Lakásárak és jövedelmek

Két tipikus jövedelmet és két típusingatlant vettünk alapul az összehasonlításhoz. – magyarázza Rutai Gábor, a Duna House elemzési vezetője.  A minimálbér az egyik jól nyomon követhető jövedelmi mutató, másiknak pedig egy (energiaszektorban dolgozó) szellemi foglalkoztatott jövedelme lett a KSH nyilvántartása alapján. Ez utóbbi egy erősebb, de még nem kiemelkedő jövedelemnek felel meg. A két típuslakás egyikének az ország egyik legolcsóbb lakását, egy 50-60 m2 közötti miskolci panellakást és egy drágább kategóriát, a Budapest 5. kerületének 50-55 m2 közötti, 2000 előtt épült, jó állapotú polgári lakását használtuk.

Az összehasonlítás 2008. január 1 és 2012. január 1 közötti KSH, illetve Duna House adatai alapján készült, így kiindulópontnak a válság előtti árak és jövedelmek is szerepelhetnek. 2009 január elsején a pillanatnyi minimálbér 71 500 Ft volt havonta, ekkor a olcsó miskolci panel m2 ára majdnem dupla ennyibe került, 133 ezer Ft-ba, az 5. kerületi lakásért pedig négyzetméterenként 5 és félszeresét, 392 ezer Ft-ot kellett fizetni. A 2009-2012 közti ingatlan áreséssel és fokozatos minimálbéremelésekkel összeértek az értékek. Idén január 1-én 93 ezer Ft volt a havi minimálbér és a miskolci panel négyzetméter ára is majdnem épp ennyi volt. A belvárosi polgári lakás ára is esett időközben, ennek m2 ára 3,5-szerese lett a pillanatnyi minimálbérnek.


Más a helyzet, ha az említett szellemi foglalkozású jövedelmét nézzük. 2009. január 1-én a havi 207,5 ezer Ft-os nettó jövedelem meghaladta a miskolci panel 133 ezer Ft-os m2 árát és szinte a fele volt a fővárosi ingatlan m2 árának. Ez utóbbi lakástípus áresésével és a jövedelem emelkedésével 10%-on belülre került csupán a különbség az 5. kerületi lakástípus egy négyzetméterének megvásárlásához, tehát az árak időközben szinte itt is összeértek.


Kérdése van? Forduljon hozzánk bizalommal vagy keresse az önhöz legközelebbi irodánkat!

Kérje visszahívásunkat vagy keressen minket az alábbi elérhetőségeken:

06 1 555 2222

Hasznosnak találta ezt a bejegyzést? Ossza meg ismerőseivel!


Küldje el a bejegyzést e-mailben

Hasznosnak találta ezt a bejegyzést?
Ossza meg ismerőseivel!


Küldje el a bejegyzést e-mailben

Ügyfeleink mondták

„Nagyon meg vagyunk elégedve munkatársuk, Huszárné Palotás Erika (Szeged) munkájával és a cégük által biztosított szolgáltatással! Erika személyében egy valóságos "Duna House tündérrel" sikerült megismerkednünk, családunk tulajdonában lévő 2 ingatlan értékesítése során, ezért is döntöttünk, úgy, hogy egy nagyon komoly értékű ingatlan együttes eladásával is az Önök cégét bízzuk meg!

— Diána, Szeged

Megkönnyítjük a keresést.
Ide fogjuk gyűjteni azokat az ingatlanokat, amiket már megnézett.

Ezután már könnyű lesz kiválasztani az Önhöz legjobban illő ingatlant.
A legjobb módszer a válogatáshoz!
Minden ingatlan mellett található egy icon:

Keresse a szivecskét majd Kattintson rá és ide tesszük a kiválasztott ingatlant.