Tanévkezdés? – Ezeket vedd figyelembe, ha épp jövőbeli albérleted keresed!

Tanévkezdés? – Ezeket vedd figyelembe, ha épp jövőbeli albérleted keresed!

Újra itt a szeptember, ezzel megérkezett a tanévkezdés időszaka is. Ha tanulmányaid folytatása miatt éppen most tervezed, hogy új településre költözöl, esetleg albérletváltáson gondolkodsz, biztosan te is arra törekedsz, hogy a rendelkezésre álló költségkerettel, minél jobb feltételek mellett találd meg következő otthonodat az elkövetkező időszakra.

Ezúttal néhány fontos szempontot hoztunk számodra, amelyekre ha odafigyelsz, olyan stresszforrásoktól kímélheted meg magad, mint az évközi váratlan kiköltözési kötelezettség vagy a le nem tisztázott extra költségek!

Vedd figyelembe az albérlet elhelyezkedését

Amikor egy új városban kezded meg tanulmányaidat, érdemes lehet előzetesen információt gyűjteni a város egyes részeiről, illetve arról, hogy milyen szolgáltatások állnak rendelkezésre az adott környéken. Ez azért fontos – kifejezetten akkor, ha egyedül költözöl –, mert így előre kiszűrheted, hogy melyek azok a részek, amelyek biztonságosabbnak mondhatók, milyen tömegközlekedési lehetőségekkel számolhatsz, emellett az oktatási intézménytől való távolságot is meg tudod határozni. Priorizáld az igényeid listáját és döntsd el, hogy például a parkosított környezetet, vagy a belvárost részesíted előnyben.  

Ha megvan, hogy melyek azok a kerületek, városrészek, amelyek számodra megfelelők lennének, céltudatosan, lehetőleg ezeken a környékeken is kezdd meg a keresést.

Határozd meg, hogy pontosan mekkora költségkerettel rendelkezel

Hosszú távú tervezés esetén fontos tisztában lenned azzal, hogy mennyi kiadást engedhetsz meg magadnak havi szinten. Ahhoz, hogy egy reális körképet kapj a fennálló lehetőségeidről fontos a kompromisszumokra való törekvés, mivel lehet, hogy az elképzelt álomotthonodat nem tudod hosszabb időn át fedezni. Ajánlott felállítani egy listát, ahol szükségleteidet veszed számításba, az elengedhetetlentől kedve a legkevésbé fontos elemekig. Ez természetesen a saját preferenciáidtól függ, a lista tetején szerepelhet a külön nyíló hálószoba, a tömegközlekedési csomóponthoz való közelség, vagy akár a teljes mértékben gépiesített, berendezett lakás.

Ha megvan a fontossági sorrend és számításba veszed, hogy lehetnek olyan elemek a listán, amelyek nem feltétlen férnek majd bele a költségkeretedbe, és ebből adódóan van esély arra is, hogy le kell mondanod róluk, akkor jelentős mértékben felgyorsíthatod az albérletkeresés folyamatát.

A bérlési feltételek ismerete

Megtaláltad a megfelelő albérletet, megnézted élőben és készen állsz ennek bérlésére? Mielőtt bármilyen megállapodást elfogadsz, mindenképpen győződj meg róla, hogy megbízható forrásból fogod bérelni a lakást, illetve, hogy a tulajdonossal együtt tudsz-e működni hosszú távon, hiszen egy rossz bérlő-bérbeadó viszony sokat ronthat élményeiden.

Nem árt előre letisztáznod, hogy pontosan milyen elemekből épül fel a rezsiszámla, hiszen vannak hirdetések, amelyek a rezsibe a fogyasztást, a közös költséget és szükség szerint az internetkapcsolatot is belefoglalják, más helyeken a rezsi mellett a közös költség díját, illetve egyéb előfizetéseket, költségeket is felszámolják.

Biztosítsd be magad egy szerződéssel, amely tartalmazza a bérlési feltételeket, bérbeadott bútorok és eszközök listáját, és ezek állapotát egyaránt.Így, ha esetleg elromlik valami a későbbiekben, pontosan vissza lehet követni, hogy mi lehetett ennek oka, kit terhelnek a javítási költségek. Emellett jó, ha minden felmerülő kérdésedet tisztázod a megállapodás és beköltözés előtt, legyen szó a szerződésben foglaltakról, vagy akár a lakás megtekintése során tett észrevételekről. Így könnyen elkerülhető a félreértés és számodra is egy teljesen tiszta kép áll össze az albérlet rendeltetésszerű használatáról, valamint a bérbeadó elvárásairól.  


Hasznosnak találta ezt a bejegyzést? Ossza meg ismerőseivel!

Kövessen minket

Megkönnyítjük a keresést.
Ide fogjuk gyűjteni azokat az ingatlanokat, amiket már megnézett.

Ezután már könnyű lesz kiválasztani az Önhöz legjobban illő ingatlant.