Milyen költségek terhelnek minket egy eladott ingatlan után?

Milyen költségek terhelnek minket egy eladott ingatlan után?

Elsőre meglepő lehet, de bizony eladóként az értékesített ingatlan után is számolni kell bizonyos költségekkel. Persze olyan helyzet is előfordulhat, hogy nem szükséges fizetned. Cikkünkben mutatjuk, milyen költségekkel tervezz, hogy ne érhessenek váratlan meglepetések.

Adófizetési kötelezettség

Az ingatlanod eladásából származó bevételt személyi jövedelemadó terheli, amely értéke 15%. Ezt csak abban az esetben kell befizetni, ha a vásárlástól számított 5 éven belül értékesíted az ingatlant, és drágábban adod el, mint amennyiért vetted.

 

Ahhoz, hogy meghatározhasd, minek a 15%-át kell adóként befizetned, szükséged lesz az adóalapra. Ez a bevétel – tehát amennyiért eladod az ingatlant – és a korábbi költség – tehát amennyiért megvásároltad – különbözete. Itt fontos megjegyezni, hogy bizonyos értéknövelő beruházások is elszámolhatók költségként, amennyiben rendelkezel róluk számlával! Egy példával élve: ha 20 millió forintért vásároltad meg azt a lakást, amit most 30 millió forintért értékesítesz, akkor 10 millió forint az adóalap.

Az adóalap azonban az idő múlásával csökken:

  • A vásárlás évében és az azt követő évben 100%
  • A vásárlást követő második évben 90%
  • A vásárlást követő harmadik évben 60%
  • A vásárlást követő negyedik évben 30%
  • A vásárlást követő ötödik évben és utána pedig 0%

 

A NAV oldalán kiszámolhatod, hogy pontosan mennyi adót kell fizetned a saját egyedi helyzetedben.

Lakásra gyűjtés ház alakú perselybe.

 

Milyen határidővel és hogyan kell az adót fizetni?

Az ingatlanod eladásából származó jövedelemről az éves szja-bevalláskor kell nyilatkozni, a fizetési határidő pedig az adóévet követő év május 31-e. A 2022-ben eladott ingatlanok után tehát 2023. május 31-ig kell majd befizetni az adót.

 

Az energetika tanúsítvány költsége

Az energetikai tanúsítvány 2012 óta kötelező az ingatlanok eladásakor. Ennek elkészítése eladóként téged terhel. Ha energetikai tanúsítványra van szükséged, fordulj hozzánk, hiszen a Duna House szakértői elkészítik számodra a dokumentumot.

 

 

Egyéb költségek

A fentieken kívül egyéb költségek is felmerülhetnek eladáskor. Például, ha ingatlanközvetítő segítségével adod el a lakást, az ő díjával is számolnod kell. Ha pedig költöztetőket veszel igénybe a berendezési tárgyaid, bútoraid szállításához, akkor itt is merül fel majd költség.

Emellett ha haszonélvezeti jogot élvez valaki az eladni kívánt ingatlanon, akkor előfordulhat, hogy őt előbb ki kell vásárolnod.

 


Hasznosnak találta ezt a bejegyzést? Ossza meg ismerőseivel!

Kövessen minket

Megkönnyítjük a keresést.
Ide fogjuk gyűjteni azokat az ingatlanokat, amiket már megnézett.

Ezután már könnyű lesz kiválasztani az Önhöz legjobban illő ingatlant.