.
Friss hírek és elemzések az ingatlanpiacról
2024. 02. 21.
Megosztás

Terézváros az Airbnb fővárosa Budapesten

Mit keresnek ma a befektetők a fővárosi ingatlanpiacon?

A 2022-es kiemelt befektetői jelenlétet követően lassabb fokozatba kapcsolt az ingatlanpiac tavaly, amikor is a nem saját célra vásárlók aránya a korábbi 45%-ról 36%-ra esett vissza. Az idei év eleje újabb fordulatot hozott, emelkedett a magyar mellett a külföldi befektetői érdeklődés, a hazaiak átlagosan 57,7 millió forintot szánnak ingatlanra, míg a más nemzetekből érkezők a dupláját költenék budapesti, belvárosi lakásra.

2022 a befektetők éve volt a hazai ingatlanpiacon, kiemelten a fővárosban, ahol a Duna House Barométer adatai alapján átlagosan 45%-os mértékben voltak jelen a nem saját célra vásárló ügyfelek a tranzakciók vevői oldalán. Ezt követően a 2023-as év mind az otthonteremtési céllal szerződők, mind a befektetők körében enyhe aktivitással telt, az éves átlag a fővárosban 36%-ra mérséklődött. Az új év azonban meghozta a fordulatot, a csökkenő kamatpálya és a megújuló állami támogatások fellendítették a vásárlási kedvet a saját lakásra vágyók körében, az inflációkövető állampapír megszüntetése pedig a magyar befektetőket is ismét az ingatlanpiac felé terelte. 

„Az ingatlanközvetítő adatai alapján 2024 első hónapjában a fővárosban ingatlant szerzők 36%-a befektetési céllal szerződött,
ők átlagosan 57,7 millió forintot fordítottak, 70 négyzetméter alapterületű lakásokra.” – ismertette a rendelkezésére álló adatokat Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője.
Mutass többet

A befektetők számára kiemelt lokációnak számít a főváros belvárosa, azon belül is a VI. kerület, hiszen ez a belvárosi terület a legrugalmasabb a rövid távú lakáskiadás engedélyezése tekintetében, központi elhelyezkedése miatt pedig kifejezetten keresett a turisták körében. A turistaforgalom a pandémiát követően az elmúlt évek során új erőre kapott, a magyar főváros renoméja folyamatosan emelkedik, amit az idei évben bizonyára fokoz majd, hogy a közelmúltban zárult European Best Destinations szavazáson Budapest ezúttal ötödik helyezettként bekerült a legkeresettebb TOP5 európai város közé. A főváros látogatottságát erősítheti továbbá, hogy Berlin után Budapest lett a második legjobb buliközpont a The Travel turisztikai magazin szerint, a Time Out magazin felmérésének eredménye alapján pedig világszerte a 26. legjobb városként került a listára. Aki tehát rövid távú lakáskiadásban gondolkodik, áprilistól októberig kalkulálhat kiemelt szezonnal, valamint decemberben az ünnepek ideje alatt érkező turisták is számottevő forgalmat jelenthetnek a lakástulajdonosok számára.

A VI. kerületben befektetési céllal kereső érdeklődők leginkább a 60-100 négyzetméteres alapterülettel rendelkező lakásokat preferálják, hiszen a rövid távú lakáskiadás esetében annál magasabb a hozam, minél több ember elszállásolására alkalmas az ingatlan. Ugyanakkor a kerület tekintetében általánosan elmondható, hogy érdemes akkora ingatlanba fektetni, amekkorát enged a vásárló pénztárcája, hiszen egy kisebb lakás ugyanúgy alkalmas lehet, akár hosszú, akár rövid távú kiadásban gondolkodik a befektető. 

„A VI. kerület „engedékenységét” akkor is meg kell fizetni, ha valaki nem Airbnb céllal vásárol ingatlant,
ezen felül pedig a kerület iránti kereslet is kihat az árakra, ráadásul nem csak a VI., de a környező kerületek ingatlanárait is felverheti. Tehát a VI. kerületi ingatlanvásárlás esetén a bérleti díjakon felül a várható értéknövekedés is garantálja a hozamot.” – emelte ki a szakértő.
Mutass többet
A befektetők számára kiemelt lokációnak számít a főváros belvárosa, azon belül is a VI. kerület, hiszen ez a belvárosi terület a legrugalmasabb a rövid távú lakáskiadás engedélyezése tekintetében, központi elhelyezkedése miatt pedig kifejezetten keresett a turisták körében.
Berlin után Budapest lett a második legjobb buliközpont a The Travel turisztikai magazin szerint.

A VI. kerületen kívül keresettek még a VII. kerület Airbnb-t engedélyező épületeiben található lakások is, azonban összességében bármely ingatlan ideális lehet, amely belvárosi lokációval bír, hiszen a területen jelentős értéknövekedéssel kalkulálhatnak a befektetők. Ezeken a területeken jó bérbeadási lehetőségek vannak, ahol a pandémia időszakát követően a folyamatos kereslet miatt a tulajdonosok diktálják a tempót a feltételek és a bérleti díjak tekintetében. 

