.
Friss hírek és elemzések az ingatlanpiacról
2023. 11. 08.
Megosztás

Visszatértek a befektetők a fővárosi ingatlanpiacra

A tavalyi, kiemelkedő aktivitás után enyhébb lendülettel szerepeltek az ingatlanbefektetők idén. Országos szinten 5, a vidéki tranzakciókat vizsgálva 2 százalékpontos enyhülés tapasztalható 2022-höz képest a befektetési céllal vásárlók aktivitásában az idei első három negyedévben, míg a fővárosban a második negyedéves mélypont után ismét visszatértek a befektetők a piacra. 2023 szeptemberében a fővárosi tranzakciók 41%-ban a vásárlói motivációt a befektetési szándék adta. Kedvelt lokációnak számít Erzsébetváros, Józsefváros, a XIII. kerület és Terézváros is. Az ingatlanbefektetők 975 ezer forintos átlagos négyzetméteráron, 57 négyzetméteres lakásokat vásároltak a fővárosban, ami 56 millió forintos kiadást jelentett számukra a Duna House statisztikái alapján.

Felemás képet mutat a befektetői kedv alakulása a haza ingatlanpiacon. Országos tekintetben és a vidéki területeken fokozatos enyhülés tapasztalható, azonban a fővárosban új erőre kaptak a befektetési céllal vásárló ügyfelek. „Befektetői oldalról kiugró aktivitást tapasztaltak az ingatlanközvetítő szakértői a tavalyi év során, ez a lendület azonban az idei évre országos viszonylatban kifulladt. A vásárlók motivációját tavaly az ország teljes területén zárult eladások 27%-ban a befektetési szándék adta, idén az első három negyedév adatai alapján azonban ez az érték mindössze 22%.” – kezdte Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője. „A fővárosban a második, ezzel ellentétben a vidéki területeken a harmadik negyedév tekinthető a leggyengébbnek: negyedéves átlagban mindössze 23%-os aktivitást mutatnak a megtakarításukat ingatlanba fektetők vidéken.” – ismertette a szakértőA nem saját célra vásárló ügyfelek a fővároson kívüli területeken 2023 januárjában az idei év legmagasabb, 38%-os jelenléti aránya helyett idén szeptemberben 17 százalékponttal csekélyebb, 21%-os részvételt produkáltak.

Budapesten a második negyedéves mélypont után fordult a trend. A 2022 októberében tapasztalt 55%-os, rekordmértékű aktivitástól ugyan 14 százalékponttal még mindig elmaradva, de a 2023. szeptemberi tranzakciók adatai alapján ismét visszatérni látszik a befektetők vásárlási kedve a fővárosi ingatlanpiacon. A 41%-os befektetői jelenlét a Duna House Barométer adatai szerint a harmadik legerősebb hónapot jelenti idén Budapesten, ennél magasabb arányban januárban (42%), illetve márciusban (43%) szerepelt az eladások között ez a vevői kör.

A befektetési céllal szerződő vevők a fővárosi tranzakciók 13%-ban VII. kerületi, átlagosan 51 négyzetméter alapterületű ingatlant választottak. Az átlagos négyzetméterár a kerületben több mint egymillió forint volt, ingatlanérték tekintetében pedig 53,5 millió forint kiadást jelentett átlagosan egy ilyen tranzakció a befektetők számára. A kedvező, 800 ezer Ft/m2 árnak köszönhetően jelentős számban, a befektetői vásárlások 10%-ban döntöttek az ügyfelek józsefvárosi lakások mellett. A VIII. kerületben ingatlanba fektető ügyfelek közel 11,5 millió forinttal kedvezőbben, 42,1 millió forintért juthattak kiadásra alkalmas, 52 m2-es otthonhoz. Kedvelt lokációnak számított továbbá a XIII. kerület és Terézváros is, a befektetési céllal zárult vásárlások 9-9%-a tartozott ide. A legdrágábbnak a XIII. kerület számít az I. és II. kerület után, itt az 1,1 millió forintot is meghaladta az átlagos négyzetméterár, így egy 49 négyzetméteres ingatlan 55,5 millió forintos ráfordítást igényelt az új tulajdonos részéről. Terézvárosban a VII. kerületivel közel megegyező kiadást jelentett egy négyzetméter, mégis egy teljes szobával, 13 m2-rel nagyobb, vagyis 64 m2-es ingatlanokat választottak itt a befektetők, amiért közel 66 millió forintot adtak.  

„Tévhit, hogy csak a külföldiek és a nagybefektetők számítanak a hazai ingatlanpiacon. Napjainkban kiemelt szerep jut az egylakásos befektetőknek és azon családi befektetőknek is, akik például gyermekük jövőbeni lakhatásáról szeretnének jó előre gondoskodni. Még mindig megéri lakásvásárlásra költeni, hiszen az évek során az ingatlanok értéke egyre nő, emellett pedig a folyamatos, rövid- vagy hosszútávú kiadásból származó bevétel kiszámíthatóságot biztosít a tulajdonosok számára.” – tette hozzá Benedikt Károly.

