.
Friss hírek és elemzések az ingatlanpiacról
2024. 05. 27.
Megosztás

Hitelfelvétel egyéni vállalkozóként? – Akár milliós különbségek is lehetnek a folyósítható hitelösszegek között

A hitelfelvétel és hitelminősítés folyamata során kiemelten fontos, hogy egy ügyfél milyen módon szerzi jövedelmét és milyen módon adózik belőle. Egyéni vállalkozóként mások lehetnek a hitelfelvétel feltételei, és akár bankonként is jelentős különbségek adódhatnak abból, hogy a NAV jövedelemigazoláson található adatokkal milyen módon kalkulálnak. A Credipass pénzügyi szakértői most az új KATA adónem bevezetése óta eltelt, lezárt üzleti év kapcsán járták körül a témát.

Számos kérdés merülhet fel egy tervezett hitelfelvétel során, ha egyéni vállalkozó az ügyfél. Az első és legfontosabb, hogy vannak-e különbségek köztük, valamint az alkalmazottak között a hitelképesség elbírálása során? Ha igen, akkor milyen hitelösszegre lehetnek jogosultak az egyéni vállalkozók és miért lehet kiemelten fontos esetükben a banki előminősítés szerepe? Milyen típusú hiteleket kaphatnak és vajon különbözik-e az igénylés folyamata?

„Egyéni vállalkozók esetén magánszemélyként, a vállalkozásból kell igazolni a bank felé az elfogadható mértékű jövedelmet.
Ennek elbírálása bankonként eltérő lehet, és több tényező is befolyásolja. Éppen ezért ilyen esetben különösen ajánlott pénzügyi szakértő bevonása a folyamatba, hiszen a szakembernek rálátása van a teljes piacra, így könnyedén megtalálja azt a pénzintézetet, hitellehetőséget, amely egyénre szabott és az ügyfél számára legkedvezőbb feltételeket kínálja. Egyéni vállalkozásból igazolt jövedelemmel egyébként lakáscélú jelzáloghitel, szabad felhasználású jelzáloghitel, személyi kölcsön, folyószámlahitel, vagy ingatlanfedezet mellett adósságrendező hitel is igényelhető. Fontos feltétel még, hogy az egyéni vállalkozásnak minimum egy teljes lezárt üzleti évvel kell rendelkeznie, de van olyan pénzintézet is, ahol ennél szigorúbb, akár 2 éves időtartamot is kérhetnek.” – mondta el Fülöp Krisztián, a Credipass magyarországi vezetője. „Érdemes azt is megemlíteni, hogy problémát okozhat a vállalkozás (akár korábbi) szüneteltetése is egy hitelfelvételnél, ezért, a tervezett ingatlanvásárlás, hiteligénylés előtt ezt a kérdéskört is mindenképp érdemes szakértővel körüljárni.” – tette hozzá.
Mutass többet

Milyen egyéb banki feltételeknek kell megfelelni és miből áll a hitelfelvétel folyamata?

A hitelfelvétel folyamatában nincs eltérés, teljesen megegyezik azzal, mint ha egy cégnél dolgozó alkalmazott igényelné a hitelt: a bank vizsgálja majd a jövedelmet, köztartozásmentességet, az aktuálisan fennálló egyéb hiteltartozásokat, bankszámlákat, illetve a JTM mutatót, vagyis a jövedelem terhelhetőségének mértékét. A kölcsön felvételéhez szükség van egy – vagy az említett szigorúbb esetben – 2 lezárt üzleti évre, és ezeknek SZJA bevallására. Ezen kívül szükséges a NAV-tól egy jövedelemigazolás, amely munkáltatói jövedelemigazolásként funkcionál az EV-k esetében és ez alapján lesz meghatározva, hogy mekkora jövedelemmel tud számolni a pénzintézet. De ahogy a szakértő hangsúlyozta: bankonként eltérhetnek a belső szabályozások. Mit jelent ez? Egy példán keresztül szemléltetve: egy KATA-s egyéni vállalkozó esetében, akinek előző évben 12 millió Ft-os éves árbevétele volt, az ügyfél számára legjobban kalkuláló bank 600 ezer Ft-os havi jövedelmet állapít meg, amelynél a JTM szabály szerint 360 ezer Ft lehet a havi törlesztőrészlet összege. Ez ma egy nagyjából 49-50 millió Ft-os összegű hitel felvételét teszi lehetővé, 20 éves futamidőre. Mivel a vételár 80 százalékáig hitelezhetnek a bankok, így ebből következően ez egy 62,5 millió Ft értékű ingatlan megvásárlására ad lehetőséget a vállalkozónak. Ugyanez, a szigorúbb szabályokkal számoló banknál a szakértő számítása szerint csupán havi 498 ezer Ft, amelynek fele terhelhető, azaz a törlesztőrészlet összege 249 ezer Ft lehet. Ez ma 34 millió Ft hitelt jelenthet 20 évre, amely pedig egy 42,5 millió Ft-os vételárú ingatlan megvásárlására lehet elegendő.

