.
Friss hírek és elemzések az ingatlanpiacról
2023. 12. 20.
Megosztás

Közel negyedével kevesebb ingatlan cserélt gazdát 2023-ban

Vármegyék és vármegyeszékhelyek átlagai és a magyar vidék legjei 2023-ból

Növekvő érdeklődéssel, ennek ellenére negyedével kevesebb tranzakciószámmal zárta az évet a hazai ingatlanpiac, ahol érdekességekben 2023-ban sem volt hiány. Kétmillió forintnál is magasabb négyzetméterár és 319 millió forintos vételár egy-egy használt téglalakásért a Balaton közelében. Panellakás közel 70 millió forintért Szentendrén és közel 660 millió forint egy vidéki családi házért. A legdrágább vármegye Veszprém lett, a legmagasabb négyzetméteráron pedig Debrecen kínálja ingatlanjait a vevők számára a Duna House összeállítása szerint.

„Szerényebb forgalommal, közel negyedével kevesebb tranzakciószámmal zárta az évet országosan az ingatlanpiac.
A Duna House adatai szerint négyzetméterenként 513 ezer forintos átlaggal, a 2022-es összegnél 4%-kal többet, 40,1 millió forintot áldoztak otthonteremtésre a vevők az összes értékesített ingatlan adatai alapján 2023-ban országosan. A legkeresettebb ingatlantípus 45%-kal a családi ház, az átlagos ingatlanméret 78 négyzetméter volt.” – kezdte Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője.
Mutass többet

Négyzetméterárak tekintetében a főváros után a Veszprém vármegyében letelepedők számára volt a legköltségesebb az otthonteremtés, itt az országos átlagot jelentősen meghaladó, közel 660 ezer forintos áron keltek el az ingatlanok négyzetméterenként. A második legdrágább vármegye Hajdú-Bihar volt, ahol szintén az országos átlag felett, 542 ezer Ft/m2-ért lehetett ingatlant vásárolni 2023-ban. Meglepő, de a már szinte teljes egészében budapesti agglomerációnak számító Pest vármegye csak a harmadik lett a sorban, a maga 500 ezer forintos négyzetméterenkénti átlagával. Előnyösebb helyzetben voltak azok az ügyfelek, akik Nógrád, Tolna vagy Békés vármegyei ingatlan megvásárlása mellett döntöttek, ezeken a területeken ugyanis 200 ezer forintot kevéssel meghaladó átlagos négyzetméteráron juthattak házhoz vagy lakáshoz a vevők.

„A vármegyeszékhelyek között az idei év eladásai alapján Debrecen (618 ezer Ft/m2), Székesfehérvár (604 ezer Ft/m2) és Veszprém (577 ezer Ft/m2) számított a legdrágábbnak,
„A vármegyeszékhelyek között az idei év eladásai alapján Debrecen (618 ezer Ft/m2), Székesfehérvár (604 ezer Ft/m2) és Veszprém (577 ezer Ft/m2) számított a legdrágábbnak, míg a legolcsóbb Békéscsaba, Kaposvár és Miskolc volt 271-330 ezer forint közötti átlagos négyzetméterárral. Ingatlanvásárlásra a vármegyeszékhelyek közül a legtöbbet, átlagosan 46,5 millió forintot Győrben költöttek az ügyfelek, de magas 40 millió forint feletti volt az átlagos ingatlanérték Zalaegerszegen, Debrecenben és Szegeden is. A skála másik végén 17,1 millió forintos összeggel Szekszárd állt.” – árulta el a szakértő.
Mutass többet
A Duna House adatai szerint négyzetméterenként 513 ezer forintos átlaggal, a 2022-es összegnél 4%-kal többet, 40,1 millió forintot áldoztak otthonteremtésre a vevők az összes értékesített ingatlan adatai alapján 2023-ban országosan. A legkeresettebb ingatlantípus 45%-kal a családi ház, az átlagos ingatlanméret 78 négyzetméter volt.
Szerényebb forgalommal, közel negyedével kevesebb tranzakciószámmal zárta az évet országosan az ingatlanpiac.

