Stabilizálódott a visszaesés az ingatlanpiacon

A Duna House Cégcsoport közreadja havi Tranzakciószám Becslését (DH-TB) és jelzáloghitel előrejelzését, amely szerint 2022 novemberében, országosan 8 000 lakóingatlan cserélt tulajdonost, valamint 60 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.

A Duna House becslése alapján novemberben stabilizálódott a visszaesés az ingatlanpiacon.  Az ingatlanközvetítő hálózat által országosan becsült 8000 adásvétel, így is a leggyengébb idei hónapot jelöli, amely októberhez képest 4%-os, az előző év novemberéhez hasonlítva 27%-os csökkenést mutat. Éves szinten a DH becslése alapján több mint 118 ezer adásvétel zajlott eddig a hazai piacon, amely összességében 21%-os volumencsökkenést jelent. A hagyományosan leggyengébb decemberi hónap előrejelzésével kalkulálva így kijelenthető, hogy körülbelül 125-127 ezer ingatlanpiaci tranzakcióval az elmúlt 8 év leggyengébb évét fogja zárni a magyarországi ingatlanpiac, annak ellenére, hogy az első félévben még szinte a tavalyi szinten állt a piac. 

A cégcsoport nemzetközi pénzügyi márkájának a Credipass-nak a hazai adatai alapján a hitelpiacon tovább folytatódott az ingatlanpiacinál nagyobb mértékű visszaesés. 2022 novemberében a Credipass becslése alapján 60 milliárd forint jelzálogcélú hitel realizálódott, ami a tavalyi adathoz képest 46%-os, az előző hónaphoz képest 12%-os volumencsökkenést jelent. A hitelek drágulásával egyre több ügyfél igényli a független szakértői segítséget ahhoz, hogy ne szoruljon ki teljesen a hitelpiaci lehetőségekből. Az MNB előrejelzése szerint év végére a lakáshitelek átlagos THM értéke 12% fölé is emelkedhet.


Hasznosnak találta ezt a bejegyzést? Ossza meg ismerőseivel!


Küldje el a bejegyzést e-mailben

Kérdése van? Forduljon hozzánk bizalommal!

Adja meg elérhetőségét, és kollégáink egy munkanapon belül felveszik Önnel a kapcsolatot!

Hasznosnak találta ezt a bejegyzést?
Ossza meg ismerőseivel!


Küldje el a bejegyzést e-mailben

Ügyfeleink mondták

"Teljes mértékben elégedett vagyok Erika (Erdei Erika, Damjanich utca) munkájával. Kedves, udvarias, segítőkész volt az egész eladási procedúra lebonyolítása alatt. Plusz rekord idő alatt adta el az ingatlant. Mindenkinek csak ajánlani tudom, a jövőben is igénybe fogom venni szolgálatait, akár ingatlan vásárlásra, eladásra kerül sor."

— Mária, Budapest

Megkönnyítjük a keresést.
Ide fogjuk gyűjteni azokat az ingatlanokat, amiket már megnézett.

Ezután már könnyű lesz kiválasztani az Önhöz legjobban illő ingatlant.