.
Friss hírek és elemzések az ingatlanpiacról
2024. 01. 24.
Megosztás

Ez a tizennégy kerület várja a házra vágyó fővárosi CSOK Pluszos otthonteremtőket

A megújult otthonteremtési támogatásoknak köszönhetően fokozódhat a fővárosi új és használt családi házak iránti kereslet. A CSOK Plusszal házat vásárlók között a gyermekszám és az elvárt alapterület alapján a nagyobba költözőké a legnagyobb szabadság, ők legfeljebb 2,1 millió forintos négyzetméterárig nézelődhetnek, míg az egy gyermekes első lakást szerzőknek egy millióval alacsonyabb négyzetméterárú ingatlanok jelentik a maximumot. A Duna House adatai alapján új építésű házat átlagosan 946 ezer Ft/m2-ért, használtat 665 ezer forintos átlagos négyzetméteráron vásárolhattak az ügyfelek tavaly.

„Visszafogott évet zárt 2023-ban a hazai ingatlanpiac, ami nem csak a vidéki, de a fővárosi területeken is érezhető volt.
Bár a tranzakciók terén a 2022-es számoknál összességében enyhébb eredményt produkált a szegmens, az otthonteremtési céllal vásárlók körében közkedvelt ingatlantípus, a családi ház mégis 1 százalékponttal erősebb, 12%-os arányban volt jelen a 2023-as budapesti adásvételek között.” – kezdte Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője.
Mutass többet

„Az ingatlantípus népszerűsége a 2024-es év új támogatási rendszerének, azon belül is a CSOK Plusznak köszönhetően vélhetően tovább fokozódik majd, ami az árakra is hatással lehet.” – folytatta a szakértő.

A KSH Ingatlanadattár információi szerint 2022-ben az összes, Budapesten értékesített, használt és új családi házat figyelembe véve átlagosan 750 ezer Ft/m2-t fizettek a vevők az önálló házakért, ehhez képest a Duna House értékesítési adatai szerint 2023-ban mindössze közel 694 ezer forintnál állt meg az átlagos négyzetméterár. A tavalyi év során új tulajdonoshoz került fővárosi családi házak között viszonylag magas arányban, 10%-ban jelentkeztek az újépítésű ingatlanok, amelyeknél az átlagos ingatlanérték 110,6 millió forint volt, ami 117 négyzetméteres alapterületet és közel 946 ezer forintos négyzetméterárat jelent. Négyzetméterárak tekintetében ez a 2022-es átlaghoz képest 21%-os emelkedést takar, az ingatlanra költött összeg esetében pedig 8%-kal nőtt a ráfordítás az ingatlanközvetítő statisztikája alapján. A szélesebb kör számára is elérhető használt családi házak 2023-ban 13%-os növekedést követően 665 ezer forintos átlagos négyzetméteráron keltek el Budapesten. 

„A négyzetméterárak drágulása azonban nem tántorította el azokat a családokat,
akik ragaszkodtak a fővárosi lokációhoz, de szabadabb és tágasabb élettérre vágytak, mint, amit egy lakás adhat. 2022-ben a használt, körülbelül 150 négyzetméteres budapesti házakért közel 90 millió forintot adtak a vásárlók, 2023-ban pedig az áremelkedés ellensúlyozása érdekében az alapterület terén hoztak kompromisszumot a vevők, 112 négyzetméteres átlagos ingatlanmérettel ugyanis mindössze 74,2 millió forintos kiadást jelentett számukra a tranzakció.” – folytatta a szakértő.
Mutass többet

Azoknak a családoknak, akik a fővárosban is elérhető otthonteremtési támogatás, a CSOK Plusz segítségével szeretnének ingatlant vásárolni, a szokásos paraméterek mellett kiemelten érdemes lesz alaposan – ingatlan- és pénzügyi szakértők segítségével – szemügyre venniük a választott házak alapterületét és vételárát is, ugyanis a támogatás igénylése csak az előírásoknak megfelelő ingatlanok esetében lehetséges. A támogatás igénybevételéhez az ingatlan vételára vagy bekerülési költsége – vásárlással egybekötött bővítés esetén a vételár és a bekerülési költség együttesen – nem haladhatja meg első közös otthon vásárlása esetén a 80 millió forintot, vagy egyéb esetben a 150 millió forintot. Használt és új lakás, illetve ház esetén fontos feltételek vonatkoznak a hasznos alapterületre is, amelynek vizsgálatánál a meglévő és vállalt gyermekek számát is figyelembe kell venni. Lakás esetében kisebb alapterület is elegendő, míg az egylakásos lakóingatlanok, lakóházak esetében egy gyermeknél a 70, két gyermek esetén a 80, három vagy több gyermek esetén pedig a 90 négyzetméter a minimum.