A vidéki vármegyék átlagait vizsgálva ingatlanérték tekintetében rekordernek számít idén Veszprém vármegye, ahol az átlagos ingatlanra költött összeg megközelíti az 53 millió forintot, ezért az összegért egy többtagú család számára is élhető, átlagosan 80 négyzetméteres otthon kapható. Méretben szinte megegyező ingatlant Tolna vármegyei lokáció esetén jóval kedvezőbb, mindössze 17,2 millió forintos átlagos áron is vásárolhattak a vevők idén a Duna House adatai szerint.

A legnépszerűbb ingatlantípus, a családi ház mellett döntő vásárlók négyzetméterár tekintetében a legmagasabb összeget, 572 ezer forintot Veszprém vármegyében költöttek, az átlagos ingatlanérték 53,5 millió forint volt ezen a területen a házak esetében, amellyel szintén élen jár a vármegyék között. Alapterület tekintetében a Győr-Moson-Sopron vármegyei, 123 négyzetméteres átlag volt a legkiemelkedőbb. A vármegyeszékhelyeken családi házra költött átlagokat vizsgálva 54,7 millió forintos összeggel Székesfehérvár lett az első és 14,3 millió forintos ráfordítással, valamint 223 ezer forintos átlagos négyzetméterárral Miskolc zárta a sort. A legmagasabb áron értékesített családi ház egy nyugati országhatárhoz közeli vármegyeszékhelyen eladott, 661 négyzetméteres ingatlan volt, amelyért közel 660 millió forintot adtak, de egyes Bács-Kiskun, Tolna vagy Baranya vármegyei, felújítandó házakat 900-1,3 millió forintos vételárért is megkaphattak a vásárlók.

Az esetek 34%-ban téglaépítésű lakást választottak az ingatlanközvetítő ügyfelei. Veszprém vármegyében 813 ezer forintos négyzetméterenkénti átlaggal juthattak téglalakáshoz a vevők, míg Nógrádban 228 ezer forintos átlaggal lehetett kalkulálni. Aki Tolna vármegyében választott téglaépítésű lakást, 12,8 millió forintból is megúszhatta a vásárlást, aki a Veszprém vármegyei lokációt választotta, 51 millió forintos kiadásra készülhetett. Négyzetméterár tekintetében 673 ezer forinttal Debrecen volt a legdrágább vármegyeszékhely a téglalakások adatait vizsgálva, legtöbbet, 40,3 millió forintot a szegedi téglákért adtak átlagosan. Használt téglaépítésű lakásért a legtöbbet, 319 millió forintot egy balatonfüredi, 172 négyzetméteres lakásért fizetettek, négyzetméterár szempontjából 2 millió forintot meghaladó árral egy alsóörsi, 40 négyzetméteres lakás lett a győztes. Ezzel szemben Komlón egy 33 négyzetméteres, teljes felújításra szoruló lakás 54 ezer forintos négyzetméteráron, 1,8 millió forintért kelt el.

A tranzakciók 15%-ban panellakást választottak az ügyfelek, a vármegyék közül a legmagasabb négyzetméteráron, átlagosan 633 ezer forintért Pest vármegyében lehetett panelt vásárolni, amelyet Hajdú-Bihar vármegye követett 623 ezer forintos átlaggal. A vármegyeszékhelyek közül a debreceni házgyári lakások voltak a legdrágábbak, amelyekhez 623 ezer forintos négyzetméteráron juthattak a vevők. A legmagasabb kiadást egy szentendrei, 77 négyzetméteres, jó állapotú panellakás megvásárlásra jelentette, az új tulajdonos 896 ezer forintos négyzetméteráron, 69 millió forintért jutott hozzá a választott panelhez. A legkevesebbet, 6 millió forintot egy hatvani, 19 négyzetméteres kislakásért adott a vevő. Négyzetméterár tekintetében csúcstartó egy debreceni, 29 négyzetméteres, befektetési céllal vásárolt, jó állapotú panellakás, amelyért 1,08 millió forint kért az eladó, ezzel szemben volt, aki Mezőhegyesen fektetett ingatlanba és 112 ezer forintos négyzetméteráron vásárolt egy 56 négyzetméteres, felújítandó házgyári otthont, 6,3 millió forintos vételárért.

