Karácsonyi dekor fúrás-faragás nélkül

Karácsonyi dekor fúrás-faragás nélkül

Albérletben lakóknak bizonyára nem ismeretlen a kérdés: hogyan dekoráljuk a lakást anélkül, hogy bármivel is megsértenénk a falat, felfúrnánk egy polcot vagy beütnénk egy-két szöget? Blogcikkünkben olyan dekorációs technikákat gyűjtöttünk össze, melyek segítségével anélkül formálhatod a saját ízlésedre a lakást, hogy hozzá kéne nyúlnod a fúrógéphez vagy a kalapácshoz.

Karácsony előtt különösen hasznos lehet ez a gyűjtemény az albérletbarát ünnepi dekorációkról!

Felejtsd el a falat!

Megértjük, hogy nagy a kísértés, hogy a felakaszd a falra a legújabb karácsonyi képeket vagy hogy fali koszorúkkal, fényekkel csempéssz ünnepi hangulatot a lakásba. Azonban gondolj csak bele, mennyi lehetőség van a dekorálásra anélkül, hogy a falat használnád!

 

A fényfüzéreket például egyszerűen csak helyezd a bútorok tetejére, futtasd végig egy hosszú csíkban rajtuk, és máris karácsonyi fényben úszik a szoba. Az ablakokat is kihasználhatod: a kilincsekre is egyszerűen akaszthatsz fényeket – ügyelj arra, hogy olyan ablakot ne díszíts fel, amit télen is nyitni szoktatok, nehogy bosszúságot okozzon minden szellőztetés. Ha ezen okból nincs lehetőséged fényekkel díszíteni az ablakot, ne keseredj el! Készíts fehér papírból hópelyheket, karácsonyi figurákat, és óvatosan, celluxszal ragaszd őket az ablaküvegre. Elég, ha csak egy kicsit nyomod rá a ragasztót, a könnyű papírt így is megtartja, és a leszedés is könnyen és nyomtalanul megy majd az ünnepek után.

 

Sehogyan sem tudod karácsonyi fényekkel díszíteni az ablakot? Jó megoldás lehet szép befőttesüvegekbe helyezni a fényfüzéreket (olyat válassz, ami elemmel működik), az üvegeket pedig akár az ablakpárkányra is teheted. Kész is az ünnepi hangulat, fúrás nélkül.

Ünnepi asztaldíszek

Az étkezőasztal általában központi eleme a konyhának, étkezőnek, így dekoráld bátran díszekkel az ünnepi hangulatért! Az étkezőasztal mellett a nappaliban lévő dohányzóasztal, de akár a gyerekek szobájában lévő íróasztal is kiváló helyet nyújt a dekorációnak. Hogy mit helyezz rá? Az étkezőasztalra kerülhet például az adventi koszorú, a nappaliban helyet kaphatnak az illatgyertyák, az íróasztalokat pedig egy csapásra ünnepi díszbe öltözteti egy téli manófigura.

Van egy komódod, szekrénykéd, aminek kihasználatlanul áll a teteje? Varázsold ünnepi hangulatba: helyezz rá fenyőágakat – így a karácsonyi illat is pipa – ünnepi mécsestartókat, üveggömböket, diótörő figurát vagy akár mézeskalács házat. Az ünnepi időszakban öröm lesz ránézni a szoba szépen feldíszített sarkára!

 

Karácsonyi illatok

 

Az ünnepi fények és hangulatos dekorelemek mellett a karácsonyi illatok is segítenek ünnepi hangulatba kerülni. A karácsonyi illatokra gondolhatsz úgy is, mint az ünnepi dekor részei: a párologtatók nemcsak isteni illatot csempészhetnek a lakásba, de megjelenésükkel a szemet is gyönyörködtetik. Népszerűek például a házikó formájú párologtatók, de egy fenyőfa alakú kerámia is gyönyörűen kiegészíti az ünnepi dekort. Ami az illóolajokat illeti: a vanília, narancs-fahéj vagy a fenyőillat igazán jó választás az adventi időszakra!

 

Saját magad készítenél illatos díszeket? Karikázz fel almát és narancsot, majd szárítsd ki a szeleteket (radiátoron 2-3 nap alatt, vagy sütőben pár óra alatt, alacsony hőfokon). Majd készíts füzért a szárított gyümölcsökből, kiegészítésként pedig vaníliarudat is felfűzhetsz.

 

Ünnepi textíliák

 

A textíliák melegséget csempésznek a szobába, az ünnepi hangulatú párnákkal, takarókkal pedig szintén anélkül dekorálhatsz, hogy hozzá kellene érned a fal épségéhez. A párnákkal, takarókkal kapcsolatban már csak rajtad áll, hogy milyen hangulatot szeretnél kölcsönözni az ünnepi szobának: maradhatsz a klasszikus vonalon a bordó és sötét zöld színekkel, vagy csempészhetsz bele némi extra ragyogást az arany, ezüst textíliákkal.


Hasznosnak találta ezt a bejegyzést? Ossza meg ismerőseivel!

Kövessen minket

Megkönnyítjük a keresést.
Ide fogjuk gyűjteni azokat az ingatlanokat, amiket már megnézett.

Ezután már könnyű lesz kiválasztani az Önhöz legjobban illő ingatlant.