Változás előtt a belvárosi lakáspiac

A rövidtávú lakáskiadás szabályozása jelentősen kihathat az ingatlanpiacra

 

Sajtóértesülések szerint elfogadta a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs azt a javaslatot, ami jelentősen korlátozná a rövidtávú lakáskiadást, a törvényről a kormány akár már a héten dönthet. A Duna House szakemberei megvizsgálták a szigorúbb szabályozás, hogyan hathat a fővárosi ingatlanpiacra. Milyen változások várhatóak az árakban, a lakáskínálatban és a lakásállomány megújulásában. A szabályozás 10-15 ezer lakást érinthet, a 900 ezer lakásos fővárosi ingatlanpiacon.

A szigorúbb javaslat szerint 120 vendégéjszakában korlátozzák éves szinten a lakások rövidtávú kiadásának lehetőségét. Idén pedig október és december vége között 30 napos korlátot vezetnének be. „A budapesti bérleti piac a koronavírus alatt jelentős változásokon ment keresztül. A rövidtávú lakáskiadás teljes eltűnése legfőképpen a belvárosi bérleti piacon okozott 10-30%-os bérleti díj csökkenést és jelentős kínálatbővülést, amit a tervezett további szigorítás tartósíthat és további hosszabb távú változásokat okozhat.” – nyilatkozta Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője. „A helyzet az ingatlanpiac szempontjából nem fekete vagy fehér, nagyon sok összetevős folyamat. Társadalmi szempontból például a kedvezőbb bérleti lehetőségek nagyon sokak lakhatási lehetőséghez jutását könnyítik meg, de például az ingatlanállomány megújulásában gátat szabhat, amennyiben a befektetők nem újítják fel a rohamosan öregedő belvárosi lakásokat.” – folytatta az elemzési vezető.

Mennyi lakást érinthet a szabályozás?

Pontos számok nincsenek a rövidtávú lakáskiadásra használt ingatlanokat illetően, de a nagyobb szállásközvetítő oldalakon regisztrált adatok alapján Budapesten 10-15 ezer ingatlan érhető el ilyen célra. Ez a fővárosi lakásállomány csupán 1-1,5%-a, a KSH adatai alapján Budapesten 919 425 lakás volt 2019. január elsején. Amennyiben azonban csak a belvárosi lakásállományt nézzük, ahol ezen lakások nagytöbbsége található (V., VI., VII.) akkor már az ingatlanállomány több mint 10%-a érintett a szigorúbb szabályozás folyamán. A három belvárosi kerületben mindösszesen 85 ezer lakás van.

Várható hatások, pro és kontra érvek ingatlanpiaci szempontból

 • a szűkített vendégéjszakák lehetőségével jelentősen romlik a rövidtávú lakáskiadással elérhető hozamszint. A 32%ban maximalizált kihasználtsággal nem lehet elérni az eddigi hozamokat, várhatóan még akkor sem, ha a maradék időben egyéb célra hasznosítja azt tulajdonosa.
   
 • már az elmúlt hónapokban megnőtt az eddig rövidtávú bérleti piacon hasznosított lakások alternatív felhasználása. Egy részüket a hosszútávú bérleti piacon próbálják kiadni a tulajdonosok, egy másik részük az eladó ingatlanok számát növeli. A rövidtávú lakáskiadásban hasznosított ingatlanok száma, akár harmadára eshet vissza, amivel a 2016os szintre zuhanna vissza a piac.
   
 • Utóbbi okból kifolyólag rövid távon a belvárosi tranzakciószámok emelkedését okozhatja az eladó lakások száma
   
 • mindkét esetben ez lokálisan megnövekedett kínálatot jelent, amely árkorrekcióhoz, árcsökkenéshez vezethet. A bérleti piacon ez gyorsabb folyamat, az ingatlanárakban várhatóan később fog jelentkezni és hatásának mértéke sem látható ilyen gyorsan. A belvárosi ingatlanárakban egyszámjegyű csökkenést, korrekciót vár a Duna House, aminek mértéke 07% lehet
   
 • az ingatlanállomány szempontjából a belvárosban minimális volt az újépítésű projektek száma, így legtöbb esetben csak a régi lakások felújítása, korszerűsítése segített a megújulásban. Ezeket jellemzően a rövidtávú lakáskiadásra vásárolt lakásoknál tették meg, így ezek elmaradása jelentős romlást okozhat a belvárosi ingatlanállományban.
   
 • bár jellemzően nem hitelből vásárolták ezeket a lakásokat, akik mégis azoknál várhatóan a jelentős bevételkiesés kényszerértékesítést eredményezhet. Az inkább jellemző készpénzes befektetők várhatóan nyugodtabban kivárnak és figyelik a változásokat, nekik az egyéb más befektetési lehetőségek bizonytalansága miatt, valószínűleg továbbra is jó alternatíva marad az ingatlanbefektetés.
   
 • közvetve hathat a szabályozás az ingatlankezelő szolgáltatások piacára, hiszen a folyamatosan fejlődő szolgáltatási üzletág helyezte nehezedhet az egypólusú (hosszútávú) lakáskiadási piacon.
   
 • Nem ingatlanpiaci hatás, de várhatóan a rövidtávú lakáskiadás egyre fehéredő zónába tartó tendenciáját fordíthatja meg a szigorúbb szabályozás és újra a szürke vagy fekete zóna felé tolhatja a szektort.
   

Kérdése van? Forduljon hozzánk bizalommal vagy keresse az önhöz legközelebbi irodánkat!

Kérje visszahívásunkat vagy keressen minket az alábbi elérhetőségeken:

06 1 555 2222

Hasznosnak találta ezt a bejegyzést? Ossza meg ismerőseivel!


Küldje el a bejegyzést e-mailben

Hasznosnak találta ezt a bejegyzést?
Ossza meg ismerőseivel!


Küldje el a bejegyzést e-mailben

Ügyfeleink mondták

A volt férjemmel közös lakásunk eladása kapcsán ismerkedtem meg Henriettel (Pusztai Henriett, Nagy Lajos király útja). A kapcsolatunk első perctől kezdve közvetlen volt, rögtön megtaláltuk a közös nevezőt, hasonló stílusúak vagyunk. Ennek köszönhetően a munkakapcsolatunk hamar egy jó barátsággá is alakult. Heni a jelenlegi lakásom megtalálásában is nagyon nagy segítség volt.

— Zsófia, Budapest

Megkönnyítjük a keresést.
Ide fogjuk gyűjteni azokat az ingatlanokat, amiket már megnézett.

Ezután már könnyű lesz kiválasztani az Önhöz legjobban illő ingatlant.
A legjobb módszer a válogatáshoz!
Minden ingatlan mellett található egy icon:

Keresse a csillagot majd Kattintson rá és ide tesszük a kiválasztott ingatlant.