Biztonsági tippek karácsonyra: jó, ha te is tisztában vagy velük

Biztonsági tippek karácsonyra: jó, ha te is tisztában vagy velük

Karácsony tájékán sajnos gyakran lehet hallani sajnálatos balesetekről, amik beárnyékolják az ünnep fényét. Bejegyzésünkben összegeztük, hogy mik a főbb veszélyforrások az ünnepek közeledtével, és segítünk, hogy hogyan lehetsz elővigyázatos – nemcsak az ünnepek alatt, hanem a mindennapok folyamán is!

Fő az óvatosság!

Karácsonykor sokan dekorálnak mécsesekkel, gyertyákkal, és gyakori az is, hogy az adventi koszorú csempész ünnepi hangulatot a lakásba. Ezek miatt azonban jóval több a nyílt láng a szobában, így megnő a balesetek lehetősége. Az ünnepi sütés-főzés során többet megy a tűzhely és a sütő is. Előfordulhat, hogy ki kell szaladni egy hozzávalóért a boltba, és a nagy rohanásban elfelejtjük lekapcsolni a karácsonyi fényeket. Összefoglalva tehát, a karácsonyi időszakban több veszélyforrás is lehet a lakásban. Nem árt felkészültnek lenni, hogyha esetleg meg is történik a baj, hamar az elejét vehessük a nagyobb, súlyosabb baleseteknek!

Alapfelszerelések otthon

Nem csak karácsonykor fontos, hogy a biztonság érdekében legyen otthon tűzoltó készülék és szén-monoxid érzékelő. Ezek a készülékek alapfelszerelésnek számítanak egy biztonságos lakásban!

 

A tűzoltó készülékekből többfajta létezik, otthonra érdemes hab állagút választani. Hogy miért? A keletkező hab könnyebben eltakarítható az oltás után, mint például a por. A készüléket biztonságos, könnyen elérhető helyen kell tartani, hogy szükség esetén kéznél legyen. Az otthoni készülékek leginkább a fűz továbbterjedésének megakadályozását szolgálják, hogy kordában tarthassuk a lángokat a tűzoltók kiérkezéséig.

 

A szén-monoxid érzékelő pedig életet menthet, ugyanis a szén-monoxid mérgezés halálos kimenetelű lehet. A fűtési időszakban jelent nagykockázatot, a színtelen és szagtalan gáz, ami az égés melléktermékeként jön létre. A mérgező gáz akkor képződik, ha a nyílt égésterű fűtőeszközünk elhasználja a helyiség levegőjét az égéshez, és nincsen utánpótlás. A szén-monoxid riasztó figyelmezhet, ha az adott térben veszélyessé válik a mérgező gáz koncentrációja. A készüléket helyezhetjük falra, de állhat szabadon is – fontos, hogy ne kerüljön fedésbe, nyílászárók mellé vagy éppen hő- és gőzforrás fölé, továbbá, hogy jó magasra helyezzük.

 

Óvintézkedések 

Nézzük, mit tehetünk azért, hogy megelőzzük a bajt! A karácsony közeledtével mindig ügyelj rá, hogy olts el minden égő gyertyát, mécsest, ha kimész egy helyiségből – még akkor is, ha csak pár percre szaladsz ki. Sohasem tudhatod, hogy elhúzódik-e az eredetileg pár percre tervezett teendő. Ugyanez vonatkozik a karácsonyi fényekre is, húzd vagy kapcsold ki őket, ha nem tartózkodsz a lakásban!

 

Érdemes arra is figyelni, hogy kisgyermekek vagy háziállatok közelében ne alkalmazz nyílt lángot. Már rengeteg olyan mécses és gyertya létezik, amik elemmel működnek, így biztonságosabbak, de ugyanazt a meghitt hangulatot árasztják.

 

Az óvintézkedések közé tartozik az is, hogy a család minden tagja, köztük a gyerekek is tudják a segélyhívó számokat, illetve, hogy mit kell tenni tűz esetén. Így megelőzhető a pánikhangulat, ha esetleg bekövetkezne a baj.

 

A tűz oltása

Ha tűz keletkezik otthon, azonnal lássunk neki az eloltáshoz. A tűz kialakulásához 3 tényező kell, ezek közül, ha egyet is megszüntetünk, elalszik a tűz is. Ezek tehát: éghető anyag, oxigén, gyulladási hőmérséklet. A tűz közeléből el kell távolítani azokat az éghető anyagokat, amikre továbbterjedhetnek a lángok. Az oxigén elvonásához letakarhatjuk a tüzet például nedves lepedővel, a hőmérséklet csökkentésére pedig a víz jó eszköz.

 

Fontos leszögezni, hogy az elektromos tüzet szigorúan tilos vízzel oltani, mert halálos áramütést okozhat. Első lépésként áramtalanítsunk, majd elektromos tűz oltására is használható tűzoltó készülékkel oltsuk el a konnektorból vagy elektromos berendezésekből felcsapó lángokat. Értesítsük a tűzoltókat is, majd pedig ne felejtsünk el villanyszerelőt hívni!


Hasznosnak találta ezt a bejegyzést? Ossza meg ismerőseivel!

Kövessen minket

Megkönnyítjük a keresést.
Ide fogjuk gyűjteni azokat az ingatlanokat, amiket már megnézett.

Ezután már könnyű lesz kiválasztani az Önhöz legjobban illő ingatlant.