Az ingatlanközvetítő tavalyi értékesítési adatainak vizsgálata során – részben a főváros kerületeinek és ingatlanállományának jellegzetessége miatt – megállapítható, hogy a budai I., illetve a pesti oldal V., VI., VII., VIII., IX. kerülete teljesen kiesik a családi házat keresők preferenciái közül. Azonban azokban a kerületekben, ahol jellemzően több családi ház is található, ott az adott ingatlan négyzetméterára, a vállalt és nevelt gyermekek összlétszáma és így az elvárt alapterület nagysága, valamint az ingatlanvásárlók típusa (első közös lakást vásárlók vagy nagyobba költözők) is befolyásolja, hogy van-e számukra elérhető CSOK Plusz képes ingatlan. Összességében elmondható, hogy a nagyobb ingatlanba költözők nyújtózkodhatnak leginkább, hiszen a számukra megszabott maximum értékhatár (150 millió Ft) nagyobb szabadságot hagy. A megfelelő ingatlan megtalálása az első közös lakásukat szerzők számára, köztük az összesen három vagy több gyermeket nevelők/vállalók számára lesz a legnehezebb, ugyanis a maximum 80 millió forintos értékhatárt és az esetükben elvárt 90 négyzetméteres minimum alapterületet csak alacsonyabb négyzetméterárak esetén tudják teljesíteni.

A családi házakra vonatkozó átlagos négyzetméterárak nagyban segíthetik az ügyfeleket a keresés kezdete során. A 150 millió forintos maximum értékhatár viszonylag nagy szabadságot ad a nagyobb ingatlanba költöző vásárlóknak, hiszen a családi házzal alig vagy egyáltalán nem rendelkező kerületeken kívül és a 2023-ban átlagosan 2,5 millió forintos négyzetméterárú házakat kínáló, XII. kerületen kívül elméletben szinte bármelyik budapesti kerületben találhatnak maguknak méretében és értékében is megfelelő, CSOK Pluszra alkalmas házat. Az első közös otthonukat szerzők számára azonban szűkebb a merítés, ugyanis az összesen három vagy annál több gyermeket nevelő, vállaló párok maximum 888 ezer forintos négyzetméterárig nézelődhetnek, tehát a tavalyi kerületi átlagos négyzetméterárak alapján kizárhatják az eddig felsoroltakon túl a II. és a XIII. kerületet is a keresés során. Két gyermek esetében a II. kerület a maga 1 millió forint körüli átlagos négyzetméterárával éppen csak szóba jöhet, ugyanis a kétgyermekes CSOK Plusz esetében ez a lehetséges négyzetméterár-korlát. Az összesen egy gyermeket vállaló és nevelő családok esetében pedig szűkösen, de a többi mellett akár még a XIII. kerület – ahol 1,14 millió forint volt az átlagos ár négyzetméterenként a házak tekintetében – is esélyes lehet.

A főváros kerületeinek átlagos négyzetméterárai a családi házak tekintetében.
Az ingatlantípus népszerűsége a 2024-es év új támogatási rendszerének, azon belül is a CSOK Plusznak köszönhetően vélhetően tovább fokozódik majd, ami az árakra is hatással lehet.

