.
Friss hírek és elemzések az ingatlanpiacról
2024. 04. 27.
Megosztás

Hitelkiváltás, amire kevesen figyelünk - Alacsonyabb törlesztőrészletek, milliós spórolás a családoknak

Kevés szó esik a témáról, pedig fontos tény, hogy spórolni bizony a lakáshitelünkön is lehet – már 1%-nyi kamatkülönbség is jelentős változást eredményezhet a havi törlesztőrészletekben, amennyiben időben lépnek a családok és kiváltják meglévő, kedvezőtlenebb kamatozású hitelüket. A jelenlegi hitelpiaci változások tükrében egyre inkább megéri lépni és élni a hitelkiváltás lehetőségével. Hogy mi is pontosan a hitelkiváltás, mely hiteleknél alkalmazható és mire érdemes ügyelni a folyamat során? Ezekre a kérdésekre válaszoltak a Credipass, a Duna House hitelközvetítőjének szakértői.

Egy kedvezőbb feltételű hitelkiváltással amellett, hogy a havi kiadásokon lehet spórolni, még a hitel kamatkockázatát is teljesen meg lehet szüntetni. Kezdetnek azonban érdemes tisztázni, hogy pontosan mit takarnak ezek a fogalmak. 

„A hitelkiváltás a meglévő, kedvezőtlen kamatozású kölcsön egy kedvezőbb törlesztésű hitelkonstrukcióra való lecserélését jelenti.” – mondta el Fülöp Krisztián, a Credipass magyarországi vezetője.
„A hitelkiváltás a meglévő, kedvezőtlen kamatozású kölcsön egy kedvezőbb törlesztésű hitelkonstrukcióra való lecserélését jelenti.” – mondta el Fülöp Krisztián, a Credipass magyarországi vezetője. „Érdemes tudni, hogy kiváltható piaci kamatozású lakáshitel, szabad felhasználású jelzáloghitel vagy akár személyi kölcsön is – akár mind egyben adósságrendezésként. Egy pénzügyi szakértő segítségével és közreműködésével könnyedén megtalálható, hogy mik a legjobb lehetőségek az ügyfelek számára az egyes pénzintézeteknél, hogyan spórolhatnak hosszú távon, ha időben lépnek.” – tette hozzá.
Mutass többet

Hogy mikor érdemes élni a hitelkiváltás lehetőségével? Abban az esetben mindenképp – tanácsolják a szakértők – amennyiben olyan rövid kamatperiódusú hitellel rendelkezik az ügyfél, amely kamatfordulóhoz érkezett és így érdemes lehet felülvizsgálni, vagy ha túl magas a jelenlegi törlesztőrészlet, amely esetleg még változó is, tehát kiemelten érdemes lehet kiszámíthatóra cserélni.  Abban az esetben is megfontolandó a döntés, ha esetleg plusz szabad felhasználású összegre van szüksége a családnak, vagy éppen több bank felé áll fenn tartozásuk és a hiteleket szükségessé vált összerendezni.

A KSH adatai szerint a tavalyi évben 51,6 ezer lakáshitelt engedélyeztek, amelynek 81%-a volt támogatás nélküli, piaci hitel – ez az adat azt feltételezi, hogy ma több tízezer háztartást érinthet a magasabb kamatokon felvett, kedvezőtlen konstrukciójú hitel miatti probléma.

Ezt egy példával érzékeltetve: egy 20 éves futamidejű, 20 millió forint összegű piaci hitel esetén ugyanis közel 25 ezer forintnyi spórolást jelent a havi törlesztőrészletben a 6% és 8% közti kamatkülönbözet, ami a teljes futamidő alatt több mint 5 és fél millió forint. Azonban rövid távon nézve még fontosabb az a tény, hogy már 1%-nyi kamatkülönbség is rendkívül sokat számít – a Credipass szakértőinek számításai szerint, a törlesztőrészlet pontosan 8%-át változtatja, ami az említett példát tekintve 143 ezer forintos havi törlesztő esetén közel 12 ezer forintos spórolást tesz ki. Ez egy év alatt 144 ezer forint, ami gyakorlatilag annyit jelent: megspóroltunk egy egész havi törlesztőrészletet az év során - csupán 11 hónapot fizettünk - mindössze 1%-kal jobb hitelkonstrukcióra váltással!

És mi történik akkor, ha megszületett a döntés és az ügyfél szeretne élni a hitelkiváltás lehetőségével?

