Ingatlanközvetítő — kereséshez is? Mi mindent gondolj át, mit szeretnél, mire vágysz?

Ingatlanközvetítő — kereséshez is? Mi mindent gondolj át, mit szeretnél, mire vágysz?

Bevett gyakorlat, hogy ingatlanunk gyors és gördülékeny eladásához ingatlanközvetítő segítségét vesszük igénybe. Valamivel kevesebben élnek azonban azzal a lehetőséggel, hogy következő álomotthonuk megtalálását is szakértőre bízzák, pedig a keresés sikeréhez is nagyban hozzájárulhat egy ingatlanközvetítő. Cikkünkben összegeztük, hogy mi mindent gondolj át, mielőtt belevágsz a keresésbe!

Az ingatlanközvetítő szakértelmével és tapasztalatával segít megtalálni az elképzeléseidnek megfelelő új otthont. Alapos igényfelmérés után megtekintésre invitál, ahova személyesen el is kísér, valamint rendelkezésedre bocsát minden információt az ingatlannal kapcsolatban, és végigkísér az adásvételi folyamaton.

A közös munka előtt érdemes átgondolni, hogy milyen számodra az ideális otthon, milyen elvárásokkal vágsz neki a keresésnek! Mutatjuk a legfontosabb szempontokat, amiket mindenképpen gondolj át.

 

Megkönnyíti a keresést, ha tudod, milyen környéken szeretnél lakni! A városhoz köt a munkád, és egyébként is remekül érzed magad a programokkal és élettel teli városban? Vagy éppen a csendesebb, családias hangulatú és természetközeli vidéki településen szeretnéd felnevelni a gyermekeidet? A potenciális ingatlanok körét tovább szűkítheted a típus meghatározásával: ragaszkodsz-e egy kertes, családi házhoz, vagy egy polgári stílusú belvárosi lakásban képzeled el az életedet? Gondold át azt is, hogy újépítésű, vagy használt ingatlant szeretnél-e. Az utóbbiak jellemzően kedvezőbb árú ingatlanok, de gyakrabban merül fel többletkiadás is, hiszen lehet szükség felújításra, az apróbb változtatásoktól az egészen komplex átalakításokig. Esetleg felújítással tervezel, és kifejezetten átalakítandó lakást keresel? Mindenképp hívd fel erre az ingatlanosod figyelmét!

Gondold át azt is, hogy milyen lehetőségeid vannak közlekedni. Van-e autód, esetleg szívesen biciklizel-e a városközpontba, boltokba, vagy kényelmesebb a számodra, ha gyalog is elérhetőek a fontosabb boltok, a gyógyszertár, és a tömegközlekedési csomópontok. Apropó, közlekedés: ha van autód, szeretnél-e garázst, vagy autóbeállót, parkolóhelyet a biztonságos tárolásához? Ha igen, ez legyen közvetlenül a lakáshoz, házhoz kapcsolódó, vagy a különálló garázs is működőképes megoldás lehet?

A következő fontos szempont, hogy mekkora ingatlant szeretnél, hány szoba, fürdőszoba lenne az ideális. A legtöbben nem egy-két évre, hanem hosszútávra terveznek a költözéskor, így érdemes a terveid figyelembevételével meghatározni a szobák számát, hogy az otthonod 5-10, vagy akár 15-20 év múlva is a kényelmedet szolgálja. A lakás elrendezésével kapcsolatban fontos információ, hogy hány szintet képzelsz el: míg az egyszintes lakások akadálymentes közlekedést biztosítanak, és tágassá teszik a teret, addig a többszintes lakásokban könnyen ki tudunk alakítani több életteret. Ha igényed van extra helyiségekre, például a dolgozószobának vagy egy házi edzőteremnek, ezt is jelezd az ingatlanosod felé, illetve gondold át, hogy szeretnél-e például kandallós nappalit, szaunát vagy medencét új otthonodba.

 

Elengedhetetlen átgondolni a pénzügyi szempontokat is, hogy mekkora keretet szánsz az ingatlanra, illetve, hogy készpénzzel tervezel fizetni, vagy esetleg hitel felvételével tervezel.

Az otthon az a hely, ahol a családunkkal lehetünk, pihenhetünk és ahova visszavonulhatunk a világ zaja elől, így természetes, ha bizonyos dolgok terén nem szeretnénk kompromisszumot tenni. Gondold végig, hogy számodra mik azok a szempontok, amikből nem engednél az új otthonod kapcsán! Érdemes egy nagyjából 5-6 elemből álló listát felálltani, de figyelj arra, hogy ne határozz meg túl sok kizáró okot, hiszen az túlságosan leszűkíti a keresést. Illetve fordítva, ha túl kevés kritériumod van, akkor nagyobb az esélye, hogy olyan ingatlanokkal találkozol, amelyek valójában mégsem ideálisak a számodra.

 

Utolsó lépésként készíts fontossági sorrendet a felsorolt szempontjaid között, állítsd fontossági sorrendbe azokat a szempontokat, amik a kizáró okokon kívül esnek. Erre azért lesz szükség, mert így az ingatlanosod is pontosabban tud tervezni a megtekintésre érdemes ingatlanokkal, valamint a döntés során számodra is hasznos, ha konkrét szempontok alapján tudsz mérlegelni. Ha családi házat készültök vásárolni, esetleg több generáció is együtt fogja használni az új otthont, érdemes a családtagokkal is beszélgetni a számukra fontos szempontokról, hogy mindenki számára ideális legyen az új helyzet.

 

Javasoljuk, hogy a következő listán tételesen menj végig, hogy pontosabb képet alkothass a számodra ideális új otthonról!

 

 • Melyik régióban/településen keresel ingatlant, településen belül van-e preferált kerület!
 • Milyen típusú ingatlant szeretnél? (Családi ház, lakás, újépítésű vagy használt)
 • Családi ház esetében szeretnél-e kertet?
 • Használt lakás esetében nyitott vagy-e a felújításra, vagy kulcsrakész ingatlant keresel?
 • Milyen lehetőségeid vannak a közlekedésre? Rendelkezel-e saját autóval, vagy fontos a tömegközlekedési csomópontok közelsége?
 • Ha van autód, szeretnél-e garázst? Ha igen, milyen típusú legyen?
 • Mekkora ingatlant szeretnél? A szobák, fürdőszobák számát és az alapterületet is gondold végig!
 • Hány szintes lakást szeretnél? Egy- vagy többszintes lakás az ideális?
 • Van-e igényed és lehetőséged extra helyiségekre? (Például edzőteremnek, dolgozószobának)
 • Szeretnél-e extrákat, mint például a kandalló, medence vagy szauna?
 • Mekkora keretet szánsz az ingatlanra? Tervezel-e hitelt felvenni?
 • Mik azok a kritériumaid, amik ha nem teljesülnek, nem jöhet szóba az ingatlan?
 • A további szempontoknak mi a fontossági sorrendje?

Hasznosnak találta ezt a bejegyzést? Ossza meg ismerőseivel!

Kövessen minket

Megkönnyítjük a keresést.
Ide fogjuk gyűjteni azokat az ingatlanokat, amiket már megnézett.

Ezután már könnyű lesz kiválasztani az Önhöz legjobban illő ingatlant.