.
Friss hírek és elemzések az ingatlanpiacról
2024. 02. 28.
Megosztás

Millióktól eshet el, aki nem ügyel a pontos feltételekre 

Mindent a tb jogviszonyról és igazolásáról

Az egyik leggyakrabban felmerülő kérdés az ügyfelek körében az állami lakástámogatások kapcsán a társadalombiztosítási jogviszonyt érinti. A szabályozás változásai, valamint a támogatásonként eltérő elvárások megnehezítik a pénzügyekben kevésbé jártas igénylők helyzetét. A félreértések és nyitott kérdések tisztázása érdekében a Credipass szakértői összegyűjtötték a legfontosabb tudnivalókat.

Az új CSOK Plusz, Falusi CSOK és Babaváró kölcsön kapcsán visszatérő és tisztázandó kérdés a tb jogviszony: mennyi időt kell igazolni a támogatások igénybevételéhez és mi számít egyáltalán biztosítotti jogviszonynak? A tb jogviszony sarkalatos pontja a hiteligénylés sikerességének, így érdemes előre tájékozódni a részletek kapcsán, hogy ezen semmiképpen se bukjon el a folyamat.

„A CSOK Plusz és a Babaváró esetén is szigorítások léptek életbe idén januártól:
a CSOK Plusznál a meglévő és vállalt gyermekek számától függetlenül, minden esetben 2 éves folyamatos tb jogviszony igazolása szükséges minimum az egyik igénylő fél esetén, amelyben legfeljebb 30 nap megszakítás lehet.” – mondta el Fülöp Krisztián, a Credipass magyarországi vezetője. „Ugyanez, a Babaváró esetén minimum 3 év, ugyanígy maximum 30 napos megszakítással, kivéve abban az esetben, ha felsőoktatási jogviszony is érvényben volt a 3 év során. Nagyon fontos feltétele még a Babaváró igénylésének, hogy ebből a 3 éves jogviszonyból a kölcsönkérelem benyújtása előtti 180 napot magyar tb jogviszonnyal kell igazolni minimum az egyik igénylőnek.” – tette hozzá.
Mutass többet

A tb jogviszony alapvetően akkor keletkezik és fogadható el, amennyiben az igénylő alkalmazotti munkaviszonyban, egyéni vagy társas vállalkozói jogviszonyban, vagy megbízási szerződés alapján végez munkát, illetve, ha nyugdíjasként kiegészítő keresőtevékenységet végez és így keletkezik jogviszonya. Amennyiben az ügyfél a tb-t saját maga után fizeti, az nem számít bele az említett 2 és 3 éves jogosultsági időszakba. Azonban jó tudni, hogy a CSOK Plusz esetén beleszámít a 2 éves időszakba az álláskeresési támogatás, ismertebb nevén a munkanélküli segély időszaka is. Ez természetesen nem a teljes kép a tb jogosultak köréről: hogy pontosan kik esetében fogadható el, arról tanácsos tájékozódni a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő oldalán, illetve profi pénzügyi szakértő segítségét is igénybe venni az értelmezéshez.

„Elengedhetetlen továbbá bekérni a jogviszonyról szóló igazolást, ún. hatósági bizonyítványt a területileg illetékes kormányhivataltól.
Arra is mindenképp ki kell térni a kérelem leadásakor, hogy milyen célból kérjük az igazolást, hiszen más és más típusú igazolást állít ki a hivatal a különböző hitelek, támogatások esetében, amelyek igazodnak a banki elvárásokhoz is. A tb jogviszonyról szóló hatósági bizonyítvány online, e-papírként is igényelhető, amelynek ügyintézésében szintén készséggel segítenek pénzügyi szakértőink, hogy egyszerűbben és gyorsabban menjen a folyamat.” – mondta el Fülöp Krisztián.
Mutass többet
Millióktól eshet el, aki nem ügyel a pontos feltételekre  a tb jogviszonnyal kapcsolatban az állami támogatások igénylése során
A szabályozás változásai, valamint a támogatásonként eltérő elvárások megnehezítik a pénzügyekben kevésbé jártas igénylők helyzetét.

