Távmunka otthonról – Hozd egyensúlyba munkahelyi és magánéleti tevékenységeidet!

Távmunka otthonról – Hozd egyensúlyba munkahelyi és magánéleti tevékenységeidet!

Az utóbbi években egyre inkább elterjedt az otthoni munkavégzés lehetősége, amely egy kényelmesebb, rugalmasabb közeget jelent a mindennapokban. Ahhoz, hogy hatékony és kreatív tudj maradni hosszú távon, valamint, hogy egy egészséges egyensúlyt tudj fenntartani a munkahelyi és magánéleti dolgaid között, elengedhetetlen egy speciális otthoni légkör kialakítása.

Ez fontos, hogy olyan legyen, amelyben egy éles határt tudsz szabni a kettő működés között. Te is az otthonról dolgozók táborát erősíted? Mutatjuk milyen lépéseket tudsz tenni a kiegyensúlyozottabb időbeosztás elérése érdekében!

Alakíts ki külön napirendi pontokat a munkahelyi és magánéleti teendőidhez

Az otthoni munkavégzésre gondolva bizonyára neked is eszedbe jutott már, hogy később fogsz felkelni, több időt szánva az alvásra, pihenésre mivel az irodába való bejárással nem kell számolni. Habár ez elég csábítóan hangzik, fontos tudnod, hogy a rendszertelen elalvás, valamint ébredés negatív irányban befolyásolja a napközben nyújtott teljesítményedet. Érdemes még távmunka alatt is a megszokott időben kelni, hogy a biológiai órád ne boruljon fel és könnyebben tudd elkezdeni napi teendőidet. Meglátod, sokkal könnyebben fog indulni a nap, ha az ágyból nem egyből a számítógép elé kell leülnöd. Azzal, hogy hagysz magadnak időt a reggeli készülődésre, reggelire, szabadidős tevékenységekre, egy nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb hozzáállással tudsz majd nekilendülni a rád váró feladatoknak.

Napközben tűzz ki néhány időpontot, amikor felállsz a gép mellől és átmozgatod végtagjaid, mozogsz egy kicsit, hiszen, ha szünet nélkül nézed a monitort egyhelyben ülve, az negatív hatással lehet egészségedre fizikai és mentális értelemben egyaránt. Ha a nap folyamán kimozdulnál, akkor fel tudod használni az ebédszüneted idejét kültéri aktivitásra, mint például egy ismerőssel leszervezett közös ebéd.

Fontos, hogy amikor fókuszáltan haladsz végig a teendőlistádon, ne legyen olyan magánéleti tényező, amely elvonja a figyelmed, ezzel kizökkentve téged a „flow” élményből. Ez lehet akár egy családtag, akár egy privát hívás is. Fontos, hogy időt szánj a veled egy háztartásban élők tájékoztatására, néhány szabály felállítására, hogy milyen formában tudnak téged elérni kérdés, kérés esetén, hiszen ezt tisztázva valószínűleg ők is tudatosabban állnak majd a szituációhoz és csak a ténylegesen fontos esetekben fordulnak majd hozzád. Ha okostelefonnal rendelkezel, lehetőséged van beállítani fókusz módot, amellyel a beérkező telefonos értesítéseket, hívásokat némítani tudod, hogy később visszatérhess rájuk anélkül, hogy gondolatmeneted megzavarták volna.

A munka és magánéleti egyensúly eléréséhez, túlórák számának csökkentéséhez tisztázd maradnak munkaidőd kezdetét és végét, állíts emlékeztetőt, valamint írj egy prioritásokat tartalmazó teendőlistát, hogy biztosan ne felejts el felállni a számítógép elől, amikor eljön az ideje.

Különíts el egy irodának szánt teret lakásodból

Egy gyakran előforduló probléma a „home office” működés során, hogy a fizikai terek egybeolvadása miatt nem érzed, hogy valóban hazamentél az irodából. A munkaeszközöket nem tudod az irodában hagyni, így ezek az elektromos eszközök hozzáférhetők maradnak, amely teret ad a munkaidőn kívüli feladatvégzésnek. Ha szeretnéd csökkenteni túlóráid számán, szánj energiát egy irodai sarok kialakítására, ahol fókuszáltan tudsz dolgozni a nap nagy részében. Ha lehetőséged van rá, mindenképp zárd ki az ágyadat, kanapédat a helyek közül, hiszen ezeket a szabadidős tevékenységeid során használod és megeshet, hogy később a munkával kapcsolatos dolgok jutnak majd eszedbe róluk. Amennyiben erre nincs lehetőséged, akkor sem kell aggódnod, enyhíthetsz a problémán, ha közvetlen a munkaidő lejártával lehalkítod és elteszed szem elől minden addig használt eszközödet, hogy megkíméld magad egy-egy olvasatlan levél késő esti megválaszolásától.


Hasznosnak találta ezt a bejegyzést? Ossza meg ismerőseivel!

Kövessen minket

Megkönnyítjük a keresést.
Ide fogjuk gyűjteni azokat az ingatlanokat, amiket már megnézett.

Ezután már könnyű lesz kiválasztani az Önhöz legjobban illő ingatlant.