Népszerű lakberendezési stílusok – Te melyiket választanád?

Népszerű lakberendezési stílusok – Te melyiket választanád?

Ha érdeklődsz a lakberendezés iránt, ingatlanod személyre szabása valószínűleg egy meghatározó tényező számodra. Legyen szó hagyományos, dekoratív bútorokról, vagy egy minimalista designról, ahol mindennek megvan a helye és funkciója, a lakás esztétikája jelentős befolyással lehet a hangulatodra.

Ezért is érdemes figyelmet fordítani arra, hogy olyan stílust válassz, amellyel azonosulni tudsz és úgy érzed, hogy egy inspiráló környezetet ad majd a mindennapokhoz. A következőkben néhány napjainkban népszerű és közkedvelt lakberendezési stílust mutatunk be neked, amelyekből ihletet meríthetsz a jelenlegi, vagy akár jövőbeli lakásod berendezéséhez.

A skandináv lakberendezési stílus

Te is szereted, ha környezetedben rend uralkodik, mindennek megvan a maga helye? Akkor a skandináv lakberendezési stílus egy remek választás lehet számodra. A koncepció az 1950-es években kezdett teret nyerni és azóta is az egyik legelterjedtebb és legkedveltebb stílusnak számít. A skandináv design kiemelt hangsúlyt fektet a letisztult, egyszerű, szimmetrikus vonalvezetésre, minimális dekorációra, valamint a bútorok funkciójára. Ami a stílust igazán vonzóvá és kedveltté varázsolja, az a lomoktól, figyelemelterelő elemektől mentes összkép és a letisztultság. A leginkább monokróm színvilághoz a természetet idéző, világos árnyalatú fa bútorok és lakberendezési tárgyak párosulnak, amelyek egy fényes, tágas ingatlan hatását keltik. Néhány kötött bézs takaró és szőnyeg pedig az igazán otthonos hangulat elengedhetetlen elemeként szolgál.

A skandináv emberek életében meghatározó szerepe van a természetnek, ezért nem meglepő, hogy az élő növények is részét képezik ennek a stílusnak. Mint azt már korábbi cikkünkben is írtuk, a szobanövények dekoratív funkciójuk mellett egészségünkre is pozitív hatással lehetnek, ezért mindenképpen érdemes beszerezni néhányat.

A bohém lakberendezési stílus

Imádod az egyedi tárgyak gyűjtését? Akkor a bohém – vagy másik nevén bohó – stílust neked találták ki! Ha lakásodat bohó stílusjegyek mentén dekorálod, akkor garantáltan egy élettel teli, különleges és színpompás környezet fogad majd minden nap. A bohó színvilág, bútorrendezés, illetve a különböző élénk színű textíliák használata az egyediségre és az emberek saját személyiségére helyezi a hangsúlyt, ebből kifolyólag nincs két olyan lakás ebben a stílusban, amely megegyezne egymással. Vintage szőnyegek? Élénk párnahuzatok? Meleg fényű égősorok? Ezek mind megférnek egymás mellett egy bohém stílusban berendezett szobában, a lényeg az ezekhez való személyes kötődés és saját történetek. Nem kell aggódnod a kötöttségek miatt, ha a bohó lakberendezési stílust választod, mivel kreativitásodnak és fantáziádnak csak a szoba mérete szabhat határt. Ha lógó növényeket, a természet színeit és meleg pokrócokat is beépítesz utolsó simításként, tökéletes kuckó vár majd egy fárasztó nap után.

 

A mediterrán lakberendezési stílus

A mediterrán stílus egy ideális választás számodra, ha szeretnéd megidézni egy tengerparti nyaraló hangulatát a mindennapok során. A stílus hasonlít a skandinávra olyan szempontból, hogy itt is a minimalista elvek mentén ajánlott a szobák berendezése, azonban nagyobb tervezői szabadsággal lehet számolni, mivel a mediterrán országok saját és egyedi motívumokkal rendelkeznek. Ennek köszönhetően a színek, minták és textíliák számtalan lehetőséget kínálnak.

A mediterrán stílus legfőbb célja, hogy a külső és belső tereket egységbe hozza egymással, ezért gyakran találkozhatunk berendezett teraszokkal és mennyezettől padlózatig tartó üvegablakokkal. Egy előszeretettel használt építészeti elem a boltív, amelyet akár az előszobában, a bejárati ajtó felett, konyhában vagy egy teraszos szobában is gyakran megtalálhatunk. A színek tekintetében elterjedt a törtfehér, bézs, illetve földszínek használata, amelyek a természetes anyagokra emlékeztetnek. Ha ilyen stílusban szeretnéd berendezni lakásodat, akkor bátran használhatsz színes csempéket dekorációnak a fürdőszobában és a konyhában egyaránt. A hálószobákat és nappalit pedig könnyedén fel tudod dobni, ha különböző köveket használsz hidegburkolatként, mint például a mészkő, vagy homokkő. Ha bútorokról van szó, akkor hasonlóan a skandináv stílushoz, a mediterrán stílus is előszeretettel helyezi középpontba a fából készült bútorokat, emellett gyakran oszlopok és kandallók is segítenek a kellemes és otthonos hangulat elérésében.

 

A hagyományos stílus

Kiskorodban arról álmodoztál, hogy szívesen élnél egy kastélyban, ahol nagy kristálycsillárok, díszes bútorok és bársony függönyök vesznek körül? Még ha a kastélyról le is kell mondanod, a berendezési stílust könnyedén lemásolhatod! Nézz körül nagyszüleidnél, és antik bútorboltokban, hiszen a hagyományos stílusba beletartozik, minden, ami történelmi időket idéz. A lényeg a szimmetria és a színek összhangja. Ebben a stílusban a sötétebb és világosabb színek egyaránt megférnek egymás mellett, csak a megfelelő elhelyezésre kell odafigyelni. Ez egy tökéletes választás lehet számodra, ha szereted a klasszikus művészetet, a különböző korokat idéző díszeket, amelyek kényelmet és eleganciát sugároznak magukból. A klasszikus lakberendezés nem ragaszkodik egy konkrét kor stílusához, ezért nem szükséges egy konkrét kor vagy design kiválasztása, ami meghatározó lesz az egész lakásban. A „minél változatosabb, annál különlegesebb” elvet követve egy domináns szín kiválasztásával, a szimmetria betartásával és a geometriai alakzatok alapján tervezett elemek elhagyásával is lehetőségünk van egy mutatós környezet kialakítására.


Hasznosnak találta ezt a bejegyzést? Ossza meg ismerőseivel!

Kövessen minket

Megkönnyítjük a keresést.
Ide fogjuk gyűjteni azokat az ingatlanokat, amiket már megnézett.

Ezután már könnyű lesz kiválasztani az Önhöz legjobban illő ingatlant.