Egy szobával csekélyebb élettér a megfizethetőség ára

Ingatlankörkép Somogy vármegyéből

 

Somogy vármegyében 12%-kal emelkedtek az átlagos négyzetméterárak 2022-höz képest, az átlagos ingatlanárak alapján otthonteremtésre átlagosan 30 millió forintot szánnak a vevők. A tranzakciók 31%-a közvetlen vízparti településen köttetett, míg a vásárlók közel 40%-a inkább a vármegyeszékhelyet és környéként választotta a letelepedéshez a Duna House 2023-as értékesítési adatai alapján.

„Fej-fej mellett haladt az idei szezonban a Balaton két fő központjának tekintett északi parti Balatonfüred és a déli parton elhelyezkedő Siófok népszerűsége. A különböző célcsoportokat megszólító települések iránti érdeklődés szinte teljesen megegyező volt, a négyzetméterárakat tekintve az ingatlanközvetítő értékesítési adatai alapján azonban nőtt a területek közötti szakadék.” – kezdte Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője. „Tény, hogy merőben különbözik egymástól a Balaton északi és déli partja. Eltérő földrajzi adottságainak köszönhetően mást és mást kínál az érdeklődők számára. Aki vízparti ingatlant keres, a part jellegzetességei miatt a tó déli felének településein járhat nagyobb szerencsével, akinek pedig a panoráma a fontos, az északi partot választja.”

A gazdasági helyzet, valamint a magas infláció okozta nehézségek hatására a tavalyi év végével körülbelül a harmadára esett vissza az északi és a déli parton is a nyaralók iránti fizetőképes kereslet, a saját célra, állandó lakhatásra vásárlók aktivitása pedig az országos trenddel megegyezően alakult az idei évben is. Négyzetméterárak tekintetében a déli part szokásosan alacsonyabb árakon kínálta ingatlanjait 2023-ban is mint az északi, továbbá ingatlanérték tekintetében is elmondható, hogy az északi part viszi a prímet. A déli területeken a négyzetméterárakat vizsgálva stagnálás, enyhe áremelkedés tapasztalható, az érdeklődők főként a kisebb értékű ingatlanokat keresik. „A Somogy vármegyei átlagos négyzetméterárak ennek megfelelően nem is húzhattak el annyira, – mint ahogy a teljes Veszprém vármegyei átlagot befolyásolta a tó északi partjának árszintje és népszerűsége – a pandémia évéhez mérten 15, 2022-höz képest mindössze 12%-os volt a drágulás, ami 372 ezer forintos átlagot jelent négyzetméterenként idén.” – tette hozzá a szakértő.

A négyzetméterárak emelkedését a tavalyinál egy teljes szobával kisebb, átlagosan 81 négyzetméteres ingatlanok vásárlásával ellensúlyozták a somogyi vevők, akik ingatlanvásárlásra átlagosan 30 millió forintot szántak az idei évben. Ez az összeg a tavalyi 31,2 millió forintos rekordnál 4 százalékkal csekélyebb, 2020-hoz képest viszont 15%-kal több.

A vármegyei tranzakciók 31%-a zárult saját partszakasszal rendelkező balatoni településen, míg az adásvételek közel 40%-a a vármegyeszékhelyen és agglomerációjában köttetett. Kaposváron tavalyhoz mérten 25%-kal drágultak az ingatlanok négyzetméterenként, így már 323 ezer forintos négyzetméterárral kell számolnia az otthonteremtőknek, akik 21,3 millió forintos áron átlagosan 66 négyzetméteres ingatlanokra szerződhettek.

A vásárlók által legkeresettebb ingatlantípus Somogyban a családi ház volt, az értékesített otthonok közel 70%-a tartozott ebbe a kategóriába. A teljes vármegyei átlagot vizsgálva családi házra 340 ezer forintos négyzetméterárat, átlagosan 31,7 millió forintot költöttek a vásárlók. A második legkeresettebb ingatlantípus a téglaépítésű lakás volt a területen. Egy 54 négyzetméteres lakás megvásárlásához átlagosan 23,8 millió forintra volt szükség idén. A 441 ezer Ft/m2-es ár a 2020-as átlaghoz képest ugyan 18%-kal magasabb, ugyanakkor a 2022-es, 500 ezer Ft/m2-t megközelítő csúcsnál 10%-kal kedvezőbb költséget jelent idén.

Panellakásra az esetek 9%-ban szerződtek az ügyfelek a vármegyében. Aki ezt az ingatlantípust választotta, átlagosan 48 négyzetméteres otthon esetében, 22,6 millió forintot költött. Az idei eladások alapján számított 475 ezer forintos átlagos négyzetméterár 11%-kal haladja meg a tavalyi árszintet, ráadásul a téglalakások négyzetméteráránál is 8%-kal magasabb kiadást jelent.

Ahogy országosan, úgy a Balaton déli partján és teljes Somogy vármegyében visszaesett az újépítésű ingatlanok iránti kereslet. A gazdasági környezet, a hitelezési nehézségek, a magas infláció, a folyamatosan dráguló építőanyagok és munkaerő nem hozta meg túlzottan sem a fejlesztők, sem az ingatlanvásárlók kedvét az újépítésű otthonokhoz. Az árszint tovább növekedett, aminek köszönhetően a fizetőképes kereslet is apadni kezdett, a pandémia évéhez képest 13 százalékponttal kevesebb újépítésű ingatlan kelt el a vármegyében a Duna House adatai alapján.


Hasznosnak találta ezt a bejegyzést? Ossza meg ismerőseivel!


Küldje el a bejegyzést e-mailben

Kérdése van? Forduljon hozzánk bizalommal!

Adja meg elérhetőségét, és kollégáink egy munkanapon belül felveszik Önnel a kapcsolatot!

Hasznosnak találta ezt a bejegyzést?
Ossza meg ismerőseivel!


Küldje el a bejegyzést e-mailben

Ügyfeleink mondták

„Nagyon meg vagyunk elégedve munkatársuk, Huszárné Palotás Erika (Szeged) munkájával és a cégük által biztosított szolgáltatással! Erika személyében egy valóságos "Duna House tündérrel" sikerült megismerkednünk, családunk tulajdonában lévő 2 ingatlan értékesítése során, ezért is döntöttünk, úgy, hogy egy nagyon komoly értékű ingatlan együttes eladásával is az Önök cégét bízzuk meg!

— Diána, Szeged

Megkönnyítjük a keresést.
Ide fogjuk gyűjteni azokat az ingatlanokat, amiket már megnézett.

Ezután már könnyű lesz kiválasztani az Önhöz legjobban illő ingatlant.