Okosotthon az idősebb generációk számára – Automatizált segítség a mindennapokhoz!

Okosotthon az idősebb generációk számára – Automatizált segítség a mindennapokhoz!

Egyre többször merül fel az a kérdés, hogy az egyedül élő idős emberek számára miként lehetne egy biztonságosabb, akadálymentesebb otthont létrehozni, amelyekkel könnyebbé válnak a mindennapok. Szerencsére a gyors ütemű technológiai fejlesztéseknek köszönhetően, az otthoni okos rendszerek ebben jelentős szerepet tölthetnek be.

Vajon miként segíthet egy kamerarendszer, egy hangirányítással is működtethető eszköz, vagy akár egy automatizált értesítés az otthon töltött idő során? A következőkben ezekre hoztunk néhány példát számotokra.

Távvezérlés

Egyre több háztartásban találkozhatunk olyan rendszerekkel, amelyek gombnyomásra elvégzik a számunkra fizikai energiabefektetést igénylő feladatot. Gondoljunk csak például egy redőny, vagy sötétítő felhúzására vagy leengedésére, a villanyok lekapcsolására, illetve felkapcsolására és a termosztát beállítására. Ez nagyszüleink, szüleink számára fáradságos munkát jelenthet, amelyet naponta többször el kell végezniük, kifejezetten akkor, ha egy nagyobb – emelettel is rendelkező –lakásban élik életüket. A távvezérlést is támogató eszközök telepítésével ezek a napi feladatok egy tableten, vagy applikációban gombnyomásra is elvégezhetők és ebből kifolyólag csökkenthetik a váratlan balesetek számát és a rezsi költségét egyaránt. Ennek egyik modern fajtája, amikor hangunkkal is szabályozhatjuk eszközeinket, ebben az esetben elég elmondani, hogy miben kérünk segítséget és a berendezés már automatikusan cselekszik majd helyettünk.

Okos biztonsági rendszerek

Valószínűleg mindenkiben felmerült már a gondolat, hogy mi a teendő, ha akkor éri baj az egyént, amikor egyedül van a házban. Ez lehet baleset is, vagy például, amikor illetéktelenek próbálkoznak a lakásba történő bejutással. Az ilyen szituációk megelőzésére, valamint hatékony kezelésére mára több okos riasztó- és kamerarendszer is rendelkezésünkre áll, amelyek főként a mozgásérzékelő technológiákra támaszkodnak. Az idősebb generációk számára általában egy kulcsfontosságú szempont a biztonság megléte, ezért mindenképp érdemes elgondolkodni néhány okos zár és kamerás kaputelefon, hiszen ezekkel nem csak az érkező vendégeket lehet beazonosítani, hanem egy tevékenységnapló vezetésére is lehetőséget biztosít, amelynek köszönhetően szükség esetén megnézhetjük, hogy szeretett hozzátartozónk mikor hagyja el a lakást, mikor érkezik vissza.

Mesterséges intelligenciát alkalmazó asszisztens programok

Egyre több elektronikai eszközöket gyártó vállalat terméklistáján megtalálhatóak az úgynevezett „otthoni asszisztensek”, amelyek tulajdonképpen mesterséges intelligenciát alkalmazó programok. Ezek olyan hasznos funkciókkal rendelkeznek, mint a különböző emlékeztetők felolvasása és kiküldése, amely az idősek esetében rendkívül hasznos lehet például a gyógyszerek megfelelő időben való bevételekor. Egy ilyen berendezés a szórakozásról is gondoskodik, legyen szó könyvek felolvasásáról, zeneszámok lejátszásáró, vagy a weben található információk begyűjtéséről.

Mire érdemes odafigyelni?

Természetesen nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy ezen generációk többsége nem a 21. századi technológiák mellett nőtt fel, ezért időre van szükség, hogy felépüljön a bizalom az ilyen rendszerekkel szemben, valamint, hogy az okos berendezések irányítása is egyértelművé váljon számunkra. Egy pontos és részletes útmutatóval, segítőkész hozzáállással, valamint rendszeres tájékoztatásokkal ezeket a folyamatokat lehetőségünk van felgyorsítani, hogy könnyebb legyen az okosotthon nyújtotta megoldások megismerése, használata. A fokozatosan bevezetett automatizált rendszerekkel az információktól való túlterheltség nélkül segíthetjük szeretteinket egy biztonságosabb és nyugodtabb mindennapi rutin kialakításában.


Hasznosnak találta ezt a bejegyzést? Ossza meg ismerőseivel!

Kövessen minket

Megkönnyítjük a keresést.
Ide fogjuk gyűjteni azokat az ingatlanokat, amiket már megnézett.

Ezután már könnyű lesz kiválasztani az Önhöz legjobban illő ingatlant.