A Bács-Kiskun megyei fiatalok többsége inkább az agglomerációt választja

Az idei év első 9 hónapjának adatait vizsgálva, 2020 azonos időszakához képest mindössze 2%-os ingatlanár-növekedést állapított meg Bács-Kiskun megyében a Duna House. Az elmúlt 10 esztendő tekintetében a lakások értéke több mint kétszeresére emelkedett. A tranzakciók közel 60%-a Kecskeméten realizálódott, de egyre több helyi fiatal költözik ki az agglomerációs településekre.

Míg Nyugat-Magyarországon mind a panelek, mind a téglaotthonok esetében 12, illetve 16%-os áremelkedés volt tapasztalható a harmadik negyedévben, addig az ország keleti felében stagnáltak az árak. Ez alól nem jelent kivételt Bács-Kiskun megye sem, ahol mindössze 2%-kal nőtt az ingatlanok átlagára. Típusokra lebontva azonban jobban látható a különbség: a panelek a tavalyihoz hasonló négyzetméteráron, 334.000 forintért kelnek el idén is, míg a téglalakásoknál kisebb korrekció következett be, de még így is 386.000 Ft/m2-es költséggel kell számolniuk a potenciális vevőknek. A térségben a házak a legkeresettebbek (56,5%), ezzel magyarázható közel 6%-os áremelkedésük is. Egy átlagosnak mondható, 100 négyzetméteres házért így 23,7 millió forintot kell fizetniük a Bács-Kiskun megyeieknek.

A megyeszékhelyre fókuszálva azonban eltéréseket mutatnak a számok. A kecskeméti ingatlanok átlagára 27,7 millió forint, ami hasonló mértékű áremelkedést mutat, mint megyei szinten. A panelek 354.000, a téglalakások pedig 407.000 forintos négyzetméteráron kelnek el átlagosan.

Január-szeptember között az adásvételek közel 60%-át Kecskeméten kötötték, de mellette Kiskunfélegyházán, Baján és Izsákon is élénkebb ingatlankereskedelmet regisztráltak a szakértők. Az agglomeráció erősödése azonban Bács-Kiskun megyében is egyértelműen megfigyelhető. „A különböző állami támogatások révén főleg a fiatal párok költöznek ki Kecskemét agglomerációjába” – kezdte Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője. „Ezeken a településeken főként régebbi, felújításra váró házak, Kádár-kockák, vagy tanya jellegű ingatlanok találhatók, ugyanakkor jóval kedvezőbb áron juthatnak hozzájuk az érdeklődők, miközben szabadságvágyukat is ki tudják elégíteni. Jellemzően két típusú vevő választja ezt az alternatívát. Vannak, akik Kecskeméten értékesítik panellakásukat, és a Babaváróval, valamint támogatott hitellel szeretnének családi házat vásárolni. Egy másik csoportot képviselnek a kevés önerővel rendelkező fiatalok, akik viszont ezen támogatások által szeretnének ingatlanhoz jutni. Sokszor azonban egy hirtelen hozott, nem átgondolt döntés áll ezek hátterében, mivel mindenki ki szeretné használni ezt a lehetőséget.”

A szakértő hozzátette: Kecskeméten egy felújításra váró ház is 30-35 millió forintba kerül, míg az agglomerációban egy szépen karbantartott, régebbi típusú házat már 22-25 millió forintért is meg tudnak vásárolni az ügyfelek. Ezeknek az eladási ára 3 évvel ezelőtt minimum 30%-kal volt alacsonyabb.

Az újépítésű ingatlanok iránti kereslet is egyre magasabb. Míg tavaly a tranzakciók 4,6%-át tették ki, addig idén szeptemberig az adásvételek 8,4%-át kötötték meg az ezen típusú lakóhelyekre. Árak tekintetében stagnálás figyelhető meg, 2020-hoz hasonlóan most is 430-460 ezer forintért lehet az újépítésű lakások, házak négyzetméterét megvásárolni.

A Duna House kínálatában jelenleg egy 350 m2-es, történelmi kúria a legdrágább Bács-Kiskun megyei ingatlan, amelyet a hozzá tartozó, több mint 9 hektáros birtokkal kínálnak eladásra, 595 millió forintért. A XIX. század végén, klasszicista stílusban épült ház mellett több más épület is megtalálható a telken, köztük istálló, műhely, medence és biliárdszoba is kialakításra került. A terület befektetésnek sem lenne utolsó, hiszen akár 20-25 lakóegységes lakópark is létesíthető rajta, amihez az engedélyek is rendelkezésre állnak. Közel fél milliárd forintért hirdetnek egy Kecskemét belvárosi, több lakóegységes, 1.150 m2-es luxusingatlant, illetve egy újépítésű, háromszintes, 5 hektár birtokkal rendelkező, szálloda vagy egészségügyi központ kialakítására is alkalmas klasszicista kúriát az M5 autópálya lehajtója közelében. A TOP3 legdrágább ingatlan mellett így is bőven akad még 100, 200, sőt 300 millió forintos érték feletti a Bács-Kiskun megyei kínálatban. Az idei rekordeladást egy megyeszékhelyi családi ház jelentette, ami 127,5 millió forintért kelt el.

A vevők legnagyobb arányban első otthonukat teremtették meg a térségben, de sokan döntöttek a nagyobb lakásba való költözés vagy befektetési lehetőség miatt az ingatlanvásárlás mellett. Az eladók szempontjából a legfőbb értékesítési okot a lakásméretváltás, illetve az örökség eladásából realizálható hozam jelentette” – emelte ki a fogyasztói motivációkat elemezve Benedikt Károly.

 


Kérdése van? Forduljon hozzánk bizalommal vagy keresse az önhöz legközelebbi irodánkat!

Kérje visszahívásunkat vagy keressen minket az alábbi elérhetőségeken:

06 1 555 2222

Hasznosnak találta ezt a bejegyzést? Ossza meg ismerőseivel!


Küldje el a bejegyzést e-mailben

Hasznosnak találta ezt a bejegyzést?
Ossza meg ismerőseivel!


Küldje el a bejegyzést e-mailben

Ügyfeleink mondták

„Nagyon meg vagyunk elégedve munkatársuk, Huszárné Palotás Erika (Szeged) munkájával és a cégük által biztosított szolgáltatással! Erika személyében egy valóságos "Duna House tündérrel" sikerült megismerkednünk, családunk tulajdonában lévő 2 ingatlan értékesítése során, ezért is döntöttünk, úgy, hogy egy nagyon komoly értékű ingatlan együttes eladásával is az Önök cégét bízzuk meg!

— Diána, Szeged

Megkönnyítjük a keresést.
Ide fogjuk gyűjteni azokat az ingatlanokat, amiket már megnézett.

Ezután már könnyű lesz kiválasztani az Önhöz legjobban illő ingatlant.