Milliókban mérhető tehát a különbség – a nagyságrendileg 20 millió Ft-os eltérés a vételárban a mai lakáspiaci viszonyokat tekintve akár 20 négyzetméteres differenciát is jelenthet az ingatlan méretét tekintve, ami szintén nem elhanyagolható szempont a lakásválasztás során. Nem mindegy tehát, hogy az ügyfél csak egy bankba sétál-e be, vagy egy pénzügyi szakértő segítségével minden ajánlatot és lehetőséget megismer és az alapján választ. Adott esetben nem csak az említett milliók, de maga a hitelképesség tényének megállapítása is múlhat azon, hogy az ügyfél élt-e a díjmentes szakértői segítséggel.

Egyéni vállalkozóként a legideálisabb ajánlat megtalálásához kiemelten fontos, hogy pénzügyi szakértő segítségével intézzék a hitelfelvételt az ügyfelek.
– A hitelfelvétel és hitelminősítés folyamata során kiemelten fontos, hogy egy ügyfél milyen módon szerzi jövedelmét és milyen módon adózik belőle. Egyéni vállalkozóként mások lehetnek a hitelfelvétel feltételei, és akár bankonként is jelentős különbségek adódhatnak abból, hogy a NAV jövedelemigazoláson található adatokkal milyen módon kalkulálnak.
Megosztás

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legfrissebb ingatlanokról, izgalmas ajánlatokról és piaci hírekről!

Olvass tovább híreink között

Hír
Zöld hitel: Feltételek, kedvezmények, tudnivalók
A november 1-től életbe lépő energetikai tanúsítvány szabálymódosítás kapcsán a Credipass szakértői körüljárták a zöld hitel témakörét.
2023. 11. 07.
Olvass tovább
Hír
CSOK 2023: Tippek, ha csak idén igényelhetsz
A határidő szűkössége miatt különösen fontos a sikeres és zökkenőmentes ügymenet: itt vannak a kifejezetten ingatlanhoz kapcsolódó, rejtett buktatók.
2023. 10. 30.
Olvass tovább
Hír
200 évnyi történelem a fővárosi ingatlanpiacon
Budapest 150. jubileuma apropóján a Duna House szakértői összegyűjtötték az év legkülönlegesebb és legkorosabb épületeiben zárt ingatlanpiaci tranzakciókat.
2023. 11. 22.
Olvass tovább
Hír
Stresszmentes évkezdés: itt az új CSOK Plusz jogszabály, jelentős könnyítést kapnak a már babát váró családok is
Megjelent a jövő év januárjától esedékes CSOK Plusz családtámogatási rendelet végleges formában, lássuk a részleteket!
2023. 12. 01.
Olvass tovább
Hír
Az ingatlan- és hitelpiac is erősen hajrázott novemberben
A Duna House Cégcsoport becslése szerint 2023 novemberében, országosan 8 800 lakóingatlan cserélt tulajdonost, valamint 55 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.
2023. 12. 02.
Olvass tovább
Hír
Az átlagosnál erősebb decemberrel zárhat az ingatlanpiac
Nem csak az üzletekben, az ingatlanpiacon, a pénzintézetekben és a hivatalokban is dömpingre számítanak a Duna House és a Credipass szakértői idén decemberben.
2023. 11. 29.
Olvass tovább
Hír
Előnyök és új információk a CSOK Plusz kapcsán – mutatjuk mire kell figyelni
Egy friss rendelettervezet árult el újabb részleteket a jövő év januárjától induló CSOK Plusz kapcsán.
2023. 11. 27.
Olvass tovább
Hír
Az alacsonyabb minőség lenne a megfizethetőség ára az otthonteremtésben?!
Az otthonteremtés nehézségei miatt a megfizethetőség érdekében egyre inkább kompromisszumot kötnek az ingatlanvásárlók a minőség terén, az érdeklődés eltolódott ugyanis a jó és a lakható kategória felé a Duna House adatai szerint.
2023. 11. 20.
Olvass tovább
Hír
Babaváró last minute, avagy 30 év felettieknek érdemes lehet még idén belevágni
A visszaszámlálás elkezdődött, már csak egy hónap áll rendelkezésre azok számára, akik a jelenlegi feltételek szerint szeretnék igénybe venni a Babaváró támogatást, ezért a Credipass szakértői összeszedték, hogy kiknek érdemes élni a lehetőséggel és hogy mire kell figyelni az igénylés során.
2023. 11. 17.
Olvass tovább