Apró tippek, élhetőbb megoldások

Hogyan spóroljunk otthonunkban?


Sok helyen lehet olvasni, hogy mindennapi életünk során mennyit pazaroljuk pénzünket, energiánkat. Miközben spórolni akarunk, elkövetünk olyan számunkra logikusnak tűnő hibát, amivel nemhogy megtakarítanánk, hanem éppen ellenkezőleg, többet pazarolunk. Ez egyaránt igaz a napi bevásárlásunk során, amikor ha valami akciós megvesszük, hiszen „spórolunk” vele, holott nem is lenne rá szükségünk, valamint otthoni energiafelhasználásunkban is. A következőkben néhány hasznos tanácsot mutatunk be, hogyan tudunk lakásunkon belül elkerülni a fölösleges energiafelhasználást.

 

Lakás/ház vásárlása esetén nagyon fontos, hogy megfelelően tájékozódjunk annak a fényviszonyairól. Lehetőség szerint olyan ingatlant érdemes választanunk, amiben a természetes fény nagy arányban jelenik meg, mivel ezzel elkerülhetjük a mesterséges megvilágítás okozta szem és fejfájást. A további lényeges teendő, hogy figyelmesen válasszuk meg az egyes helyiségek lámpáinak fény erejét, mivel teljesen más erősségű fény ideális olvasáshoz és tévénézéshez. Nagy fényerejű lámpákat csak ott érdemes használni, ahol valóban szükség van erre, pl.: íróasztal környéke, vagy ott ahol olvasni szoktunk. Utóbbihoz egyébként a helyi megvilágítás a legelőnyösebb. Érdemes figyelni arra, hogy ne kapcsolgassuk gyakran a lámpákat (főleg, ha egy viszonylag rövid időn belül újra visszatérünk a helyiségbe), mert az izzó élettartamát ez erősen csökkenti. Egyébként nem mindegy a minőség sem, mivel akár pár száz forinttal drágább izzó, jóval tovább tudja bírni, mint egy olcsóbb fajta (ezekről a vásárolt termék leírásában tájékozódhatunk).

 

Az energia felhasználás legnagyobb pazarlása mindenféleképpen a lakásunk fűtése/hűtése körül jelentkezik. A fűtőtestet lehetőleg az ablak alá érdemes tenni. Ne takarjuk el bútorokkal és a függöny se lógjon rá, mert ezzel csak megakad a meleg levegő áramlása. Habár sokan vannak a rendszeres szellőztetés hívei, ez nem ajánlatos abban az esetben, ha lakásunk rendszeres fűtésre szorul, pl.: télen, mivel ebben az esetben szó szerint az utcát fűtjük (a meleg levegő könnyebb, mint a hideg és hamar kiáramlik az ablakokon). Ahhoz, hogy friss levegő járja át a lakást bőven elég naponta kétszer 5-8 percre kinyitni az ablakokat, amivel a levegő hamar kicserélődik. További lényeges szempont az egyes helyiségek hőmérsékletének beállítása. Míg a gyerekek szobáját kellemes melegnek mondható 22°C-on érdemes tartani, úgy a nappalit és a hálót bőven elég 20 és 18 °C-ra melegíteni (mellesleg, ha elég párás a levegő, akkor alacsonyabb hőmérsékletet melegebbnek érezhetünk).

 

Amennyiben hosszabb időre elhagyjuk a lakásunkat (akár csak napközben is), abban az esetben nem szükséges fűteni a bútorokat. Bátran le lehet venni takarékra, vagy akár le is lehet kapcsolni. Ez a tipp az egyik leghasznosabb azoknak, akik rendszeresen utaznak. A nyári időszakok problémája a nagy hőség, ami ellen légkondicionálókkal küzdenek a legtöbben, holott ez nem feltétlenül a legjobb megoldás, sőt. Lényeges mérlegelési szempont, hogy mekkora a ház, lakás területe, amit hűteni szeretnénk, mivel sok esetben redőnyök és ventillátorok alkalmazása bőven elég, és csak fölösleges energiapazarlással járna egy légkondicionáló beszerelése. Túlméretezett hűtésre nincs szükség, csak a villanyszámlánkat növelnénk meg (nagyon!). Amennyiben mégis ilyen berendezést szeretnénk magunknak, érdemes áttekinteni a jellemzőit, valamint ügyelnünk kell arra, hogy ha az működik, akkor minden ajtót, ablakot be kell zárnunk a lakásban.

 

Energiaveszteség a konyhában és a fürdőszobában is jelentkezik. Az egyik legfontosabb probléma a túlzott víz használat, mivel, ha jobban odafigyelnék arra, hogy mikor és mennyi vizet használunk, akár több 10%-ban tudnánk csökkenteni a vízszámlánkat. Érdemes megfontolni, hogy kád helyett inkább a zuhany alatt frissüljünk fel. Ezzel kevesebb vizet használunk, nem is beszélve arról, hogy jóval egészségesebb a szervezetünknek is.  Mindennapi tisztálkodásunk során érdemes ügyelni rá, hogy ne folyó víz mellett mossunk fogat, borotválkozzunk. Amennyiben csepegő csapot, szivárgó tartályt találunk a lakásban, azonnal állítsuk meg, akár tömőgyűrű segítségével. A hagyományos vécéöblítő tartályokat érdemes víztakarékosra cserélni, így akár a felére is csökkenthető a vécék vízfelhasználása. Az egyik legjobb önkontroláló tényező a vízfelhasználás tekintetében, maga a vízóra, ami megmutatja nekünk, hogy mennyit használunk. Ezt rendszeresen ellenőrizve mérhető eredményekhez juthatunk, hogy mennyire sikerült spórolnunk.

