Üdvözöljük újra!
Belépés
Jelszó emlékeztető
Regisztráció
Hibás email-cím!
Feliratkozás:
Regisztráció
Nincs árcsökkent ingatlan!
Nincs keresési előzmény!
Vásárlási tippek

Kedves Ingatlanvásárló!


Új ingatlant venni általában életünk egyik legfontosabb döntése. Összeállítottuk Önnek a vásárlás során praktikus legfontosabb tanácsainkat, hogy megkönnyítsük és hatékonyabbá tegyük a választást. Amint belefog a válogatásba, kollégánk természetesen további ingatlantanácsokkal fogja segíteni Önt személyesen is. 1.   Fő a nyitottság


Ház vásárlás, lakás vásárlásMinden ingatlannak megvannak az előnyei épp úgy, mint a hátrányai is. Tapasztalatunk szerint a legtöbb vevő végül nem olyan ingatlant vásárol, amilyet még az induláskor megálmodott. Az ok egyszerű: a legtöbb vevő életében először vásárol ingatlant, vagy legalábbis utoljára sok évvel nézegetett eladó lakásokat, házakat, így nincsenek pontos ismeretei az aktuális ingatlanpiacról, nem tudja hol, milyen áron találni éppen eladó ingatlanokat.


Ezért nagyon fontos, hogy mielőtt Ön is keresgélni kezd az eladó ingatlanok közt, fogalmazza meg magának, hogy a megálmodott otthon melyik paraméteréhez ragaszkodik mindenképp és melyik az, amelyiket ha kell, rugalmasabban tud kezelni.
Lássunk egy példát:


Ár: ez természetesen a pénztárcától függ. Ha Ön úgy dönt, hitelt vesz fel, még a keresgélés előtt érdemes hiteltanácsadáson részt venni, hogy szakemberrel közösen alakítsák ki az Ön lehetőségeihez leginkább illeszkedő költségvetést. Jobb így nekiindulni, mint elsőnek beleszeretni egy ingatlanba, amelyről később derül ki, hogy nem tudja, vagy csak erején felül tudná megvásárolni.


Elhelyezkedés: ha nincs különösebb oka egy szűkebb körben keresni (pl. szülők, iskola közelsége, stb.), akkor érdemes több lehetséges területen is körülnézni. Így sokkal nagyobb választék fogadja, kevesebb kompromisszumot kell kötnie ingatlana megvásárlásakor.


Ingatlan állapota: amennyiben van Önben annyi vállalkozó szellem, hogy képes maga lebonyolítani, vagy levezényelni egy lakásfelújítást, akkor jó előnnyel indul a keresésben, hiszen általában olcsóbb egy felújítandó lakást megvenni és a magunk igényeire igazítani, mint egy felújítottat megvásárolni. Természetesen ez sok munkával és fáradsággal jár, ezt is érdemes belekalkulálni a döntésbe.


Elrendezés: ne csak azt nézze, éppen milyen a lakás elrendezése, nézze azt is, hogy hosszú távon mi hozható ki belőle! Elképzelhető például, hogy egy 2 szobás lakás könnyen 2,5 szobássá alakítható a jövőben vagy a konyha megnyitásával étkező helyiséget is ki tud alakítani a nappali helyiségében.


Erkély, terasz: a mediterrán országokkal ellentétben nagyon sok eladó lakás nem rendelkezik erkéllyel. Ha le tud erről mondani, lehet, hogy cserébe talál egy naposabb, tágasabb nappalival rendelkező lakást, amelybe azonnal beleszeret.


Fő a nyitottság! Számtalan szempontot figyelembe vehet és komoly igényei is lehetnek, de ha nyitottabban kezeli az ingatlankeresést és megpróbálja a lakások összhatását, hangulatát, „kisugárzását” megragadni, meglátja a legvégén elégedett lesz a meghozott döntéssel.


 2.   Számoljon a rezsivel!


2012. január 1-jétől kötelező ingatlan eladásnál (és hosszú távú bérletnél) egy ún. „Energetikai Tanúsítvány” elkészítése, amely nagyban megkönnyíti két ingatlan összehasonlítását a jövőbeni fenntartás szempontjából. A műszaki cikkeknél már megszokott, A-tól I-ig terjedő skála alapján hasonlítható össze az ingatlanok energiafelhasználása.


Ennek hiányában egy megközelítőleges képet kaphatunk úgy is, ha elkérjük a lakás vagy ház eladójától a közüzemi számlákat (optimális esetben egy teljes évet) és érdeklődünk a fűtési szokásai felöl. Lehet, hogy ő 26 fokban érezte csak jól magát, de Ön a 18 fokhoz szokott, ezt érdemes belekalkulálni.


