.
Friss hírek és elemzések az ingatlanpiacról
2024. 01. 15.
Megosztás

3 előny, ami helyzetbe hozza és több millió forinttal támogatja az első lakást vásárlókat

Rég nem látott, kedvezményes támogatási feltételekkel, részleges tartozás-elengedéssel, teljes illetékmentességgel és mindössze 10%-os önerőkötelezettséggel sarkallja első saját ingatlanuk megszerzésére a fiatal párokat az idei év januárjától igényelhető CSOK Plusz. A megújult otthonteremtési támogatás szűkebb körnek ugyan, de jelentős segítséget nyújt a gyermeket tervező párok ingatlanvásárlásához, így az első lakást vásárlók lehetnek az idei ingatlanpiac egyik legjelentősebb mozgatórugói, akik az elmúlt években változó aktivitással voltak jelen.

„Az új támogatási rendszer részleteinek hatása már a tavalyi évet is befolyásolta,
hiszen az utolsó hónapokban sokan rászánták magukat az ingatlanvásárlásra azok közül, akik akár koruk, akár gyermekvállalási terveik miatt nem lehetnek jogosultak az új CSOK Pluszra. Ők a múlt év végén megragadták az utolsó pillanatos lehetőséget, előrehozták a gazdasági és hitelezési nehézségek miatt halogatott saját ingatlannal kapcsolatos terveiket, ennek köszönhetően mind a fővárosi, mind a vidéki tranzakciók között már az óév decemberében élre tört az első lakásukat szerző ügyfelek csoportja. Vidéken 28%-ban, Budapesten az adásvételek 31%-ban voltak jelen és átlagosan 47,7 millió forint ráfordításával élhető, körülbelül 60 négyzetméter alapterületű lakásokra tettek szert, míg vidéken átlagosan 32,6 millió forint is elegendő volt egy 20 négyzetméterrel nagyobb, vagyis 80 m2-es otthonra is.” – kezdte Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője.
Mutass többet
CSOK Plusz segíti januártól az otthonteremtőket.
Az első saját otthon megvásárlása nem csekély anyagi ráfordítást jelent, ezért a kételyek és bizonytalanságok eloszlatása céljából az ingatlanközvető összeszedte a CSOK Plusszal járó három legfontosabb előnyt.

„Idén pedig elérkezett a CSOK Plusz igénylői körébe tartozó első lakásukat vásárlók ideje, akiknek mind a megfelelő ingatlan kiválasztása, mind a friss támogatási rendszer részleteinek könnyed értelmezése és az igénylési folyamat problémamentessége érdekében tanácsos lesz az ingatlan- és pénzügyi szakértői támogatás. A CSOK Plusszal járó előnyökkel összességében több millió forinttal járnak jobban a családok.” – folytatta a szakértő. Az első saját otthon megvásárlása nem csekély anyagi ráfordítást jelent, ezért a kételyek és bizonytalanságok eloszlatása céljából az ingatlanközvető összeszedte a CSOK Plusszal járó három legfontosabb előnyt.

  • Egyedülálló kamatszinten igényelhető, jelzálogcélú lakáshitel és részleges tartozás-elengedés

A jelenlegi piaci környezetben egyedülálló lehetőséget jelent az igénylők számára a CSOK Plusz, amellyel kedvezményes és megbízható, vagyis a teljes futamidőn keresztül fix kamatszinten, maximum 3%-on juthatnak lakáshitelhez a gyermeket tervező házaspárok. A meglévő és a vállalt gyermekek összlétszámától függően 15, 30 vagy maximum 50 millió forint lehet a hitel összege, amelyet minimum 10, maximum 25 éves futamidőre vehetnek fel a párok. A kölcsönigénylés benyújtását követően megszületett második, és harmadik gyermek után pedig 10-10 millió forinttal kevesebbet kell majd visszafizetni a tartozás-elengedésnek köszönhetően, így tovább emelkedik a támogatás igénybevételével megspórolt összeg.