A Duna House vevői motivációt vizsgáló felmérése szerint azon tranzakciók között, amelyeknél a befektetési célú vásárlást jelölte meg az ügyfél, négyzetméterár és végső vételár szempontjából is rekordernek számít az a II. kerületi, 140 négyzetméteres, újépítésű lakás, amelyért 350 millió forintot, vagyis 2,5 millió forintos négyzetméterárat fizetett a vevő. Nem lehetetlen azonban a kisebb megtakarítással rendelkezőknek sem részt szerezni az ingatlanpiaci tortából, hiszen a főváros külső kerületeiben akár 10 millió forint alatti összegből is lehet befektetésnek ideális lakást találni. A legcsekélyebb összeget, 8 millió forintot befektetési céllal a fővárosban egy Soroksáron található, 20 négyzetméteres, jó állapotú garzonért fizetett az új tulajdonosa. A legalacsonyabb, 321 ezer forintos négyzetméterárat pedig egy jó állapotú, XX. kerületi, 70 négyzetméteres házért adott az ügyfél, aki így 22,5 millió forintot szánt ingatlanbefektetésre.

A befektetési célú vásárlások aránya havonta a fővárosban a Duna House Barométer adatai alapján.
A befektetési céllal szerződő vevők a fővárosi tranzakciók 13%-ban VII. kerületi, átlagosan 51 négyzetméter alapterületű ingatlant választottak.
Megosztás

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legfrissebb ingatlanokról, izgalmas ajánlatokról és piaci hírekről!

Olvass tovább híreink között

Hír
Zöld hitel: Feltételek, kedvezmények, tudnivalók
A november 1-től életbe lépő energetikai tanúsítvány szabálymódosítás kapcsán a Credipass szakértői körüljárták a zöld hitel témakörét.
2023. 11. 07.
Olvass tovább
Hír
CSOK 2023: Tippek, ha csak idén igényelhetsz
A határidő szűkössége miatt különösen fontos a sikeres és zökkenőmentes ügymenet: itt vannak a kifejezetten ingatlanhoz kapcsolódó, rejtett buktatók.
2023. 10. 30.
Olvass tovább
Hír
200 évnyi történelem a fővárosi ingatlanpiacon
Budapest 150. jubileuma apropóján a Duna House szakértői összegyűjtötték az év legkülönlegesebb és legkorosabb épületeiben zárt ingatlanpiaci tranzakciókat.
2023. 11. 22.
Olvass tovább
Hír
Stresszmentes évkezdés: itt az új CSOK Plusz jogszabály, jelentős könnyítést kapnak a már babát váró családok is
Megjelent a jövő év januárjától esedékes CSOK Plusz családtámogatási rendelet végleges formában, lássuk a részleteket!
2023. 12. 01.
Olvass tovább
Hír
Az ingatlan- és hitelpiac is erősen hajrázott novemberben
A Duna House Cégcsoport becslése szerint 2023 novemberében, országosan 8 800 lakóingatlan cserélt tulajdonost, valamint 55 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.
2023. 12. 02.
Olvass tovább
Hír
Az átlagosnál erősebb decemberrel zárhat az ingatlanpiac
Nem csak az üzletekben, az ingatlanpiacon, a pénzintézetekben és a hivatalokban is dömpingre számítanak a Duna House és a Credipass szakértői idén decemberben.
2023. 11. 29.
Olvass tovább
Hír
Előnyök és új információk a CSOK Plusz kapcsán – mutatjuk mire kell figyelni
Egy friss rendelettervezet árult el újabb részleteket a jövő év januárjától induló CSOK Plusz kapcsán.
2023. 11. 27.
Olvass tovább
Hír
Az alacsonyabb minőség lenne a megfizethetőség ára az otthonteremtésben?!
Az otthonteremtés nehézségei miatt a megfizethetőség érdekében egyre inkább kompromisszumot kötnek az ingatlanvásárlók a minőség terén, az érdeklődés eltolódott ugyanis a jó és a lakható kategória felé a Duna House adatai szerint.
2023. 11. 20.
Olvass tovább
Hír
Babaváró last minute, avagy 30 év felettieknek érdemes lehet még idén belevágni
A visszaszámlálás elkezdődött, már csak egy hónap áll rendelkezésre azok számára, akik a jelenlegi feltételek szerint szeretnék igénybe venni a Babaváró támogatást, ezért a Credipass szakértői összeszedték, hogy kiknek érdemes élni a lehetőséggel és hogy mire kell figyelni az igénylés során.
2023. 11. 17.
Olvass tovább