Az adásvételi szerződés

Az adásvételi szerződés

Az adásvételi szerződés egy kölcsönösen hasznos dokumentum, amely az eladó és vevő érdekeit is figyelembe véve születik meg. Olyan pontokat rögzít, amelyeket már szóban mindkét fél átbeszélt, de fontos, hogy a formai követelményeknek is eleget tegyen a szerződés.

Ha hivatalos definíciót szeretnénk adni az adásvételi szerződésnek, az valahogy így hangzana: Az adásvételi szerződés olyan szerződés, amelyben az eladó kötelezi magát az adásvétel tárgyát képező, szerződésben egyértelműen meghatározott (jelen esetben ingatlan) tulajdonjogának a szerződésben meghatározott feltételek szerint a vevőre történő átruházására és a vevő birtokába bocsátására. A vevő köteles a szerződésben meghatározott vételárnak, a szerződésben szintén meghatározott, módon történő megfizetésére.

Ingatlan adásvételi szerződés aláírása ügyvéd jelenlétében.

De miket is kell tartalmaznia az adásvételi szerződésnek?

Fontos, hogy a szerződés nyomán a felek egyértelműen beazonosíthatóak legyenek, így az első és legfontosabb a személyes adatok rögzítése. Ezen felül az ingatlan egyértelmű beazonosítása is szükséges, így nemcsak a pontos címet, hanem a helyrajzi számot is meg kell adni.

Rögzíteni kell a tulajdonátruházási szándékot, a teljesítés feltételeit és határidejét. A pontos vételár meghatározása felett a megfizetés módja és ütemezése is dokumentálásra kerül, illetve a birtokbaadás időpontja is belekerül.

Most nézzük pontról pontra, hogyan épül fel a szerződés! Ha inkább videós formátumban futnád át a pontokat, ITT tudod megnézni.

  1. A szerződő felek adataival kezdődik a dokumentum. Fontos, hogy ellenőrizzük a dokumentumok érvényességi idejét, hogy ha kell, még időben tudjunk új személyigazolványt készíttetni!
  2. Itt kerül meghatározásra a szerződéskötés tárgya: tehát az ingatlan pontos címe és helyrajzi száma rögzítésre kerül.
  3. Ebben a pontban történik meg a tulajdonjogok tisztázása és azok átszállása a vevőre.
  4. Itt kerül rögzítésre a vételár és a fizetési ütemezés, a hitelek és támogatások összege, a foglaló mértéke és feltételei, illetve a bankszámlaszám, ahova utalással a kiegyenlítés történik.
  5. Ez a pont tartalmazza a felek nyilatkozatait és kötelezettségvállalásait.
  6. Itt kerül meghatározásra a birtokbaadás ideje, ami a vételár kiegyenlítése után történik. A birtokbaadásról minden esetben jegyzőkönyv készül.
  7. Ezen pont alapján az eladó tulajdonjoga törlésre kerül, a vevő tulajdonjoga pedig bejegyzésre. Ebben a pontban kerül rögzítésre a függőben tartás. A függőben tartás lényege, hogy amíg a teljes vételár nem kerül átutalásra, addig a vevő tulajdonjoga nem kerülhet bejegyzésre.
  8. Az egyéb rendelkezések kerülnek az utolsó pontba. A szerződő felek nyilatkozatot tesznek, hogy cselekvőképes állampolgárok és az eladó szavatolja, hogy jogi körülményei tisztázottak, nem áll gyámság alatt. Itt hatalmazzák meg a szerződő felek a szerződést készítő és ellenjegyző ügyvédet. Az energetikai tanúsítvány sorszáma is ide kerül be.

 

A tájékoztatás nem teljeskörű, a cikk nem minősül jogi tanácsadásnak.


Hasznosnak találta ezt a bejegyzést? Ossza meg ismerőseivel!

Kövessen minket

Megkönnyítjük a keresést.
Ide fogjuk gyűjteni azokat az ingatlanokat, amiket már megnézett.

Ezután már könnyű lesz kiválasztani az Önhöz legjobban illő ingatlant.