Passzívház, a jövő energiatakarékos megoldása

Passzívház, a jövő energiatakarékos megoldása

Te is az energiatakarékos és környezettudatos lakhatási megoldások kedvelői és keresői közé tartozol? Ideje, hogy megismerd a passzív házakban rejlő lehetőségeket! Ebben a blogcikkünkben bemutatjuk mit is fed pontosan ez a fogalom és milyen előnyökkel jár ennek az ingatlantípusnak az építtetése.

Pontosan mi is az a passzívház?

Akkor tekinthetünk egy ingatlant passzívháznak, ha az ideális hőmérséklet külön fűtési és hűtési rendszer nélkül is biztosított. Az elnevezés egy német kritériumrendszernek köszönhető, amely kimondja, hogy az az ingatlan tekinthető passzívháznak, amelynek az éves fajlagos energiafogyasztása 15 kWh/nm, vagy az alatt van.

Hogyan érhető el?

A passzívházaknak szigorú követelményrendszernek kell megfelelniük. Legfőkép az építési anyagokon múlik, illetve a szigetelésen, így a külső burkolaton szinte semennyi hő nem szökik ki. Az erős, kevés hőt leadó nyílászáróknak is nagy szerepe van, illetve az ablakok háromrétegű, hőszigetelő üvegből készülnek.

Az egyik legfontosabb tényező a tájolás. Úgy kell a háznak elhelyezkednie, hogy télen a napsugarak az ablakokat érjék, nyáron pedig az árnyék legyen biztosított. Éppen ezért a déli fekvés a legmegfelelőbb.

Kiemelten fontos szerepe van a hővisszanyerős szellőztető rendszernek. Télen a már felmelegített kiáramló levegő energiáját használja fel a beáramló friss levegő felmelegítésére, nyáron pedig a kiáramló hűvös levegő hűti le a beáramló légtömeget. E mellett a por és pollen miatt sem kell aggódni, hiszen ezt is kiválóan megszűri.

 A passzívház előnyei

A hagyományos épületekhez képest akár 80-90%-os energiamegtakarítás is lehetséges a passzívházakban, így az energiatakarékosságnak köszönhetően nem csak környezettudatos, de rezsibarát megoldást is biztosít. Az egészségre is jótékony hatással van, hiszen por és pollen mentesen biztosított a frisslevegő. Nincs páralecsapódás és a penésszel sem kell harcolni ezekben az otthonokban.


Hasznosnak találta ezt a bejegyzést? Ossza meg ismerőseivel!

Kövessen minket

Megkönnyítjük a keresést.
Ide fogjuk gyűjteni azokat az ingatlanokat, amiket már megnézett.

Ezután már könnyű lesz kiválasztani az Önhöz legjobban illő ingatlant.