Pozitív hatással lehet a Babaváró támogatás az ingatlanpiacra

Az első hónap tapasztalatai alapján a Babaváró támogatás valóban keresett és népszerű termék a fiatal házaspárok körében. A támogatás felhasználását illetően a lakásvásárlás határozottan megjelenik a célok között, az ingatlanpiacon a következő hónapokban ennek érezhető hatása lehet. A meghatározó független pénzügyi hitelközvetítő, a Duna House Hitelcentrumának pénzügyi szakértői összegyűjtötték az első tapasztalatokat és érdekességeket.

„A pénzügyi szakértőink által benyújtott babaváró támogatási kérelmek adatai alapján erős érdeklődést tapasztaltunk az első hónapban. Az igénylők 90-95%-a a maximális, 10 millió forintos támogatást igényli, de végül nem mindenki kapja meg a bankoktól a teljes összeget. Felhasználás tekintetében még nincsenek pontos statisztikák, de az ingatlanvásárlási cél már egyértelműen kimutatható. A hagyományos jelzáloghiteleket egyre több esetben kombinálják vagy helyettesítik a babaváró támogatással az ügyfelek.”  – nyilatkozta Fülöp Krisztián, a Duna House Hitelcentrumának vezetője. „A legtöbb ügyfél nem tudja, hogy bankonként eltérő bírálati szempontokat vesznek figyelembe, így aki egyedül és alapos ismeretek nélkül választ bankot, több nehézséggel is találkozhat. Az alapkritériumok (életkor, jövedelem, kötelező bankszámlavezetés, egyedi jövedelem terhelhetőség) megléte esetében sem 100%-ig biztosított a kedvező elbírálás, így érdemes szakértői tanács alapján előszűrni a lehetőségeket.”

Ingatlanpiaci hatások

A jelentős családtámogatási kedvezmények, így részben a babaváró támogatás is pozitív hatással lehet az ingatlanpiaci keresletre és tranzakciókra egyaránt a Duna House szerint. A keresletben már érződik az újfajta támogatási lehetőségek iránti érdeklődés, de a következő hónapokban fog eldőlni, hogy ebből mennyi valós tranzakció lesz a piacon. A szakemberek pozitívak, hiszen a Babaváró támogatás önálló forrásként vagy egyéb más hitellel, támogatással kombinálva is egyre több lehetőséget biztosít a fiatal családok otthonteremtéséhez. A Babaváró támogatás önálló felhasználása esetén ráadásul semmiféle korlátozás nincs a megvásárlandó ingatlanok tekintetében, így akár kisebb alapterületű, kedvezőbb áron elérhető lakást is tudnak a fiatal házaspárok vásárolni. Ez utóbbi az első lakásvásárlók helyeztét jelentősen segíti, így ebben a vásárlói kategóriában további növekedésre számítanak a szakemberek. Az első lakásvásárlók mindig fontos szerepet töltenek be az ingatlanpiac keresleti oldalán. Jellemzően a 40-60 négyzetméter közötti lakásokat keresik, idén júniusban Budapesten átlagosan 33 millió forintot költöttek ingatlanvásárlásuk során, míg vidéken a 16 millió forinthoz közelít ez az érték.

Amire figyelnünk kell

Az ügyfeleknek érdemes felkészülni, hogy a bankok egy részénél a Babaváró támogatás szabadfelhasználásának ellenére meg kell jelölni a hitelcélt, és ezekhez akár különböző belső elbírálási folyamatok is tartozhatnak. Az ingatlanvásárláshoz kapcsolódó önerőt sokkal szigorúbb feltételhez kötik a bankok, mint például, ha pusztán megtakarításként vagy klasszikus szabadfelhasználású kölcsönként szeretnék felhasználni a támogatást – ezzel elkerülve az alacsony, vagy a teljesen önerőmentes vásárlásokat, így érdemes már a lakás kiválasztása előtt konzultálni ingatlanpiaci és pénzügyi szakemberekkel egyaránt.


Kérdése van? Forduljon hozzánk bizalommal vagy keresse az önhöz legközelebbi irodánkat!

Kérje visszahívásunkat vagy keressen minket az alábbi elérhetőségeken:

06 1 555 2222

Hasznosnak találta ezt a bejegyzést? Ossza meg ismerőseivel!


Küldje el a bejegyzést e-mailben

Hasznosnak találta ezt a bejegyzést?
Ossza meg ismerőseivel!


Küldje el a bejegyzést e-mailben

Ügyfeleink mondták

"Köszönetet szeretnék mondani a Duna House platina fokozatú értékesitőjének Dobi Doriánnak (Felső Kispest) a sok segitségért,amivel hozzájárult budapesti lakásvásárlásomhoz! Köszönöm!"

— Zsuzsanna és Norbert, Budapest

Megkönnyítjük a keresést.
Ide fogjuk gyűjteni azokat az ingatlanokat, amiket már megnézett.

Ezután már könnyű lesz kiválasztani az Önhöz legjobban illő ingatlant.
A legjobb módszer a válogatáshoz!
Minden ingatlan mellett található egy icon:

Keresse a csillagot majd Kattintson rá és ide tesszük a kiválasztott ingatlant.