Ami az aktuális kínálatot illeti, a Duna House adatbázisában szereplő összes lakóingatlan közel harmada, 31%-a családi ház, amelyek között megtalálható a 9,9 millió forintért kínált III. kerületi zártkerti telek, a rajta található 12 négyzetméteres felújítandó nyaralóval, de találkozhatnak az ingatlant keresők külső kerületekben épülő modern, újépítésű, hőszivattyús házakkal vagy többmilliárdos, csúcspanorámás luxusvillákkal is. Az ingatlanközvetítő fővárosi házválasztékának közel fele, 48%-a a nagyobb ingatlanba költözők számára nyújt lehetőséget a CSOK Pluszos otthonteremtésre, míg csekélyebb számú ingatlan, a budapesti házpaletta mindössze 18%-a lehet megfelelő az első közös ingatlantulajdonukat szerzők számára. Az elérhető, CSOK Plusz képes házak 8%-a új, amelyeket lokációtól függően 644 ezer és 1,27 millió forint közötti négyzetméteráron vásárolhatnak meg a nagyobb ingatlanba költöző családok. A 80 millió forintban maximalizált értékhatár miatt ugyanakkor számottevően szűkül a paletta, a kínálatban szereplő új házak mindössze 9%-a felelhet csak meg az első közös ingatlanukat szerzőkkel szemben támasztott elvárásoknak.

Megosztás

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legfrissebb ingatlanokról, izgalmas ajánlatokról és piaci hírekről!

Olvass tovább híreink között

Hír
Zöld hitel: Feltételek, kedvezmények, tudnivalók
A november 1-től életbe lépő energetikai tanúsítvány szabálymódosítás kapcsán a Credipass szakértői körüljárták a zöld hitel témakörét.
2023. 11. 07.
Olvass tovább
Hír
CSOK 2023: Tippek, ha csak idén igényelhetsz
A határidő szűkössége miatt különösen fontos a sikeres és zökkenőmentes ügymenet: itt vannak a kifejezetten ingatlanhoz kapcsolódó, rejtett buktatók.
2023. 10. 30.
Olvass tovább
Hír
200 évnyi történelem a fővárosi ingatlanpiacon
Budapest 150. jubileuma apropóján a Duna House szakértői összegyűjtötték az év legkülönlegesebb és legkorosabb épületeiben zárt ingatlanpiaci tranzakciókat.
2023. 11. 22.
Olvass tovább
Hír
Stresszmentes évkezdés: itt az új CSOK Plusz jogszabály, jelentős könnyítést kapnak a már babát váró családok is
Megjelent a jövő év januárjától esedékes CSOK Plusz családtámogatási rendelet végleges formában, lássuk a részleteket!
2023. 12. 01.
Olvass tovább
Hír
Az ingatlan- és hitelpiac is erősen hajrázott novemberben
A Duna House Cégcsoport becslése szerint 2023 novemberében, országosan 8 800 lakóingatlan cserélt tulajdonost, valamint 55 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.
2023. 12. 02.
Olvass tovább
Hír
Az átlagosnál erősebb decemberrel zárhat az ingatlanpiac
Nem csak az üzletekben, az ingatlanpiacon, a pénzintézetekben és a hivatalokban is dömpingre számítanak a Duna House és a Credipass szakértői idén decemberben.
2023. 11. 29.
Olvass tovább
Hír
Előnyök és új információk a CSOK Plusz kapcsán – mutatjuk mire kell figyelni
Egy friss rendelettervezet árult el újabb részleteket a jövő év januárjától induló CSOK Plusz kapcsán.
2023. 11. 27.
Olvass tovább
Hír
Az alacsonyabb minőség lenne a megfizethetőség ára az otthonteremtésben?!
Az otthonteremtés nehézségei miatt a megfizethetőség érdekében egyre inkább kompromisszumot kötnek az ingatlanvásárlók a minőség terén, az érdeklődés eltolódott ugyanis a jó és a lakható kategória felé a Duna House adatai szerint.
2023. 11. 20.
Olvass tovább
Hír
Babaváró last minute, avagy 30 év felettieknek érdemes lehet még idén belevágni
A visszaszámlálás elkezdődött, már csak egy hónap áll rendelkezésre azok számára, akik a jelenlegi feltételek szerint szeretnék igénybe venni a Babaváró támogatást, ezért a Credipass szakértői összeszedték, hogy kiknek érdemes élni a lehetőséggel és hogy mire kell figyelni az igénylés során.
2023. 11. 17.
Olvass tovább