A Credipass ügyfeleinél gyakran felmerülő kérdés az is, hogy mi a helyzet a felsőoktatásban tanuló vagy már végzős hallgatók esetén. A Babaváró kölcsönt illetően, a felsőoktatási intézményben végzett hallgatóknál a hallgatói jogviszony megszűnése után 6 hónap szünet is lehet a tb jogviszonyban, mielőtt munkába áll az illető, így részükre kiállítható a tb igazolás. Azonban ez a CSOK Plusznál eltérően működik, ebben az esetben a hallgatókra a maximum 30 napos tb jogviszony megszakítás alkalmazható a jelenlegi szabályozás szerint. Azt is fontos tudni, hogy alapjáraton a szabályozásban az szerepel, hogy a tanulói vagy hallgatói jogviszony megszűnését követő 45 napban még alapellátásra lesz jogosult a fiatal, azonban ez nem azonos a tb jogviszonnyal! Ez az időszak az egészségügyi ellátásra való jogosultságot jelenti, vagyis egyenértékű azzal, mint amikor valaki befizeti maga után a havi 11 300 Ft egészségügyi szolgáltatási járulékot.  Ez azonban nem keletkeztet tb jogviszonyt, erre tehát érdemes odafigyelni a szakértők szerint. Összefoglalva: aki CSOK Pluszt szeretne igényelni, de megszűnik a hallgatói jogviszonya, annak 30 nap áll a rendelkezésére munkát találni, vagy pl. vállalkozást indítani, míg a Babaváró igénylők esetében erre 6 hónapja van a leendő igénylőknek. 

A szakértők szerint azzal is érdemes tisztában lenni, hogy tb jogviszony keletkezhet részmunkaidőben történő foglalkoztatás esetén is, így akár heti 1, 4, vagy 6 órás munkaviszonynál is. A lényeges pont az, hogy ebben az esetben nem a jövedelem számít, hanem hogy a járulékokat minimum a minimálbér 30%-a után meg kell fizetni, akkor is, ha a munkabér nem éri el a minimálbér 30%-át. Ez jelenleg havi 37 107 Ft államnak befizetendő járulékot, adót jelent az érvényben lévő jogszabály[1] szerint.

 

[1] 2019. évi CXXII. törvény - a társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről" szóló törvény 27. §-a (2) és 6. § (1) bekezdés a) pontja és fejezete

Megosztás

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legfrissebb ingatlanokról, izgalmas ajánlatokról és piaci hírekről!

Olvass tovább híreink között

Hír
Zöld hitel: Feltételek, kedvezmények, tudnivalók
A november 1-től életbe lépő energetikai tanúsítvány szabálymódosítás kapcsán a Credipass szakértői körüljárták a zöld hitel témakörét.
2023. 11. 07.
Olvass tovább
Hír
CSOK 2023: Tippek, ha csak idén igényelhetsz
A határidő szűkössége miatt különösen fontos a sikeres és zökkenőmentes ügymenet: itt vannak a kifejezetten ingatlanhoz kapcsolódó, rejtett buktatók.
2023. 10. 30.
Olvass tovább
Hír
200 évnyi történelem a fővárosi ingatlanpiacon
Budapest 150. jubileuma apropóján a Duna House szakértői összegyűjtötték az év legkülönlegesebb és legkorosabb épületeiben zárt ingatlanpiaci tranzakciókat.
2023. 11. 22.
Olvass tovább
Hír
Stresszmentes évkezdés: itt az új CSOK Plusz jogszabály, jelentős könnyítést kapnak a már babát váró családok is
Megjelent a jövő év januárjától esedékes CSOK Plusz családtámogatási rendelet végleges formában, lássuk a részleteket!
2023. 12. 01.
Olvass tovább
Hír
Az ingatlan- és hitelpiac is erősen hajrázott novemberben
A Duna House Cégcsoport becslése szerint 2023 novemberében, országosan 8 800 lakóingatlan cserélt tulajdonost, valamint 55 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.
2023. 12. 02.
Olvass tovább
Hír
Az átlagosnál erősebb decemberrel zárhat az ingatlanpiac
Nem csak az üzletekben, az ingatlanpiacon, a pénzintézetekben és a hivatalokban is dömpingre számítanak a Duna House és a Credipass szakértői idén decemberben.
2023. 11. 29.
Olvass tovább
Hír
Előnyök és új információk a CSOK Plusz kapcsán – mutatjuk mire kell figyelni
Egy friss rendelettervezet árult el újabb részleteket a jövő év januárjától induló CSOK Plusz kapcsán.
2023. 11. 27.
Olvass tovább
Hír
Az alacsonyabb minőség lenne a megfizethetőség ára az otthonteremtésben?!
Az otthonteremtés nehézségei miatt a megfizethetőség érdekében egyre inkább kompromisszumot kötnek az ingatlanvásárlók a minőség terén, az érdeklődés eltolódott ugyanis a jó és a lakható kategória felé a Duna House adatai szerint.
2023. 11. 20.
Olvass tovább
Hír
Babaváró last minute, avagy 30 év felettieknek érdemes lehet még idén belevágni
A visszaszámlálás elkezdődött, már csak egy hónap áll rendelkezésre azok számára, akik a jelenlegi feltételek szerint szeretnék igénybe venni a Babaváró támogatást, ezért a Credipass szakértői összeszedték, hogy kiknek érdemes élni a lehetőséggel és hogy mire kell figyelni az igénylés során.
2023. 11. 17.
Olvass tovább