  • Teljes illetékmentesség

A CSOK Plusszal vásárolt ingatlanok esetében teljes illetékmentességre jogosultak a vevők, ami annyit tesz, hogy értékhatártól függetlenül mentesülnek a vagyonszerzési illeték kifizetése alól, vagyis ennek az intézkedésnek köszönhetően a lakás vagy ház teljes vételárának 4%-a maradhat a zsebükben. Fontos: az illetékmentesség terén ugyan nincs megszabott értékhatár, ettől függetlenül nem szabad elfelejteni, hogy a CSOK Plusz igénylése első közös lakás vásárlása esetén 80 millió, nagyobb ingatlanba költözés esetén pedig 150 millió forintos ingatlanértékig bezárólag engedélyezett.

  • 10%-os önerőkötelezettség

Végül, de nem utolsósorban jelentősen megkönnyítheti a döntéshozást, hogy a korábbi 20%-ról 10%-ra csökken a szükséges önerő mértéke, tehát feleannyi kezdőtőkét szükséges előteremteni azoknak, akik első saját lakásukra szerződnének.

Megosztás

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legfrissebb ingatlanokról, izgalmas ajánlatokról és piaci hírekről!

Olvass tovább híreink között

Hír
Zöld hitel: Feltételek, kedvezmények, tudnivalók
A november 1-től életbe lépő energetikai tanúsítvány szabálymódosítás kapcsán a Credipass szakértői körüljárták a zöld hitel témakörét.
2023. 11. 07.
Olvass tovább
Hír
CSOK 2023: Tippek, ha csak idén igényelhetsz
A határidő szűkössége miatt különösen fontos a sikeres és zökkenőmentes ügymenet: itt vannak a kifejezetten ingatlanhoz kapcsolódó, rejtett buktatók.
2023. 10. 30.
Olvass tovább
Hír
200 évnyi történelem a fővárosi ingatlanpiacon
Budapest 150. jubileuma apropóján a Duna House szakértői összegyűjtötték az év legkülönlegesebb és legkorosabb épületeiben zárt ingatlanpiaci tranzakciókat.
2023. 11. 22.
Olvass tovább
Hír
Stresszmentes évkezdés: itt az új CSOK Plusz jogszabály, jelentős könnyítést kapnak a már babát váró családok is
Megjelent a jövő év januárjától esedékes CSOK Plusz családtámogatási rendelet végleges formában, lássuk a részleteket!
2023. 12. 01.
Olvass tovább
Hír
Az ingatlan- és hitelpiac is erősen hajrázott novemberben
A Duna House Cégcsoport becslése szerint 2023 novemberében, országosan 8 800 lakóingatlan cserélt tulajdonost, valamint 55 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.
2023. 12. 02.
Olvass tovább
Hír
Az átlagosnál erősebb decemberrel zárhat az ingatlanpiac
Nem csak az üzletekben, az ingatlanpiacon, a pénzintézetekben és a hivatalokban is dömpingre számítanak a Duna House és a Credipass szakértői idén decemberben.
2023. 11. 29.
Olvass tovább
Hír
Előnyök és új információk a CSOK Plusz kapcsán – mutatjuk mire kell figyelni
Egy friss rendelettervezet árult el újabb részleteket a jövő év januárjától induló CSOK Plusz kapcsán.
2023. 11. 27.
Olvass tovább
Hír
Az alacsonyabb minőség lenne a megfizethetőség ára az otthonteremtésben?!
Az otthonteremtés nehézségei miatt a megfizethetőség érdekében egyre inkább kompromisszumot kötnek az ingatlanvásárlók a minőség terén, az érdeklődés eltolódott ugyanis a jó és a lakható kategória felé a Duna House adatai szerint.
2023. 11. 20.
Olvass tovább
Hír
Babaváró last minute, avagy 30 év felettieknek érdemes lehet még idén belevágni
A visszaszámlálás elkezdődött, már csak egy hónap áll rendelkezésre azok számára, akik a jelenlegi feltételek szerint szeretnék igénybe venni a Babaváró támogatást, ezért a Credipass szakértői összeszedték, hogy kiknek érdemes élni a lehetőséggel és hogy mire kell figyelni az igénylés során.
2023. 11. 17.
Olvass tovább