Mi várható év végén a lakóingatlanpiacon?

Idén körülbelül 20 ezer lakóingatlan cserélhet még tulajdonost az utolsó két hónapban, így év végére 130 ezer körüli tranzakcióval zárhat a lakóingatlanok piaca a Duna House előrejelzése szerint. A kormányzati támogató intézkedések miatti kivárás és bizonytalanság elsősorban az első lakásvásárlókat gondolkodtathatja el, amely így 3-5 ezer tranzakciót érinthet az utolsó negyedévben. Aki azonnal szeretne költözni nagyon gyorsan kell döntenie, a befektetők pedig jól járhatnak a bizonytalanabb helyzetben.

A Duna House tranzakciós paramétereinek vizsgálata alapján idén a fővárosi vevők 26, míg a vidéki vevők 27%-a volt első lakásvásárló. A fővárosban ők átlagosan 29 millió forintért, míg vidéken 20 millió forintért vásároltak ingatlant. Az otthonteremtést támogató intézkedések elsősorban az ő helyzetüket könnyítheti meg a következő évben, így nekik érdemes átgondolni a jelenlegi vásárlási terveiket.

„Az otthonteremtési támogatások a gyermeket nevelő, vagy gyermeket tervező lakásvásárlóknak jelenheti a legnagyobb segítséget, akik jellemzően első lakásukat vásárolják, esetlegesen nagyobbra cserélik eddigi kisebb lakásukat. Ez a réteg a vásárlók 25-30%-át fedi le, így a többi ingatlanvásárlónak nem érdemes kivárni a piacon, főleg úgy, hogy a kereslet esetleges növekedése miatt, a versenyhelyzet is nagyobb lehet egyes ingatlanpiaci szegmenseknél.” – nyilatkozta Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője. „Az újépítésű ingatlanok piacának azonnal elérhető és költözhető kínálata folyamatosan szűkül, így aki néhány hónapon belül szeretne az új lakásába beköltöznie, érdemes gyorsan választania. Ráadásul a most elérhető újépítésű lakások egy része még a régi 5%-os áfával került a piacra, így ezeknél semmilyen árváltozás nem várható a következő évben. Igaz a CSOK mellé járó áfa-visszaigénylés és az illetékmentesség ebben az esetben is biztosan a vevőnél maradó jelentős támogatás lehet jövőre, kérdés, hogy akkor mekkora kínálatból lehet majd választani.

Az év végi bizonytalanság, a Budapest belvárosában érezhető árkorrekció és lassuló piac a befektetői szegmens érdeklődését is újra aktivizálhatja, hiszen egy-egy sürgősen eladó ingatlan kifejezetten jó vétel lehet ebben a gazdasági környezetben. A reáleszközök felértékelődését és így az ingatlanpiaci befektetések erősödésével továbbra is számolnak a gazdasági szakemberek, amely így idén év végén és jövőre is újra emelkedő befektetői aktivitást eredményezhetnek, a turizmus kiesése okozta rövidtávú lakáskiadások átmeneti eltűnésének ellenére is. 

A vevők esetében a befektetői vásárlások aránya a koronavírus járvány okozta bizonytalanság miatt az év eleji 40-45%-ról 28- 30% körülire esett vissza a nyári és őszi hónapokban a budapesti ingatlanpiacon. A befektetők az elmúlt hónapokban a 35-45 millió forint közötti, átlagos méretű ingatlanokat keresték a leggyakrabban.


Kérdése van? Forduljon hozzánk bizalommal vagy keresse az önhöz legközelebbi irodánkat!

Kérje visszahívásunkat vagy keressen minket az alábbi elérhetőségeken:

06 1 555 2222

Hasznosnak találta ezt a bejegyzést? Ossza meg ismerőseivel!


Küldje el a bejegyzést e-mailben

Hasznosnak találta ezt a bejegyzést?
Ossza meg ismerőseivel!


Küldje el a bejegyzést e-mailben

Ügyfeleink mondták

A volt férjemmel közös lakásunk eladása kapcsán ismerkedtem meg Henriettel (Pusztai Henriett, Nagy Lajos király útja). A kapcsolatunk első perctől kezdve közvetlen volt, rögtön megtaláltuk a közös nevezőt, hasonló stílusúak vagyunk. Ennek köszönhetően a munkakapcsolatunk hamar egy jó barátsággá is alakult. Heni a jelenlegi lakásom megtalálásában is nagyon nagy segítség volt.

— Zsófia, Budapest

Megkönnyítjük a keresést.
Ide fogjuk gyűjteni azokat az ingatlanokat, amiket már megnézett.

Ezután már könnyű lesz kiválasztani az Önhöz legjobban illő ingatlant.