Így spórolj álmaid lakására az új évben

Így spórolj álmaid lakására az új évben

Ha évek óta az újévi fogadalmad visszatérő eleme az álmaid lakására való spórolás, jó hírünk van: bejegyzésünkben összefoglaltuk azokat a lépéseket, amikkel végre megvalósíthatod az álmod. Az egészen apró spórolási trükköktől a nagyobb léptékű teendőkig itt minden olyan szokást megtalálsz, amik segítenek elérni a célodat.

Mérd fel a lehetőségeidet!

Az első és legfontosabb teendőd: képbe kerülni azzal, hogy mik is pontosan a körülményeid. Készíts összegzést a jelenlegi megtakarításaidról, hogy tisztán lásd, honnan indulsz. Hasznos, ha a havi bevételeidet és kiadásaidat is pontosan vezeted, hiszen így látod, mennyit tudsz lakáscélra félretenni hónapról hónapra. Erre a célra egyszerű kockás füzet is kiváló, de vezetheted akár Excel táblában is az adatokat. Emellett mára már számos banki alkalmazásban is elérhető hasonló funkció.

A következő tételeket érdemes havonta követni:

  • Bevétel(ek)
  • Kiadások: itt sorolj fel minden számlát, bevásárlást és egyéb kiadást
  • Év elején különíts el egy bizonyos összeget arra az esetre, ha nagyobb kiadással kell szembenézned (például szerelőhöz kell vinned az autódat)
  • Valamint sorold fel az esetleges befektetéseidet is

Még nincsenek befektetéseid? Gondolkozz el a számodra megfelelő konstrukció megtalálásán, hiszen az egyre növekvő infláció miatt érdemes nem a bankszámládon tartanod a megtakarításokat. Emellett a befektetések is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy összegyűjtsd az álomlakásodhoz szükséges összeget.

Tájékozódj a piacon!

Miután pontos képet kaptál a kiinduló helyzetről, ideje megismerned a lakáspiacot. Szánj rá időt, hogy átgondold, pontosan milyen típusú ingatlant szeretnél megvásárolni, majd nézz körbe a piacon, hogy megismerd a jelenlegi árakat. Fontos azonban tudnod, hogy az ingatlanpiac néha rendkívül gyorsan változik, így a mostani árak néhány év múlva feltehetően teljesen máshogy alakulnak majd. Tájékozódás céljából azonban elengedhetetlen, hogy megismerd a piacot.

Készíts egy listát arról is, hogy mik azok az igényeid, amikhez feltétlenül ragaszkodsz, és mik azok, amikből adott esetben engedni tudsz. Határozz meg időkorlátot is: ha bármi okból sürgősen költöznöd kell, előfordulhat, hogy több igényről kell lemondanod, ha pedig nem köt semmi az időhöz, akkor bátran keresgélhetsz és spórolhatsz addig, amíg a megfelelő ingatlant megtalálod.

Ne felejtsd el megismerni a jelenleg elérhető támogatásokat és hiteleket, hiszen ezek igénybevétele adott esetben megkönnyítheti a céljaid elérését. Ha túl bonyolult és nehezen érthető számodra a hitelek és lakáscélú támogatások folyamatosan változó piaca, ne habozz segítséget kérni szakértőktől. A Duna House nemzetközi pénzügyi vállalata, a Credipass szakértői például irányt mutatnak a pénzügyekben, segítenek kiválasztani a megfelelő konstrukciót és az adminisztratív teendőket is elintézik.

Spórolj apró lépésekkel

Végezetül pedig vizsgáld felül a jelenlegi költési szokásaidat! Sokan észre sem veszik, de a havi előfizetéseik észrevétlenül nagyobb összegeket emésztenek fel hónapról hónapra. Vizsgáld meg, hogy mikre vagy előfizetve, és gondold át, hogy biztosan szükséged van-e 3 különböző filmes vagy két különféle zenei streaming-előfizetésre. Ha csak azokat tartod meg, amiket a leggyakrabban nézel vagy ahol a kedvenc zenéidet hallgatod, máris szemmel látható összeget spórolhatsz meg minden hónapban.

 

Gondoltál már arra, hogy szelektálj a gardróbodban, lakásodban, és eladd a felesleges holmijaidat? Ez szintén egy hatásos módszer a spórolásra, hiszen a neked nem kellő tárgyakat pénzzé tudod tenni. A pénztárcád mellett a környezet is hálás lesz érte, hogy a megunt tárgyak nem a szemétben végzik, hanem új életet kapnak.

 

Újabb hasznos tipp: vásárolj nagy kiszerelésben. Így jellemzően kedvezőbb áron juthatsz hozzá azokhoz az élelmiszerekhez, tisztítószerekhez stb, amiket amúgy is megvásárolnál. Persze ügyelj arra, hogy a felesleges felhalmozást elkerüld, és mindig csak abból és annyit vásárolj, amiről tudod, hogy biztosan el is fogod használni.


Hasznosnak találta ezt a bejegyzést? Ossza meg ismerőseivel!

Kövessen minket

Megkönnyítjük a keresést.
Ide fogjuk gyűjteni azokat az ingatlanokat, amiket már megnézett.

Ezután már könnyű lesz kiválasztani az Önhöz legjobban illő ingatlant.