Gyakran ismételt kérdések a lakásbiztosítással kapcsolatban


?Mit jelent az engedményezés?

Az engedményezés során a biztosított egy majdani követelést (például káresemény után a biztosító szolgáltatását) átruház egy harmadik személyre, például bankra.

 

Amennyiben a bank hitel fedezetéül elfogadott egy ingatlant és jóváhagyta a hitelt, folyósítási feltételként előírja a lakásbiztosítás megkötését, meghatározott minimum feltételekkel, illetve azt is, hogy biztosítás engedményezése történjen meg az ő javára. Az engedményezés miatt egy záradék kerül a lakásbiztosítási kötvényre, ami arról rendelkezik, hogy bizonyos kárösszeg fölött a biztosító ne az ügyfelet, hanem a bankot kártalanítsa.

A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy a hétköznapi károk (beázás, üvegtörés, kisebb tűz, stb.) esetén a bank az ügyfélre bízza az állagmegóvást, illetve a helyreállítást, tehát külön jóváhagyása nélkül kifizetheti a biztosító a szolgáltatást az ügyfélnek.

Nagyobb károk esetén (pl.: a fedezetül szolgáló ingatlan megsemmisülése) a bank a biztosítótól kapott pénzzel helyettesíti a fedezetet.

 

?Kötelező biztosítást kötni a lakásomra?

Amennyiben az ingatlan jelzáloghitel biztosítékául szolgál (tehát egy jelzáloghitel fedeteze), úgy a bankok kötelezik a hiteligénylőt a biztosítás megkötésére és előírják a biztosítás bankra történő engedményezését.

 

?Mi az önrész?

Az önrész a kár azon része, melyet a biztosított magára vállal. Minél nagyobb a vállalt önrész, annál alacsonyabb a biztosítás díja.


Kérdése van? Forduljon hozzánk bizalommal vagy keresse az önhöz legközelebbi irodánkat!

Kérje visszahívásunkat vagy keressen minket az alábbi elérhetőségeken:

06 1 555 2222

Hasznosnak találta ezt a bejegyzést? Ossza meg ismerőseivel!


Küldje el a bejegyzést e-mailben

Hasznosnak találta ezt a bejegyzést?
Ossza meg ismerőseivel!


Küldje el a bejegyzést e-mailben

Ügyfeleink mondták

"Szia Judit! (Hegedűs Judit, Debrecen) Szeretném megköszönni azt a sok segítséget, amit tőled kaptam a lakásvásárlás során. Azt gondoltam pedig, hogy ez hosszú hónapokig elhúzódik majd, míg megtaláljuk a megfelelő lakást, és jogilag is rendezzük a dolgot, de nagyon kellemesen csalódtam, és ezt neked köszönhetem! Sok sikert kívánok a továbbiakban, és az én ajánlásomra bármikor számíthatsz"

— Erika, Debrecen