 

Főzéskor, melegítéskor csak olyan anyagokat, tárolókat használjunk, aminek a hővezető képessége nagyon jó. Ehhez kapcsolódik, hogy a kisebb hő veszteség érdekében tökéletesen illeszkedő fedőt használjunk, s a felforrt ételt érdemes kis lángra helyezni. A legtakarékosabb főzéshez például indukciós főzőlapot érdemes használni, mivel egyrészt idő, másrészt energia hatékony. A víz háromszor gyorsabban forr fel benne, mint normál főzési eljárások esetén, de hozzá kell tenni, hogy ez egy nagyobb beruházásnak számít, mivel  használatához csak egy bizonyos fajta edényt lehet használni, ami mágnesezhető. Biztonságos (nincs nyílt láng) és mindenek előtt hatékony. Mivel a főzőedény sosem forrósodik fel ebben az eljárásban , így az étel nem tud ráégni és ennek hatására jóval egyszerűbb elmosni is. Hűtés tekintetében gondosan válasszuk meg a hűtőszekrény helyét. Hűvösebb, árnyékosabb helyre javasolt tenni, s nem szabad túlhűteni az ételeket sem, hisz semmi értelme (csak növeli a villanyszámlát). Míg a fagyasztóban -18°C, addig a hűtőszekrényben +5°C az ideális hőmérséklet. A meleg mellett a hideg energia is hasznos, ezért érdemes kiolvasztáskor a fagyasztott ételt berakni egy kicsit a hűtőszekrénybe. Mosásnál a ruhák szétválasztásán és a mosási fokok jó meghatározásán van a hangsúly. A nagyon szennyezet ruháinkat érdemes beáztatni, hogy utána ne kelljen a sok energiát felhasználó programot alkalmazni mosógépünkön (aminek megvásárlásakor természetesen ügyeljünk az energiahatékonysági címkéjére). Ha mosunk, akkor mossunk, azaz ne indítsuk el a mosógépet 2-3 ruháért, csak akkor, ha van elég, hogy tele tegyük azt.

 

Spórolni háztartásunkban az egyes elektromos készülékekkel is tudunk. A legjobb módszer, ha lekapcsolható konnektorba csatlakoztatjuk az egyes berendezéseket, mivel ezzel ki tudjuk küszöbölni a standby üzemmódban történő még mindig lényeges (a normál üzemmód 3-15%-át is használhatja egy berendezés készenléti üzemmódban) energiafogyasztást is. A számítógépek esetében mindenféleképpen a laptop a preferált, mivel jóval energiahatékonyabb.  További lehetőség, hogy felejtsük el a képernyővédő használatát. Amennyiben az bekapcsol, már mindenképpen eltelt jó sok idő, így érdemes készenléti állapotba kapcsolni a gépet. A számítástechnikai eszközök vásárlásánál ne csak az árat nézzük (ami természetesen nagyon fontos), hanem ajánlom, hogy vessünk egy pillantást a jellemzőire is, mert egy jól megválasztott készülékkel sokat tudunk megtakarítani magunknak.

 

Tehát, mint olvasható volt, nagyon sok mindent tehetünk azért, hogy energiát takarítsunk meg és spóroljunk. Egy biztos: megéri okosan gazdálkodni.
 

Az Energetikai Tanúsítvány Kft. aktuális adatkezelési tájékoztatója IDE kattintva érhető el


Hasznosnak találta ezt a bejegyzést? Ossza meg ismerőseivel!


Küldje el a bejegyzést e-mailben

Kérdése van? Forduljon hozzánk bizalommal!

Adja meg elérhetőségét, és kollégáink egy munkanapon belül felveszik Önnel a kapcsolatot!

Hasznosnak találta ezt a bejegyzést?
Ossza meg ismerőseivel!


Küldje el a bejegyzést e-mailben

Ügyfeleink mondták

A volt férjemmel közös lakásunk eladása kapcsán ismerkedtem meg Pusztai Henriettel. A kapcsolatunk első perctől kezdve közvetlen volt, rögtön megtaláltuk a közös nevezőt, hasonló stílusúak vagyunk. Ennek köszönhetően a munkakapcsolatunk hamar egy jó barátsággá is alakult. Heni a jelenlegi lakásom megtalálásában is nagyon nagy segítség volt.

— Zsófia, Budapest

Megkönnyítjük a keresést.
Ide fogjuk gyűjteni azokat az ingatlanokat, amiket már megnézett.

Ezután már könnyű lesz kiválasztani az Önhöz legjobban illő ingatlant.