„Szakértőink szerint lassan elérkezik abba stádiumba a fővárosi bérleti piac, amikor kiegyenlítődhet a megnövekedett kereslet és a rendelkezésre álló kínálat,
ez azonban csak akkor következhet be, ha újabb hosszú vagy rövid távú bérbeadásra szánt ingatlanok kerülnek a piacra.” – folytatta Benedikt Károly.
Mutass többet

A hazai befektetők aktivitása mellett az idei év első másfél hónapjának tapasztalata alapján fokozódott a külföldi ingatlanbefektetők jelenléte is, ők javában 100 millió forint feletti összeget szánnának budapesti, belvárosi ingatlan vásárlására. A külföldi vevők visszatérése is jelentős hatással lehet a belvárosi ingatlanok árszintjére, a belvárosi ingatlanok áremelkedése pedig fokozatosan kihat majd a többi központi kerület mellett a külső kerületek ingatlanáraira is.

„Nem csak a belvárosi téglaépítésűek, de például a XIII. kerületi panellakások tekintetében is lehet hosszú távon értéknövekedéssel számolni,
hiszen a kerületben elérhető újépítésű lakások magas árait nem minden vásárló tudja finanszírozni, azonban a lokációhoz ragaszkodó, kisebb büdzsével rendelkező vásárlók által generált kereslet várhatóan felhajtja majd a használt ingatlanok négyzetméterárait is.” – zárta gondolatait a szakértő.
Mutass többet
Megosztás

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legfrissebb ingatlanokról, izgalmas ajánlatokról és piaci hírekről!

Olvass tovább híreink között

Hír
Zöld hitel: Feltételek, kedvezmények, tudnivalók
A november 1-től életbe lépő energetikai tanúsítvány szabálymódosítás kapcsán a Credipass szakértői körüljárták a zöld hitel témakörét.
2023. 11. 07.
Olvass tovább
Hír
CSOK 2023: Tippek, ha csak idén igényelhetsz
A határidő szűkössége miatt különösen fontos a sikeres és zökkenőmentes ügymenet: itt vannak a kifejezetten ingatlanhoz kapcsolódó, rejtett buktatók.
2023. 10. 30.
Olvass tovább
Hír
200 évnyi történelem a fővárosi ingatlanpiacon
Budapest 150. jubileuma apropóján a Duna House szakértői összegyűjtötték az év legkülönlegesebb és legkorosabb épületeiben zárt ingatlanpiaci tranzakciókat.
2023. 11. 22.
Olvass tovább
Hír
Stresszmentes évkezdés: itt az új CSOK Plusz jogszabály, jelentős könnyítést kapnak a már babát váró családok is
Megjelent a jövő év januárjától esedékes CSOK Plusz családtámogatási rendelet végleges formában, lássuk a részleteket!
2023. 12. 01.
Olvass tovább
Hír
Az ingatlan- és hitelpiac is erősen hajrázott novemberben
A Duna House Cégcsoport becslése szerint 2023 novemberében, országosan 8 800 lakóingatlan cserélt tulajdonost, valamint 55 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.
2023. 12. 02.
Olvass tovább
Hír
Az átlagosnál erősebb decemberrel zárhat az ingatlanpiac
Nem csak az üzletekben, az ingatlanpiacon, a pénzintézetekben és a hivatalokban is dömpingre számítanak a Duna House és a Credipass szakértői idén decemberben.
2023. 11. 29.
Olvass tovább
Hír
Előnyök és új információk a CSOK Plusz kapcsán – mutatjuk mire kell figyelni
Egy friss rendelettervezet árult el újabb részleteket a jövő év januárjától induló CSOK Plusz kapcsán.
2023. 11. 27.
Olvass tovább
Hír
Az alacsonyabb minőség lenne a megfizethetőség ára az otthonteremtésben?!
Az otthonteremtés nehézségei miatt a megfizethetőség érdekében egyre inkább kompromisszumot kötnek az ingatlanvásárlók a minőség terén, az érdeklődés eltolódott ugyanis a jó és a lakható kategória felé a Duna House adatai szerint.
2023. 11. 20.
Olvass tovább
Hír
Babaváró last minute, avagy 30 év felettieknek érdemes lehet még idén belevágni
A visszaszámlálás elkezdődött, már csak egy hónap áll rendelkezésre azok számára, akik a jelenlegi feltételek szerint szeretnék igénybe venni a Babaváró támogatást, ezért a Credipass szakértői összeszedték, hogy kiknek érdemes élni a lehetőséggel és hogy mire kell figyelni az igénylés során.
2023. 11. 17.
Olvass tovább