.
Friss hírek és elemzések az ingatlanpiacról
2024. 03. 06.
Megosztás

Nyaralót hitelből? Még ez is lehetséges

Legyen szó akár állandó lakhatásról, akár hétvégi házról, a vidéki, természetközeli ingatlanok egyre népszerűbbé váltak az utóbbi években. A Credipass pénzügyi szakértői most annak jártak utána, hogy mit kell tudni ezekről a besorolású ingatlanokról, és milyen finanszírozási lehetőségek állnak rendelkezésre azok számára, akik abban gondolkodnak, hogy az idei nyarat – esetleg a home office-t - már az új, vidéki ingatlanban töltenék.

Időszakos tartózkodásra alkalmas nyaralót, hétvégi házat a vevők a legtöbb esetben második ingatlanként vásárolnak, a gyakorlati tapasztalatok alapján az ilyen ügyleteket zömmel saját erőből, hitel igénylése nélkül teljesítik az ügyfelek. A pandémia következtében ugyanakkor felértékelődött a természetközeli ingatlanok szerepe, a belterületi otthonok áremelkedése és a nehéz gazdasági helyzet, valamint a magas kamatszint ugyanakkor olyannyira formálta a keresletet, hogy az elmúlt években egyre többen választottak téliesített nyaralókat, zártkerti ingatlanokat állandó lakhatás céljából is. Ráadásul ugyanúgy, ahogy a belterületi otthonok esetében, pénztárcafüggő, hogy egy ilyen ingatlan finanszírozásához szükséges-e kiegészítésként hitelfelvétel vagy sem.

Az időszakos tartózkodásra alkalmas hétvégi házakat keresők számára az idei szezonban is érdemes felkészülni arra, hogy a nyaralópiac túlárazottsága miatt még egy 30 millió forintos megtakarítás sem feltétlenül elegendő például egy balatoni nyaraló megvásárlásához. Ha az ügyfél nem rendelkezik kellő mennyiségű tőkével, de a lokáció tekintetében sem szeretne kompromisszumot kötni és olcsóbb nyaralóövezetben, például a Velencei-tó vagy a Tisza-tó partján található ingatlanok közül választani, akkor sem kell lemondania álmai hétvégi házáról. Kevesen tudják ugyanis, hogy hétvégi ház vásárlására többféle banki megoldás is rendelkezésre áll, attól függően, hogy hol található az ingatlan, milyen besorolása van a földhivatali nyilvántartásban, illetve mekkora összegre van szükség a megvásárlásához.

„Amennyiben belterületi a besorolás és a tulajdoni lapon hétvégi ház, üdülő vagy nyaraló megnevezés szerepel,
akkor általában piaci lakáshitel felvételével működhet a finanszírozás.” – mondta el Fülöp Krisztián, a Credipass magyarországi vezetője. „Erre egy sima lakásvásárlási hitellel megegyező, kedvező kamatokat is kaphat az ügyfél. Pénzügyi szakértő igénybevétele esetén pedig egyedi árazás is szóba jöhet. Ez a lehetőség lehet az ügyfél számára a legkedvezőbb, viszont fontos tudni, hogy nem minden banknál érhető el, éppen ezért is érdemes megfelelően tájékozódni és előzetesen szakértővel konzultálni, ha már megtaláltuk a vágyott ingatlant.” – tette hozzá.
Mutass többet

Ha olyan külterületi, vagy zártkerti ingatlan a cél, aminek a megnevezése például présház, szántó, szőlő, erdő, kert, gazdasági épület vagy művelési ág alól ki nem vett terület, ezek többsége nem elfogadható fedezet egyik banknál sem. Erre az esetre megoldást jelenthet a szakértők szerint, ha saját, meglévő lakóingatlanra vesz fel az ügyfél szabad felhasználású jelzáloghitelt. Ez ugyan valamivel drágább, mint a lakáshitel, de ebben az esetben is érdemes szakértő segítségét igénybe venni, aki felkutatja az egyéni igényeknek megfelelő, legkedvezőbb banki ajánlatot. A lakáshitel és a szabad felhasználású hitel mellett, a harmadik fajta finanszírozási lehetőség a saját tőke kiegészítésére a személyi kölcsön felvétele. Ez a megoldás jó döntés lehet, amennyiben nem tud vagy nem akar jelzálogterhelést választani az ingatlanvásárló, vagy például 15 millió forint alatti összeg is elegendő, esetleg, ha gyorsan van szükség a kívánt összegre. A személyi kölcsön átfutási ideje ugyanis sok esetben akár egy napon belül is megtörténhet. Fontos azt is számításba venni, hogy ha a nyaraló könnyűszerkezetes megoldással épült, esetleg vályog vagy rönkház, akkor speciális szabályok érvényesek rá és egy ilyen típusú ingatlan nem minden banknál nyújt megfelelő fedezetet.

