Örökölt ingatlan – mire kell számítanom az eladás során

Örökölt ingatlan – mire kell számítanom az eladás során

A pandémia ideje alatt több, kisebb-nagyobb változáson ment át társadalmunk. Felelősségteljes magatartásunk részévé vált a társadalmi távolságtartás, a maszkviselés és a rendszeres fertőtlenítő kézmosás. De ezen változások mellett megfigyelhetővé váltak az ingatlanpiacot érintő átalakulások is.

Ez idő alatt megváltoztak a fogyasztói lakhatási szokások is és egyre többen kezdtek el kert után, szabadság után vágyódni, ennek következtében használni kezdték a vidéki örökölt ingatlant második otthonukként.

A növekedő energiaárak következményeitől tartva viszont idén egyre inkább egy másik tendencia figyelhető meg. Főleg a vidéki, örökölt ingatlanok esetén a tulajdonosok az eladás mellett döntenek. A Duna House értékesítési adatai szerint 2022 augusztusában vidéken az örökölt ingatlan értékesítése az összes tranzakció 30%-át, Budapesten 24 %-át tette ki.

Mire kell figyelni az örökölt ingatlan eladásakor? Ebben a cikkünkben ezt a témát fogjuk körbejárni.

Csak akkor adhatod el, ha már a tiéd!

Egy örökölt ingatlan esetén egyértelmű lehet, hogy a legközelebbi rokon, például gyermekek öröklik az ingatlant és utódoknak kell dönteni az ingatlan sorsáról, például eladásról.  Ám fontos, hogy az ingatlan eladása csak akkor lehetséges, ha jogilag is rendezett a tulajdonosi viszony. Tehát a hagyatéki eljárást követően, mikor a tulajdonjog a földhivatalban is bejegyzésre került, illetve a tulajdoni lapra is felkerül a tulajdonos, onnantól lehet ténylegesen eladni az ingatlant.  

Illetékfizetési kötelezettséggel is számolni kell.

A magyar jogszabályok szerint minden jövedelemszerzés után adót, vagyonszerzés esetén illetéket kell fizetni. Ez alól nem képez kivétel az öröklés sem, amely minden belföldön lévő hagyatékra kiterjed. Az öröklési illeték 18%, ám lakástulajdon vagy tulajdonrész öröklése esetén 9%. 

Illetékmentességre van lehetőség?

Az egyenesági rokonok, házastársak, testvérek/ féltestvérek között – illetve a törvény által meghatározott egyéb esetekben- az öröklés illetékmentes.

Eladással járó költségek

Az örökölt ingatlan esetén is számolni kell adóteherrel, amennyiben az újdonsült tulajdonos 5 éven belül szeretné tovább értékesíteni azt. Ezt a mindenkor hatályos adójogszabályok szerint kell megfizetni.

Amennyiben kérdésed merül fel az örökölt ingatlan eladásával kapcsolatban, vedd fel kapcsolatot valamely értékesítőnkkel, aki segít a megfelelő tájékoztatásban.


Hasznosnak találta ezt a bejegyzést? Ossza meg ismerőseivel!

Kövessen minket

Megkönnyítjük a keresést.
Ide fogjuk gyűjteni azokat az ingatlanokat, amiket már megnézett.

Ezután már könnyű lesz kiválasztani az Önhöz legjobban illő ingatlant.