Blog - Ingatlanos szemmel szubjektíven
Kulcs a kulcshoz: Hitel

Kulcs a kulcshoz: Hitel

Hogy miért szeretek szakmai rendezvényeken részt venni? Mert szinte mindig tovább tudom gondolni az ott hallottakat, le tudom fordítani a saját irodám gyakorlati nyelvére.

Nos, ma is ez történt. A hallottakat leképeztem a 2019 év teendőire. Az elején fogom lelőni a poént, miszerint az elkövetkezendő év ingatlanpiaci kulcsa szerintem a hitel lesz. Kifejtem!

Tényként kezelendő, hogy az idei évben bő kétszámjegyű volt az ingatlanárak emelkedése, ami átlag. Az én fókuszomban lévő területek egyes szegmenseiben még jóval dinamikusabb volt az árnövekedés. Logikusan, aki vásárlásban gondolkodik, annak sietnie kell, mert minden hónapban nagyjából egy százalékkal nő a kiszemelt ingatlan ára. Ebből az következik, hogy abszolút létjogosultsága van az előrehozott vásárlásoknak. Nem bonyolult a matek, inkább a "megéri" kategóriába tartozik az, ha valaki egy kis hitellel most meg tudja valósítani a vásárlását,  mintha kivárja, hogy „összejöjjön” a pénze. Számoljunk!

Rendelkezésre áll 35 millió forint. A jelenlegi kínálatban a megfelelő ingatlanok 40 millióba kerülnek. Feltételezzük, hogy a vevő egy év alatt elő tudja teremteni saját forrásból a maradék ötmillió forintot. Igen ám, de addigra minimum 44 millió forintra fog nőni a kiszemelt ingatlan ára, ami további takarékoskodást von maga után. És itt jön a képbe a hitel. Ötmillió forint hitel nem a világ. Ha szembe állítom az egy éves áremelkedést - 10% minimálisan - az ötmillió forint kamatával (a teljes ingatlanértékre vetítve 0,625% évente) akkor egyértelműen látszik, hogy még egy kényelmes tíz éves futamidővel számolva is 3,75% nyereséggel kecsegtet. És már most lehet költözni, nem kell bérelt lakásra költeni vagy a mamahotelben tölteni még éveket. Ugyanez befektetőkre vetítve még jóval kedvezőbb értéket mutat, tekintettel a rövid futamidőre.

Számomra tehát egyértelművé vált, hogy az ingatlanvásárlásoknál minden korábbinál jobban indokolt hitelfelvételben gondolkodni!


Hasznosnak találta ezt a bejegyzést? Ossza meg ismerőseivel!


Küldje el a bejegyzést e-mailben

Szerző

Írta: Hegedűs László
"Hegedűs László vagyok. Közel tíz éve dolgozom az ingatlanszakmában. A valaha másodállásnak indult „ingatlanozás” mára hivatásommá vált a szó legnemesebb értelmében. A szakma minden lehetséges formájában dolgoztam, voltam értékesítő egy közepes méretű irodában, vezettem 15 fős független irodát, voltam „mezítlábas”. Négy éve a Duna House hidegkúti vezetője vagyok. Meggyőződésem szerint a nagy hálózat sem hiba nélküli, ám a lehetőségek között magasan a legjobb, mint az értékesítők és vezetők, mint az ügyfelek számára. Az elmúlt évek számos tanulságos és időnként vicces történetet produkált. Ezek legjavát szeretném közre adni."

Hasznosnak találta ezt a bejegyzést?
Ossza meg ismerőseivel!


Küldje el a bejegyzést e-mailben

Ügyfeleink mondták

"Szia Judit! (Hegedűs Judit, Debrecen) Szeretném megköszönni azt a sok segítséget, amit tőled kaptam a lakásvásárlás során. Azt gondoltam pedig, hogy ez hosszú hónapokig elhúzódik majd, míg megtaláljuk a megfelelő lakást, és jogilag is rendezzük a dolgot, de nagyon kellemesen csalódtam, és ezt neked köszönhetem! Sok sikert kívánok a továbbiakban, és az én ajánlásomra bármikor számíthatsz"

— Erika, Debrecen

Megkönnyítjük a keresést.
Ide fogjuk gyűjteni azokat az ingatlanokat, amiket már megnézett.

Ezután már könnyű lesz kiválasztani az Önhöz legjobban illő ingatlant.
A legjobb módszer a válogatáshoz!
Minden ingatlan mellett található egy icon:

Keresse a csillagot majd Kattintson rá és ide tesszük a kiválasztott ingatlant.