Blog - Ingatlanos szemmel szubjektíven
Hogyan változott a hitelpiac a második negyedévben?

Hogyan változott a hitelpiac a második negyedévben?

A fővárosban átlagosan 18 millió forint hitelt vesznek fel az ügyfelek

 

Az idei év második negyedévében a jelzáloghitelpiacon is érezhető volt a koronavírus hatása, a piac volumene csökkent, az ügyletek mutatóinál azonban nem volt jelentős változás az év eleji adatokhoz képest. A Duna House Pénzügyek közel 1000 ügyleten vizsgálta meg a legfontosabb mutatókat.

A háztartásoknak nyújtott forint lakáscélú hitelek szerződéses összege 2019 második negyedévében 253 milliárd forint volt a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján, amihez képest az idei elmaradás 22% körüli a Duna House Pénzügyek becslése szerint. A független pénzügyi közvetítő az idei második negyedévre 196 milliárd forint körüli szerződéses összeget becsül, amelyben egész biztosan a májusi hónap lesz a leggyengébb 60-65 milliárd forint közötti összeggel. A közvetítő cég szerint a májusi hónap várhatóan a hitelpiacon is a mélypontot jelenti és innen az ingatlanpiachoz hasonlóan megindul a dinamikus visszarendeződés.

A hitelpiacon az ingatlanpiaccal párhuzamosan egyértelműen növekedett a közvetítői szerepkör az idei év eddigi időszakában, hiszen a veszélyhelyzetben jellemzően a közvetítőkön keresztül biztonságosabb, gyorsabb és hatékonyabb volt a hitelfelvételi folyamat, ami így ráadásul jelentős terheket vett le a pénzintézetek válláról. Ügyfelek szempontjából a szigorodó hitelfelvételi folyamatokhoz jóval több szakértői segítség kellett egy-egy ügylet sikeres lebonyolításához és a megfelelő konstrukció kiválasztásához.

Kamatperiódusban, futamidőben és hitelfedezeti mutatóban nem volt jelentős változás az elmúlt negyedévekhez képest. A vizsgált ügyleteknél a legnépszerűbb a 20 éves futamidő volt, ráadásul a hitelügyletek szinte teljes egésze biztonságosnak tekinthető hosszú kamatperiódusú konstrukcióban valósult meg. Az öt évnél rövidebb, kockázatosabb kamatperiódusú hitelek aránya a fővárosban is 1% alatt maradt, miközben a legalább 10 évig fix kamatozású hitelek aránya rendkívül magas, keleten 92, Budapestesen 84, nyugaton 78% volt.

A hitelnagyság a fővárosban az előző negyedévhez képest minimálisan csökkent, de a 18 millió forintos átlagos értékével még így is jóval magasabb, mint a tavalyi évben mért 16-17 millió forintos érték. Nyugat Magyarországon az átlagosan felvett összeg 12 millió forinthoz közelít, míg Kelet Magyarországon átlagosan 10 millió forint körül volt az elmúlt időszakban.

 

A Duna House Pénzügyek szakértői várják kérdéseiket a [email protected] e-mail címen.

 

 


Hasznosnak találta ezt a bejegyzést? Ossza meg ismerőseivel!


Küldje el a bejegyzést e-mailben

Szerző

Írta: Duna House

Hasznosnak találta ezt a bejegyzést?
Ossza meg ismerőseivel!


Küldje el a bejegyzést e-mailben

Ügyfeleink mondták

A volt férjemmel közös lakásunk eladása kapcsán ismerkedtem meg Henriettel (Pusztai Henriett, Nagy Lajos király útja). A kapcsolatunk első perctől kezdve közvetlen volt, rögtön megtaláltuk a közös nevezőt, hasonló stílusúak vagyunk. Ennek köszönhetően a munkakapcsolatunk hamar egy jó barátsággá is alakult. Heni a jelenlegi lakásom megtalálásában is nagyon nagy segítség volt.

— Zsófia, Budapest

Megkönnyítjük a keresést.
Ide fogjuk gyűjteni azokat az ingatlanokat, amiket már megnézett.

Ezután már könnyű lesz kiválasztani az Önhöz legjobban illő ingatlant.