Nyílt nap a kiszemelt ingatlanodban? – Hozd a legjobb formád!

Nyílt nap a kiszemelt ingatlanodban? – Hozd a legjobb formád!

Az „Open House”, vagy más néven nyílt nap események egyre jobban kezdenek beágyazódni az ingatlan adásvétel folyamatába. Ez nem is annyira meglepő, hiszen amikor új lakást keresel, bizonyára számodra is fontos, hogy személyesen, szakértőknek tudd feltenni minden felmerülő kérdésed, aggodalmad. A nyílt napok lehetőséget biztosítanak arra, hogy saját szemeddel győződj meg az ingatlan állapotáról.

A következőkben megmutatjuk számodra, hogy milyen előnyeid származhatnak abból, ha megfelelő módon viselkedsz az ilyen Open House eseményeken!

Mit is jelent egy ingatlan nyílt nap eseménye?

Egy ingatlan adásvételi folyamata során a tulajdonos – legtöbbször ingatlanközvetítő bevonásával – nyílt napokat szervezhet, ahol a potenciális vevők közelebbről megismerhetik a meghirdetett lakást. Egy „Open House” eseményen való részvétel során nem kell hetekkel előre egyeztetett időpontot találnod a lakás megtekintésére és lehetőséged van felmérni a lakás iránti érdeklődést egyaránt. Mivel testközelből, több másik emberrel együtt tekintheted meg az ingatlant, a megfelelő viselkedésmódot mindig szem előtt kell tartanod. Mivel általában – ha nem újépítésű házról van szó, ahol te leszel az első tulajdonos – az ingatlan az esemény időpontjában még mások élettere és otthona, ezért fontos a megfelelő viselkedés, valamint etikett követése. Mégis mit érdemes tudnod ezekről?

Fényképek készítése

Amikor egy „Open House” eseményen veszel részt bizonyára lesz olyan lakáselem, amelyet később vissza akarsz majd nézni a különböző lehetőségek mérlegelése során. Mivel az ingatlan ekkor még más tulajdonában áll, mindenképpen szükséges az illetékes személy beleegyezése, mielőtt bármilyen képi anyagot rögzítenél. Ha nem jogosítanak fel erre, tartsd tiszteletben és gondolj bele, hogy a döntés oka valószínűleg a tulajdonos személyes tárgyainak, berendezéseinek nyilvánosságra kerülésétől való félelem. Ezzel elkerülöd, hogy a szervezőkben már a kezdetben negatív vélemény alakuljon ki rólad és „problémás ügyfélként” tekintsenek rád.

Érj oda időben az eseményre!

Általában a nyílt napok egy behatárolt időtartamot jelentenek, ezért érdemes pontosnak lenned a látogatáskor. Habár az egyéni mutatásokkal ellentétben az „Open House” egy rugalmasabb keretet biztosít számodra az ingatlan megtekintése során, kiemelt figyelmet kell fordítanod a megadott időbeosztás követésére, a jelzett időintervallumon belül való megjelenésre. Ha erre figyelsz, mind az ingatlanközvetítőben, mind a tulajdonosban pozitív benyomást kelt majd, hogy megtiszteled munkájukat. A kölcsönös szimpátia pedig előnyt jelenthet majd számodra más érdeklődőkkel szemben.

Proaktív magatartás

Ha már kinézted magadnak az ingatlant és komoly szándékaid vannak a vásárlással kapcsolatban, egy nyílt nap ideális lehet számodra, ahol felteheted minden apró részlettel kapcsolatos kérdésed az ingatlanszakértőknek. Használd ki a lehetőséget és kérdezz bátran, legyen szó a lakás környékéről, adottságairól, vagy akár fenntartásáról is. Ezzel a cselekedettel könnyebben tudsz egy bizalmi viszonyt kiépíteni a tulajdonossal és a közvetítővel egyaránt, növelve az esélyeidet a szerződés megkötésére!

Az ingatlan állapotának felmérése

Amellett, hogy kérdezel, a lakás állapotát akár egyénileg is fel tudod mérni.  Az „Open House” során megnézheted, hogy miben térnek el a lakásrészek a hirdetésekben feltüntetett képektől, szemügyre veheted, hogy mi az, ami már első ránézésre is javításra szorul. Ezeket összegyűjtve később az alku során származhat előnyöd belőle. Néhány példa a kritikus pontokra például az ablakok állapota, a vízvezetékek, csövek épsége, a repedések gyakorisága, vagy akár a különböző lakberendezési elemek rendeltetésszerű használata. Természetesen ennek során is törekedj a tisztelettudó magatartásra, ne kutakodj a tulajdonos dolgai között.

Összességében a nyílt napok során tanúsított tisztelettudó magatartás és figyelmesség egy remek stratégiát jelenthet a környék, valamint az ingatlan értékének becslésekor, amellett, hogy előnybe helyezed magad a többi érdeklődővel szemben. Az időbeosztásra, a személyes tárgyakra, valamint a megfelelően feltett kérdésekre való tekintettel nem csak a pozitív benyomás, de a versenyelőny esélye is garantált.


Hasznosnak találta ezt a bejegyzést? Ossza meg ismerőseivel!

Kövessen minket

Megkönnyítjük a keresést.
Ide fogjuk gyűjteni azokat az ingatlanokat, amiket már megnézett.

Ezután már könnyű lesz kiválasztani az Önhöz legjobban illő ingatlant.