Amennyiben az ügyfelek teljesítik a feltételeket és ingatlancéljuk eléréséhez elegendő egy 11 millió forint összegű kiegészítés is, úgy a fentieken túl a szabadon felhasználható, kamatmentes Babaváró támogatás is ideális választás lehet.

Mivel tehát nyaraló, vagy hétvégi ház hitellel történő vásárlásakor sokféle szempontot kell figyelembe venni, mérlegelni, ezért érdemes profi pénzügyi szakértőhöz fordulni, aki segít eligazodni az eltérő banki szabályok között, illetve megtalálja az ügyfél számára legjobb hitelfeltételeket és működőképes pénzügyi lehetőségeket.

Milyen finanszírozási lehetőségek jöhetnek szóba nyaralóvásárlás során?
Amennyiben belterületi a besorolás és a tulajdoni lapon hétvégi ház, üdülő vagy nyaraló megnevezés szerepel, akkor általában piaci lakáshitel felvételével működhet a finanszírozás.
Megosztás

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legfrissebb ingatlanokról, izgalmas ajánlatokról és piaci hírekről!

Olvass tovább híreink között

Hír
Zöld hitel: Feltételek, kedvezmények, tudnivalók
A november 1-től életbe lépő energetikai tanúsítvány szabálymódosítás kapcsán a Credipass szakértői körüljárták a zöld hitel témakörét.
2023. 11. 07.
Olvass tovább
Hír
CSOK 2023: Tippek, ha csak idén igényelhetsz
A határidő szűkössége miatt különösen fontos a sikeres és zökkenőmentes ügymenet: itt vannak a kifejezetten ingatlanhoz kapcsolódó, rejtett buktatók.
2023. 10. 30.
Olvass tovább
Hír
200 évnyi történelem a fővárosi ingatlanpiacon
Budapest 150. jubileuma apropóján a Duna House szakértői összegyűjtötték az év legkülönlegesebb és legkorosabb épületeiben zárt ingatlanpiaci tranzakciókat.
2023. 11. 22.
Olvass tovább
Hír
Stresszmentes évkezdés: itt az új CSOK Plusz jogszabály, jelentős könnyítést kapnak a már babát váró családok is
Megjelent a jövő év januárjától esedékes CSOK Plusz családtámogatási rendelet végleges formában, lássuk a részleteket!
2023. 12. 01.
Olvass tovább
Hír
Az ingatlan- és hitelpiac is erősen hajrázott novemberben
A Duna House Cégcsoport becslése szerint 2023 novemberében, országosan 8 800 lakóingatlan cserélt tulajdonost, valamint 55 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.
2023. 12. 02.
Olvass tovább
Hír
Az átlagosnál erősebb decemberrel zárhat az ingatlanpiac
Nem csak az üzletekben, az ingatlanpiacon, a pénzintézetekben és a hivatalokban is dömpingre számítanak a Duna House és a Credipass szakértői idén decemberben.
2023. 11. 29.
Olvass tovább
Hír
Előnyök és új információk a CSOK Plusz kapcsán – mutatjuk mire kell figyelni
Egy friss rendelettervezet árult el újabb részleteket a jövő év januárjától induló CSOK Plusz kapcsán.
2023. 11. 27.
Olvass tovább
Hír
Az alacsonyabb minőség lenne a megfizethetőség ára az otthonteremtésben?!
Az otthonteremtés nehézségei miatt a megfizethetőség érdekében egyre inkább kompromisszumot kötnek az ingatlanvásárlók a minőség terén, az érdeklődés eltolódott ugyanis a jó és a lakható kategória felé a Duna House adatai szerint.
2023. 11. 20.
Olvass tovább
Hír
Babaváró last minute, avagy 30 év felettieknek érdemes lehet még idén belevágni
A visszaszámlálás elkezdődött, már csak egy hónap áll rendelkezésre azok számára, akik a jelenlegi feltételek szerint szeretnék igénybe venni a Babaváró támogatást, ezért a Credipass szakértői összeszedték, hogy kiknek érdemes élni a lehetőséggel és hogy mire kell figyelni az igénylés során.
2023. 11. 17.
Olvass tovább