítási célú hitelek száma elenyésző az első kettőhöz képest, azonban az említett, közeljövőben induló otthonfelújítási hitelprogram ebben is változást hozhat a szakértők szerint.

Megosztás

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legfrissebb ingatlanokról, izgalmas ajánlatokról és piaci hírekről!

Olvass tovább híreink között

Hír
Zöld hitel: Feltételek, kedvezmények, tudnivalók
A november 1-től életbe lépő energetikai tanúsítvány szabálymódosítás kapcsán a Credipass szakértői körüljárták a zöld hitel témakörét.
2023. 11. 07.
Olvass tovább
Hír
CSOK 2023: Tippek, ha csak idén igényelhetsz
A határidő szűkössége miatt különösen fontos a sikeres és zökkenőmentes ügymenet: itt vannak a kifejezetten ingatlanhoz kapcsolódó, rejtett buktatók.
2023. 10. 30.
Olvass tovább
Hír
200 évnyi történelem a fővárosi ingatlanpiacon
Budapest 150. jubileuma apropóján a Duna House szakértői összegyűjtötték az év legkülönlegesebb és legkorosabb épületeiben zárt ingatlanpiaci tranzakciókat.
2023. 11. 22.
Olvass tovább
Hír
Stresszmentes évkezdés: itt az új CSOK Plusz jogszabály, jelentős könnyítést kapnak a már babát váró családok is
Megjelent a jövő év januárjától esedékes CSOK Plusz családtámogatási rendelet végleges formában, lássuk a részleteket!
2023. 12. 01.
Olvass tovább
Hír
Az ingatlan- és hitelpiac is erősen hajrázott novemberben
A Duna House Cégcsoport becslése szerint 2023 novemberében, országosan 8 800 lakóingatlan cserélt tulajdonost, valamint 55 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.
2023. 12. 02.
Olvass tovább
Hír
Az átlagosnál erősebb decemberrel zárhat az ingatlanpiac
Nem csak az üzletekben, az ingatlanpiacon, a pénzintézetekben és a hivatalokban is dömpingre számítanak a Duna House és a Credipass szakértői idén decemberben.
2023. 11. 29.
Olvass tovább
Hír
Előnyök és új információk a CSOK Plusz kapcsán – mutatjuk mire kell figyelni
Egy friss rendelettervezet árult el újabb részleteket a jövő év januárjától induló CSOK Plusz kapcsán.
2023. 11. 27.
Olvass tovább
Hír
Az alacsonyabb minőség lenne a megfizethetőség ára az otthonteremtésben?!
Az otthonteremtés nehézségei miatt a megfizethetőség érdekében egyre inkább kompromisszumot kötnek az ingatlanvásárlók a minőség terén, az érdeklődés eltolódott ugyanis a jó és a lakható kategória felé a Duna House adatai szerint.
2023. 11. 20.
Olvass tovább
Hír
Babaváró last minute, avagy 30 év felettieknek érdemes lehet még idén belevágni
A visszaszámlálás elkezdődött, már csak egy hónap áll rendelkezésre azok számára, akik a jelenlegi feltételek szerint szeretnék igénybe venni a Babaváró támogatást, ezért a Credipass szakértői összeszedték, hogy kiknek érdemes élni a lehetőséggel és hogy mire kell figyelni az igénylés során.
2023. 11. 17.
Olvass tovább