Gyakran ismételt kérdések

 

?Mi az MNB és mivel foglalkozik?

Az MNB a Magyar Nemzeti Bank. Ellenőrzi a pénzügyi közvetítéssel foglalkozó vállalkozások szabályos működését, védi az ügyfelek érdekeit, csökkenti a fogyasztók megtévesztésének veszélyét. Az elmúlt években a gazdasági válság hatására prioritást élveznek a következő tevékenységei: a felelős hitelezés betartatása, a hitelpiac ügyfelek által is átlátható működésének biztosítása.


Az MNB regisztráció az ügyfelek védelme érdekében szükséges: a pénzügyi termékek közvetítése hatósági vizsgához kötött, így csak az foglalkozhat pénzügyi szolgáltatással, aki a MNB-nél regisztrálva van. Ily módon biztosított a közvetítő pénzügyi szakértelme.


 ?Mi számít új lakásnak?

Az illetéktörvény szerint új lakásnak minősül a lakástulajdon a használatbavételi engedély kiadását követő első-, illetve, ha a lakást a használatbavételi engedély kiadását követően a vállalkozótól ingatlanforgalmazó vásárolja meg, akkor második megvásárlásáig. A használatbavételi engedély kiadását megelőzően történő vásárlás ugyancsak mentességben, illetve kedvezményben részesülhet.

 

?Mi alapján számítják ki a bankok a felvehető hitelösszeget?

A felvehető hitel összege függ a hiteligénylő havi jövedelmétől, függ a fedezetül felajánlott ingatlan értékétől. Az ingatlan értéke függ a földrajzi elhelyezkedéstől, az értékesíthetőségtől. A hitel összegénél a bankok figyelembe veszik, hogy az igénylő mennyit költ havonta a megélhetésre, fizet-e hiteltörlesztést, egyedül él-e a háztartásban, stb.

 

?Milyen költségekkel jár a lakáshitel felvétele?

A lakáshitel felvétele során a bankok az ügyintézésért költségeket számolnak fel, illetve az ügyintézés során végzett szolgáltatások (értékbecslés, jelzálogjog bejegyzése, stb.) díját a hiteligénylőre terhelik. Számos banki partnerünk azonban – díjelengedési akció keretében – eltekint bizonyos költségektől: vagy fel sem számítja ezeket a díjakat, vagy utólag az ügyfél részére visszatéríti!

 

A lakáshitellel összefüggő legfontosabb díjak:

  • Értékbecslés díja (az ingatlanszakértő megállapítja a megvásárolandó lakás forgalmi, illetve hitelbiztosítéki értékét).
  • Hitelbírálat díja (a bankok a hiteligénylés bírálatára költséget számolhatnak fel).
  • Közjegyzői díj (az aláírt hitelszerződések közjegyzői okiratba foglalásának díja).
  • Folyósítási jutalék megfizetése (a bank a kifolyósított hitelösszeg egy bizonyos százalékát díjként felszámolja úgy, hogy az ügyfélnek ezt a költséget még a folyósítást megelőzően rendeznie kell).
  • Jelzálogjog bejegyeztetése (a hitel fedezetéül felajánlott ingatlanra be kell jegyeztetni az illetékes földhivatalnál a bank jelzálogjogát).
  • Lakásbiztosítás díja (a fedezetül szolgáló ingatlanra a bankok előírják a lakásbiztosítás megkötését. Ennek díjfizetési gyakoriságát az ügyfél határozza meg: negyedévente, félévente, vagy éves gyakorisággal rendezhető a biztosítási díj).

 

?Mit jelent a türelmi idő?

A türelmi idő az az időszak, amely alatt az adós (a hitelfelvevő) a hitel tőke részét még nem törleszti, csak a hitelkamatot (és egyes bankoknál, illetve hiteleknél a kezelési költséget). Gyakorlatilag a bank haladékot ad a tőke törlesztésére, így a türelmi idő alatt alacsonyabb a havi törlesztő részlet nagysága.


?Melyek a jelzáloghitelek igénylésekor bank által elfogadott jövedelmek?

A pénzintézetek nem fogadnak el minden típusú jövedelmet, meghatározzák azokat a jövedelmi kategóriákat, melyek önállóan, vagyis elsődleges illetve kiegészítő, azaz másodlagos bevételként elfogadhatók.