„Nos, a folyamat tulajdonképpen megegyezik az új hiteligénylés folyamatával: szükség van az összes olyan dokumentumra, amelyre a korábbi hiteligénylésnél is (pl. munkáltatói igazolások, számlakivonatok stb.), rendelkezni kell a megfelelő összegű, igazolt jövedelemmel, vagy lakáshitel esetében a megfelelő ingatlanfedezettel. Az igénylő ilyenkor átesik egy újabb bírálaton, amelynek eredményeképpen elfogadhatják, vagy elutasíthatják a kérelmét.” – mondta el a szakértő.
Mutass többet
A Credipass szakértői kiszámolták, hogy mekkora összeg spórolható a hitel kiváltásával.
Már 1%-nyi kamatkülönbség is jelentős változást eredményezhet a havi törlesztőrészletekben, amennyiben időben lépnek a családok és kiváltják meglévő, kedvezőtlenebb kamatozású hitelüket.

A hitelkiváltás átfutási ideje függ attól, hogy milyen típusú hitellel szeretnénk a meglévő kölcsönt kiváltani. Jelzáloghitel esetében például, az átlagos átfutási idő 1-1,5 hónap is lehet, míg a személyi kölcsönnél ez maximum 1-2 hét.

Érdemes azt is tudni, hogy a hitelkiváltás is költséggel jár, ám ez az összeg rövid időn (1-2 éven) belül megtérülhet egy hosszú távon jobb konstrukcióra váltás esetén.” – mondta el Fülöp Krisztián.

Megosztás

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legfrissebb ingatlanokról, izgalmas ajánlatokról és piaci hírekről!

Olvass tovább híreink között

Hír
Zöld hitel: Feltételek, kedvezmények, tudnivalók
A november 1-től életbe lépő energetikai tanúsítvány szabálymódosítás kapcsán a Credipass szakértői körüljárták a zöld hitel témakörét.
2023. 11. 07.
Olvass tovább
Hír
CSOK 2023: Tippek, ha csak idén igényelhetsz
A határidő szűkössége miatt különösen fontos a sikeres és zökkenőmentes ügymenet: itt vannak a kifejezetten ingatlanhoz kapcsolódó, rejtett buktatók.
2023. 10. 30.
Olvass tovább
Hír
200 évnyi történelem a fővárosi ingatlanpiacon
Budapest 150. jubileuma apropóján a Duna House szakértői összegyűjtötték az év legkülönlegesebb és legkorosabb épületeiben zárt ingatlanpiaci tranzakciókat.
2023. 11. 22.
Olvass tovább
Hír
Stresszmentes évkezdés: itt az új CSOK Plusz jogszabály, jelentős könnyítést kapnak a már babát váró családok is
Megjelent a jövő év januárjától esedékes CSOK Plusz családtámogatási rendelet végleges formában, lássuk a részleteket!
2023. 12. 01.
Olvass tovább
Hír
Az ingatlan- és hitelpiac is erősen hajrázott novemberben
A Duna House Cégcsoport becslése szerint 2023 novemberében, országosan 8 800 lakóingatlan cserélt tulajdonost, valamint 55 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.
2023. 12. 02.
Olvass tovább
Hír
Az átlagosnál erősebb decemberrel zárhat az ingatlanpiac
Nem csak az üzletekben, az ingatlanpiacon, a pénzintézetekben és a hivatalokban is dömpingre számítanak a Duna House és a Credipass szakértői idén decemberben.
2023. 11. 29.
Olvass tovább
Hír
Előnyök és új információk a CSOK Plusz kapcsán – mutatjuk mire kell figyelni
Egy friss rendelettervezet árult el újabb részleteket a jövő év januárjától induló CSOK Plusz kapcsán.
2023. 11. 27.
Olvass tovább
Hír
Az alacsonyabb minőség lenne a megfizethetőség ára az otthonteremtésben?!
Az otthonteremtés nehézségei miatt a megfizethetőség érdekében egyre inkább kompromisszumot kötnek az ingatlanvásárlók a minőség terén, az érdeklődés eltolódott ugyanis a jó és a lakható kategória felé a Duna House adatai szerint.
2023. 11. 20.
Olvass tovább
Hír
Babaváró last minute, avagy 30 év felettieknek érdemes lehet még idén belevágni
A visszaszámlálás elkezdődött, már csak egy hónap áll rendelkezésre azok számára, akik a jelenlegi feltételek szerint szeretnék igénybe venni a Babaváró támogatást, ezért a Credipass szakértői összeszedték, hogy kiknek érdemes élni a lehetőséggel és hogy mire kell figyelni az igénylés során.
2023. 11. 17.
Olvass tovább