„Újépítésű ingatlan az összes tranzakció 6%-ában szerepelt országosan, a főváros után Zala (997 ezer Ft) és Veszprém vármegye (876 ezer Ft) kínálta a legdrágább átlagos négyzetméteráron az új lakásokat,
míg Borsodban, vagy Győr-Moson-Sopron vármegyében 520 ezer forintos átlagáron is hozzájuthattak a vevők új otthonukhoz. Ennél is olcsóbban, 400 ezer forintos négyzetméteráron vásárolt egy kaposvári ügyfél egy 35 négyzetméteres újépítésű lakást, míg Keszthelyen 1,8 millió forintos négyzetméterárat sem sajnált egy vevő egy 82 négyzetméteres, lakóparki luxuslakásért.” – tette hozzá Benedikt Károly.
Mutass többet
Megosztás

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legfrissebb ingatlanokról, izgalmas ajánlatokról és piaci hírekről!

Olvass tovább híreink között

Hír
Zöld hitel: Feltételek, kedvezmények, tudnivalók
A november 1-től életbe lépő energetikai tanúsítvány szabálymódosítás kapcsán a Credipass szakértői körüljárták a zöld hitel témakörét.
2023. 11. 07.
Olvass tovább
Hír
CSOK 2023: Tippek, ha csak idén igényelhetsz
A határidő szűkössége miatt különösen fontos a sikeres és zökkenőmentes ügymenet: itt vannak a kifejezetten ingatlanhoz kapcsolódó, rejtett buktatók.
2023. 10. 30.
Olvass tovább
Hír
200 évnyi történelem a fővárosi ingatlanpiacon
Budapest 150. jubileuma apropóján a Duna House szakértői összegyűjtötték az év legkülönlegesebb és legkorosabb épületeiben zárt ingatlanpiaci tranzakciókat.
2023. 11. 22.
Olvass tovább
Hír
Stresszmentes évkezdés: itt az új CSOK Plusz jogszabály, jelentős könnyítést kapnak a már babát váró családok is
Megjelent a jövő év januárjától esedékes CSOK Plusz családtámogatási rendelet végleges formában, lássuk a részleteket!
2023. 12. 01.
Olvass tovább
Hír
Az ingatlan- és hitelpiac is erősen hajrázott novemberben
A Duna House Cégcsoport becslése szerint 2023 novemberében, országosan 8 800 lakóingatlan cserélt tulajdonost, valamint 55 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.
2023. 12. 02.
Olvass tovább
Hír
Az átlagosnál erősebb decemberrel zárhat az ingatlanpiac
Nem csak az üzletekben, az ingatlanpiacon, a pénzintézetekben és a hivatalokban is dömpingre számítanak a Duna House és a Credipass szakértői idén decemberben.
2023. 11. 29.
Olvass tovább
Hír
Előnyök és új információk a CSOK Plusz kapcsán – mutatjuk mire kell figyelni
Egy friss rendelettervezet árult el újabb részleteket a jövő év januárjától induló CSOK Plusz kapcsán.
2023. 11. 27.
Olvass tovább
Hír
Az alacsonyabb minőség lenne a megfizethetőség ára az otthonteremtésben?!
Az otthonteremtés nehézségei miatt a megfizethetőség érdekében egyre inkább kompromisszumot kötnek az ingatlanvásárlók a minőség terén, az érdeklődés eltolódott ugyanis a jó és a lakható kategória felé a Duna House adatai szerint.
2023. 11. 20.
Olvass tovább
Hír
Babaváró last minute, avagy 30 év felettieknek érdemes lehet még idén belevágni
A visszaszámlálás elkezdődött, már csak egy hónap áll rendelkezésre azok számára, akik a jelenlegi feltételek szerint szeretnék igénybe venni a Babaváró támogatást, ezért a Credipass szakértői összeszedték, hogy kiknek érdemes élni a lehetőséggel és hogy mire kell figyelni az igénylés során.
2023. 11. 17.
Olvass tovább