Nem kell kiüríteni a malacperselyt, megtakarítás nélkül is kezdődhet a felújítás

Kevesebb mint fél év áll rendelkezésére az otthonfelújítási támogatás igénylésére azoknak a családoknak, akik az állami hozzájárulást kihasználva szeretnének javítani lakhatási körülményeiken.  Ha a munkálatok finanszírozására nem áll rendelkezésre a teljes összeg, akkor a kamattámogatott hitel nyújthat megoldást, ami jelenleg 9 bank kínálatában elérhető. Hogy mekkora előnyt jelent ez napjaink változó kamatkörnyezetében más, ingatlanfelújításra felhasználható jelzálogalapú kölcsönökkel szemben? A Duna House Pénzügyek szakértői kiszámolták!

Az otthonfelújítási támogatás tavaly januári bevezetése óta 2021 év végéig közel 88 ezer igénylés futott be a Magyar Államkincstárhoz, az eddig az időpontig folyósított támogatások összege meghaladta a 128 milliárd forintot. Az otthonfelújítási támogatás biztosan 2022. december 31-ig igényelhető, a legalább egy, 25 év alatti gyermeket nevelő családok számára nyitott lehetőség célja a lakhatási körülmények javítása és a magyar lakásállomány megújulásának ösztönzése. A felújítási, korszerűsítési költségek felét – maximum 3 millió forintnyi összeget – vállal át az állam, ennek köszönhetően lehetőség nyílik például megújuló energiaforrást használó rendszerek vásárlására. „Míg 2021-ben főként a járványhelyzet miatti bezártság és a kényelem fokozása késztette az embereket otthonaik felújítására, addig 2022-ben az elmúlt hónapok történései teszik egyre indokoltabbá például a fűtéskorszerűsítési munkálatokat. Az otthonfelújítási támogatáshoz kínált kamattámogatott hitel más, piaci kamatozású, felújításra használható jelzálogalapú kölcsönökkel szemben elérhető és megfizethető alternatíva, amit megéri kihasználni, ha nem áll rendelkezésre a munkálatokhoz szükséges tőke.” - magyarázta Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője.

A kizárólag a lakásfelújítási támogatáshoz igényelhető hitelt egyedi állami kamattámogatással, fix, maximum 3%-os kamattal, legfeljebb 6 millió forintos hitelösszegig, maximum 10 éves futamidőre jelenleg 9 pénzintézet kínálja. A jelzálogalapú kölcsön havi törlesztőrészlete igen kedvező, akár a teljes, akár feleakkora kölcsönnel számolunk. Azonban nem mindegy, hogy melyik banktól vesszük fel ezt a kölcsönt, a legkedvezőbb ajánlatnál, 6 millió forint esetén, 10 éven keresztül fixen 57.936 forintot kell havonta visszafizetni. Pozitív elbírálás esetén a 3 milliós otthonfelújítási támogatást automatikusan, előtörlesztési díj felszámítása nélkül betörlesztik a támogatott otthonfelújítási hitel tőketartozásába, ezáltal automatikusan csökken a hiteltartozás és a havi törlesztőrészlet körülbelül 29 ezer forintra módosul. A hatmilliós hitelre így összességében megközelítőleg mindössze 6,5 millió forint fizetendő vissza a futamidő végéig, amiből 3 milliót áll az állam. Aki az otthonfelújítási, kamattámogatott hitelt választja, annak a felújítás számláit maximum a kölcsön folyósításától számított 1 éven belül be kell nyújtania a bankba, vagyis a hitelből finanszírozott munkák elvégzésére 1 év áll rendelkezésre. „Nehezen versenyezhet ezzel az ajánlattal a többi piaci hitel, bár a támogatás igénylésének formai követelményei, a számlázással kapcsolatos előírások és a határidők betartása teljesíthető, de teher lehet az igénylők számára.” - tette hozzá Benedikt Károly.

Ha valaki nem tud vagy nem szeretne élni a kamattámogatott hitel előnyeivel, akkor is vehet fel kölcsönt ingatlanfelújítás, -korszerűsítés céljából. A piaci hitelkonstrukciót választóknak a legrugalmasabb bank esetében 2 év áll rendelkezésre a szakmunkák elvégzésére és számlát sem szükséges bemutatniuk a bank felé, a kölcsön futamideje pedig akár 30 év is lehet. Azonban megvan az ára ennek a rugalmasságnak, hiszen egy átlagjövedelem medián értékét, nettó 273 700 forintot kereső ügyfél egy hasonló kondíciókkal rendelkező, 10 éves futamidőre szóló, fix kamatozású, jelzálogalapú, 6 millió forintos kölcsönt 25 banki ajánlat közül a legkedvezőbb esetében 7,84 százalékos kamattal kaphat meg, ami 72.290 Ft összegű havi törlesztőrészletet és körülbelül 8,8 millió forint visszafizetendő összeget jelent.


Hasznosnak találta ezt a bejegyzést? Ossza meg ismerőseivel!


Küldje el a bejegyzést e-mailben

Kérdése van? Forduljon hozzánk bizalommal!

Adja meg elérhetőségét, és kollégáink egy munkanapon belül felveszik Önnel a kapcsolatot!

Hasznosnak találta ezt a bejegyzést?
Ossza meg ismerőseivel!


Küldje el a bejegyzést e-mailben

Ügyfeleink mondták

"Hálásan köszönöm azt a sok segítséget, amit tőletek kaptam (Hornung Áron, Pécs)! Bánom, hogy olyan sokáig tartottam attól, hogy más kezébe adjam a házam értékesítését. Azt gondoltam, hogy biztosan majd egy vagyonba kerül nekem, hogy megfizessem a szolgáltatást. Szerencsére kiderült, hogy nem is járhattam volna jobban! Köszönöm nektek!"

— Erika, Pécs

Megkönnyítjük a keresést.
Ide fogjuk gyűjteni azokat az ingatlanokat, amiket már megnézett.

Ezután már könnyű lesz kiválasztani az Önhöz legjobban illő ingatlant.