 

Elsődlegesen elfogadható jövedelmek: alkalmazottaknál munkabér; vállalkozóknál NAV által kiadott jövedelemigazolással igazolt havi bevétel; nyugdíj, illetve véglegesített rokkant nyugdíj. Elsődleges jövedelem lehet még a megbízási díj, az ösztöndíj, a tiszteletdíj, nevelési díj, életjáradék, stb.

 

Kiegészítő jövedelmek: családi pótlék, TGYÁS, GYED, GYES, gyermektartás, anyasági támogatás, ingatlan bérbeadásából származó jövedelem.

 

 ?Mi az a kamatperiódus?

A kamatperiódus a hitelkamat módosításának gyakoriságát mutatja. Egy kamatperiódus alatt a kamat mértéke változatlan. Tehát 6 havi kamatperiódus esetén az első 6 hónapban azonos mértékű a kamat nagysága, a következő 6 hónapra azonban csökkenhet, vagy nőhet a kamatláb.

 

?Kell-e biztosítást kötni a megvásárolni kívánt ingatlanra?

A bankok a jelzáloghitel fedezetéül felajánlott ingatlanokra írják elő a lakásbiztosítás megkötését, hiszen ez az ingatlan szolgál biztosítékul a hitel mögött. A megvásárolandó ingatlan nem feltétlenül azonos a fedezetül felajánlott ingatlannal, így arra nem kötelező biztosítást kötni. Ebben az esetben is érdemes azonban megfontolni a lakásbiztosítás megkötését, hiszen bármikor bekövetkezhet káresemény (betörés, ablaktörés, tűzeset, stb.)

 

?Megvehetek-e lakáshitellel terhelt, vagy lízinggel vásárolt ingatlant?

Igen. Ebben az esetben az ingatlan jelzálogjoggal terhelt, és ezt a jelzálogjogot töröltetni szükséges. Ezt vagy az eladó, vagy a vevő teheti meg. Amennyiben az eladó rendezni tudja a hitelét, visszafizeti a tartozást, úgy az eladó bankja törölteti a jelzálogjogot az ingatlanról, s így a már tehermentes ingatlan kerülhet megvásárlásra. Amennyiben az eladó biztosítékul fel tud ajánlani egy másik ingatlant (amelyet a bank el is fogad), úgy fedezetcsere útján szintén terhermentesíthető az ingatlan.

 

Az eladó és a vevő közötti megállapodás szerint a vevő is rendezheti a tehermentesítést. Ilyen esetben az adásvételi szerződésben rögzítettek szerint a vevő vagy önerőből rendezi az eladó hiteltartozását, vagy banki hitelből. Utóbbi esetben a vevőt hitelező bank az eladó bankjának igazolására rendezi az eladó hitelét, és így az eladó bankja kiadja az ingatlanon lévő jelzálogjog törléséhez szükséges engedélyt.

 

?Mit értenek elidegenítési- és terhelési tilalom alatt?

Mindkét fogalommal a banki kölcsönszerződésekben, illetve az ingatlanok tulajdoni lapját olvasva találkozhatunk. Az elidegenítési és terhelési tilalom az ingatlantulajdonnal való rendelkezés jogát korlátozhatja: az ingatlant nem lehet eladni, illetve szabadon megterhelni, tehát hitelügyletben biztosítékul felajánlani. Mindkét korlátozás az ingatlan nyilvántartásba kerül bejegyezésre a hitelnyújtó bank jelzálogjoga védelmében.
 


Hasznosnak találta ezt a bejegyzést? Ossza meg ismerőseivel!


Küldje el a bejegyzést e-mailben

Kérdése van? Forduljon hozzánk bizalommal!

Adja meg elérhetőségét, és kollégáink egy munkanapon belül felveszik Önnel a kapcsolatot!

Hasznosnak találta ezt a bejegyzést?
Ossza meg ismerőseivel!


Küldje el a bejegyzést e-mailben

Ügyfeleink mondták

"Teljes mértékben elégedett vagyok Erika (Erdei Erika, Damjanich utca) munkájával. Kedves, udvarias, segítőkész volt az egész eladási procedúra lebonyolítása alatt. Plusz rekord idő alatt adta el az ingatlant. Mindenkinek csak ajánlani tudom, a jövőben is igénybe fogom venni szolgálatait, akár ingatlan vásárlásra, eladásra kerül sor."

— Mária, Budapest

Megkönnyítjük a keresést.
Ide fogjuk gyűjteni azokat az ingatlanokat, amiket már megnézett.

Ezután már könnyű lesz kiválasztani az Önhöz legjobban illő ingatlant.