 3.   Nézzen utána a társasháznak!


Ha társasházban kíván lakást vásárolni, akkor az eladó lakás állapotán - és esetleges tartozásain túl - fontos meggyőződni a ház minőségi, anyagi, esetleg műszaki állapotáról is. Sajnos a gazdasági helyzet miatt sok társasház szenved a nem fizető lakóktól, vagy olyan váratlan kiadásoktól, amelyeket a lakók nehezen, vagy egyáltalán nem tudnak vállalni.


 4.   Spóroljon időt információgyűjtéssel!


Miután meglátogatott néhány ingatlant és egyre pontosabb a képe arról, hogy mit szeretne, mire van lehetősége, már könnyen előszűrheti az ajánlatokat. Kérjen minél több előzetes információt és ennek tudatában már sokkal célirányosabban tud lakásokat megnézni.! Időt takarít meg vele és kevésbé fásul el a keresés ideje alatt.


 5.   Figyeljen oda, hogy ne menjen kétszer ugyanabba a lakásba!


Az ingatlanközvetítők többsége – így a Duna House kollégái is – odafigyelnek, hogy a megtekintési nyilatkozat aláírása előtt ne mondják el Önnek az eladó lakás pontos címét. A találkozót az értékesítő általában egy közeli térre, kereszteződésre szervezi. Ha felmerül Önben a gyanú, hogy egy, már korábban látott ingatlant mutatnának, kérdezzen rá bátran a pontos címre. Minden résztvevőnek időt, energiát takarít meg, ha ezt időben tisztázza!


 6.   Mi a teendő, ha megtetszik egy ingatlan?


Lakás vagy ház vásárlásLehet, hogy furcsa, de ne tegyen semmit. Legalábbis addig, amíg az ingatlanban tartózkodik. Ne kezdjen el látványosan lelkendezni vagy alkudozni, csak érdeklődjön, tegyen fel kérdéseket, amely a lakással kapcsolatban érdekli, majd higgadtan búcsúzzon el. Sok eladó gondolhatja ugyanis a lelkesedést látván, hogy ha az ingatlan tetszik Önnek, akkor bizonyára az ára sem jelenthet gondot. Nem mindig van azonban így. Azt javasoljuk, hogy miután elhagyta a lakást, csak akkor jelezze kollégánknak, hogy tetszik az ingatlan, és komolyan gondolkodik az ingatlan megvásárlásán. Kollégánk segít majd Önnek a további teendők, lépések megtételében, hiszen ez a szakmája. Bízzon benne!


Ha teljesen nyugodt szeretne lenni az ajánlott ingatlan árával kapcsolatban, kérje meg kollégánkat, hogy mutasson Önnek az adatbázisban nagyon hasonló ajánlatokat! Ezzel, sokkal tisztább képet alakíthat ki magában a megtetszett ingatlanról.


 7.   Ne feledje az egyszeri költségeket!


Az ingatlan vételára mellett sok egyéb költség is felmerül, amivel kalkulálnia kell. Ilyen lehet az ügyvédi díj, illetékek, értékbecslői díj, közjegyzői díj, szerződéskötési díj, stb. Hitel esetén a díjak egy részét a bankok átvállalhatják, ezért erről ajánlatos tájékozódni hiteltanácsadóinknál. Fentieken túl, a megvásárolni kívánt ingatlan állapotától függően, kisebb-nagyobb javítási, felújítási munkák költségei is felmerülhetnek. Mielőtt tehát belefog az ingatlanvásárlásba, írjon össze minden felmerülő költséget, s ha teheti, picit hagyjon is rá, hátha felmerül egy váratlan tétel.


   Gyakran felmerülő kérdések

 • Mit tegyek, ha a Duna House holnapon nem találok megfelelő ingatlant? Vannak olyan eladó ingatlanok, melyek nem jelennek meg a weboldalon? Válasz
 • Drágább számomra a hitel, ha a Duna House-on keresztül bonyolítom a hitelfelvételemet? Válasz
 • Mindenképp a Duna House ügyvédjét kell igénybe vennem, ha itt találtam megfelelő ingatlant? Válasz
 • Ingatlan vásárlásakor szükséges lakásbiztosítást kötnöm? Válasz
 • Lakásvásárlás után érdemes lakástakarék pénztári terméket kötni? Válasz


   Gyakori jogi kérdések

 • Lakásvásárlás esetén mekkora összegű illetéket kell fizetni? Válasz
 • Ingatlan más módon történő megszerzése esetén mekkora összegű illetéket kell fizetni? Válasz
 • Illetékmentes-e az első lakás megvásárlása? Válasz
 • Kap-e illeték kedvezményt a vevő új építésű lakóingatlan megvétele esetén? Válasz
 • Építési telek vásárlása esetén biztosít-e kedvezményt a jogszabály? Válasz
 • Mi minősül lakásnak, illetve lakóteleknek? Válasz


   Amennyiben hitelt vagy biztosítást szeretne igényelni, ebben is segítségére vagyunk!Utolsó frissítés dátuma: 2016.06.01.
Impresszum Adatkezelés Jogi nyilatkozat