Minden, amit a kertről tudni kell

Minden, amit a kertről tudni kell

Ha az ingatlanhoz kert is tartozik, az jelentős mértékben képes befolyásolni az értékét – de mik azok egy kertben, amik növelik vagy épp csökkentik azt? Blogcikkünkben pontról-pontra elemezzük ezeket a szempontokat és segítünk, hogy eladáskor a kert ne egy plusz teher, hanem egy kiváló értéknövelő tényező legyen.

Első benyomás

 

A kert – főleg, ha az ingatlanhoz előkert is tartozik – befolyásolhatja, hogy milyen első benyomás alakul ki az érdeklődőkben. Gondolj bele a potenciális vásárlók helyzetébe: ha elhanyagolt, gazos vagy rendezetlen kert fogadja őket, valószínűleg kevesebb eséllyel veszik észre a lehetőségeket, amiket rejt. Ehelyett valószínűleg az lesz az első gondolatuk, hogy mennyi munka, pénz és idő lesz rendbe tenni a kertet, amíg olyan válik belőle, ahol szívesen pihennek és töltenek időt a családjukkal.

Nem nehéz tehát belátni, hogy egy szép, rendezett kert pedig képes növelni az ingatlan értékét, így érdemes némi erőforrást fordítani rá, mielőtt eladásra kínálod. Az alapok mindenképpen legyenek meg: nyírd le a füvet, gereblyézd össze a lehullott lombot és helyezz el egy-két virágos növényt, és máris szebb lesz az összhatás!

 

Árnyékos kert 

 

Általánosságban elmondható, hogy az olyan kertek, ahol élő növényzet nyújt árnyékot a napsütötte hónapokban, értékesebbek, mint azok a társaik, ahol a tűző nap miatt nem kellemes a kertben tartózkodni. Ha eladást fontolgatsz, érdemes növényeket telepítened a kertbe, amelyre az őszi időszak (növénytípustól függően) pont ideális lehet.

Nem feltétlenül kell facsemetékkel beültetni a teljes kertet, ha szorít az idő vagy szűkösek a lehetőségeid, akár nagyobb méretű, cserepes növényekkel is árnyas, kellemes kertet varázsolhatsz.

Őszi munkálatok otthonunk kertjében, amelyek ingatlanunk értéeét is növelhetik.

 

Évszakhoz illő növényzet  

 

A növényzet, ha jól állapotú és egészséges, szintén növelheti a kert értékét. Ez különösen igaz a termő gyümölcsfákra és az örökzöldekre, azonban ügyelj arra, hogy valóban egészségesek legyenek! A beteg és öreg növények sajnos ronthatnak a kert értékén, hiszen feltehetően rövidesen el kell őket távolítani, ami további költségeket jelenthet az új lakónak.

 

Szintén értéknövelő lehet, ha nemcsak a fák egészségesek, hanem a kisebb növények is hozzáadnak a kert szépségéhez. Törekedj arra, hogy mindig évszakhoz illő növényzet pompázzon a kertben: tavasszal és nyáron rengeteg féle színes virág kövül választhatsz, de ősszel sem kell lemondanod a vonzó látványról. A teljesség igénye nélkül néhány tipp: az őszirózsa, krizantém vagy az árvácska a hűvösebb hónapokban is színt visz a kertedbe.

színű

Szabadidős lehetőségek  

 

A növényeken felül a szabadidős lehetőségek tovább növelhetik a kert értékét. Rendelkezel egy minőségi kertibútor-garnitúrával vagy van a kertben egy kerti grill, amit családi összejövetelek alkalmával több mindenre is használhatnak az új lakók? Ezek a szabadidős lehetőségek mind hozzáadhatnak az értékhez, persze csak akkor, ha jó állapotúak és szépen karban tartottad őket. A cserére szoruló vagy rozoga bútoroktól, gyerekjátékoktól jobb megszabadulni, mielőtt elkészítenéd a hirdetést!

Kerti tároló, garázs vagy melléképület  

 

A korábbiakban már sokat emlegetett alapelv itt is érvényes: amennyiben jó állapotban vannak a kerti épületek, úgy növelhetik az ingatlan értékét. A kerti beálló vagy garázs különösen gyakran keresett jellemzői egy családi háznak, így jó eséllyel növelhetik az ingatlan értékét.


Hasznosnak találta ezt a bejegyzést? Ossza meg ismerőseivel!

Kövessen minket

Megkönnyítjük a keresést.
Ide fogjuk gyűjteni azokat az ingatlanokat, amiket már megnézett.

Ezután már könnyű lesz kiválasztani az Önhöz legjobban illő ingatlant.