Blog - Ingatlanos szemmel szubjektíven
Ha már nem szolgál Téged – engedd el!

Ha már nem szolgál Téged – engedd el!

Gyakran előfordul, hogy emberek olyan lakásokban, házakban élnek, amelyek már nem az ő igényeiket szolgálják, hanem épp ellenkezőleg, ők szolgálják az ingatlant. Ugye Te is láttál már hasonlót? Változnak az idők, megváltoznak az élethelyzetek, de az ingatlan megmarad. Hogy mit tehetünk, ha már túl kicsi, túl nagy, túl távoli vagy túl zajos? Ha már nem szolgál Téged – engedd el!

Tudom, hogy nem egyszerű, de minden bátorságunkat összeszedve érdemes a lakhatásunkon is változtatni, azt az új élethelyzethez illeszteni. Ha egy családból kirepülnek a gyerekek, akkor nincs értelme már fenntartani egy nagy léptékű családi házat, egy kisebb sokkal ideálisabb. Vagy ha éppen bővül a család, akkor pedig egyértelműen szükség van egy nagyobb lakásra! Látom, ahogy idősebb emberek nagy, 80-100 m2-es, lelakott lakásokban élnek. Biztos, hogy jobban éreznék magukat egy szépen felújított, kisebb lakásban, amelynek a költségei is lényegesen alacsonyabbak.

 

A változás, – ha mi irányítjuk – mindig pozitív, jó dolgot jelent. Ha túl kicsi, túl nagy, túlságosan kint van vagy túlságosan bent, túl sokba kerül fenntartani, esetleg túl sokat kell utazni – akkor tedd meg az első pár lépést! Az a legnehezebb, de utána már megy minden a maga útján.

 

Először is képzeld el, milyen lenne a legmegfelelőbb ingatlan számodra. Egy kis belvárosi lakás? Vagy egy kényelmes családi otthon a környéken? Luxusvilla a zöldövezetben? Vagy inkább egy kedves kis teraszos lakás valamelyik külvárosi kerületben, közel a gyerekekhez? Esetleg legyen télre egy jól fűtött panellakás, de legyen mellé egy nyaraló egy szép helyen, ahová ki lehet költözni nyárra? Az elképzelések ezerfélék lehetnek, de ne ess abba a csapdába, hogy a lehetőségeidet nem veszed számításba! Egy ingatlanértékesítő és egy független pénzügyi szakértő sokat segíthet ebben.

 

Két dolgot tehetsz: vagy eladod a jelenlegi ingatlant és veszel egy másikat, vagy pedig kiadod a sajátodat és bérelsz helyette egy olyat, ami megfelelőbb számodra. Mindkét esetben máris sokat tettél saját magadért!

 

Én azt vallom, hogy ne mi szolgáljuk az ingatlant, hanem az ingatlan szolgáljon minket! Legyünk rugalmasak, ne „haljunk bele” egy óriási költségvetésű ingatlan fenntartásába, és ne is nyomorogjunk hárman egy cuki kis belvárosi garzonlakásban, amit egy személyre vásároltunk anno, csak közben párt találtunk és kisgyermek is született. Ilyenkor érdemes lépni!

 

Ha fogva tartanak az emlékek, az nehéz helyzet. Ilyenkor a döntési folyamat általában hosszú és nem érdemes siettetni. Idő kell a döntéshez, mint ahogy a kicsírázott magból sem lesz termő növény egy nap alatt, de ültessük el a kis magocskát, hadd növekedjen! Remélhetőleg meglesz a gyümölcse!

 

Ha már érzed a változás szükségességét, érdemes konzultálni egy ingatlanos szakemberrel, aki fel tudja vázolni a lehetőségeket és végig is tudja vinni a folyamatot az elejétől a végéig. Ha bizalmat szavazol neki, akkor nagyon sokat segíthet, hiszen ismerni fogja az igényeket, és egy kézben tudja tartani az eladást és a vásárlást egyaránt. Eladásnál tud tanácsot adni az ár kialakításában, dolgozik a vevő megtalálásán, biztonságot nyújt azzal, hogy azonosítja a lakásba belépő személyeket, és ha vételi szándék van, akkor az alkufolyamat koordinálása után el tudja juttatni a feleket az előszerződésig, ahonnan már az eljáró ügyvéd veszi át a munkát.

 

Vásárlásnál is érdemes az ingatlanos szakembereddel együttműködni, hiszen, ha Te magad felhívod hirdetőket, és mindig más ingatlanossal nézel lakást, ők sohasem Téged fognak képviselni, hanem a tulajdonost. Legyen meg a saját ingatlanosod, aki Téged képvisel vevőként is! Ő be tudja szerezni az érdekes lakásról a szükséges háttérinformációkat, körültekintően meg tudja vizsgálni a jogi hátteret és az esetleges alkuban is tud képviselni. Ezek nagyon fontos dolgok.

 

Nem állítom, hogy mindenkinek szüksége van szakemberre, hiszen, akik jártasak a jogi ügyletekben, ők eligazodnak nélkülünk is, de nem biztos, hogy ráérnek. Az ügyvédek is gyakran hozzánk fordulnak, hogy elvégezzük azokat a feladatokat, amikre nekik nincs kapacitásuk.

 

Zárásképp beszéljünk pár szót a szakmáról is. Sajnos tény, hogy az ingatlanos szakma rendkívül felhígult. A csalódások elkerülése érdekében alapvető fontosságú, hogy olyan ingatlanost válassz, aki legálisan dolgozik, megvan a szükséges szakképesítése, az ingatlanközvetítői névjegyzékben regisztrációs számmal rendelkezik és számlaképes. Akiknek ez mind megvan, azok már biztos, hogy komolyan gondolják ezt a munkát, és nem csak „próbálkozgatnak” és „elingatlanozgatnak” mellékállásban. Az utóbbiakra nem számíthatsz sem hosszú, sem rövid távon!

 

Na de kit válassz?

Ha a vállalkozásodba, vagy a munkahelyedre fel akarsz venni egy új munkaerőt, akkor gondosan kiválasztod a legmegfelelőbb jelöltet és felteszel neki kérdéseket a tapasztalataival kapcsolatban, ugye? Ebben a helyzetben is tedd ugyanezt! Kérdezz rá bátran az ingatlanos szakember képzettségére, tapasztalataira, területi jártasságára, számlaképességére. Emellett olyan szakembert válassz, akivel a fentieken túl emberileg is azonos hullámhosszon tudsz lenni, mivel egy együttműködés során sokszor fogtok találkozni és sok időt töltötök majd együtt.

 

Sok sikert kívánok az új otthonod kiválasztásához!

 

Uzoni Zsuzsanna


Hasznosnak találta ezt a bejegyzést? Ossza meg ismerőseivel!


Küldje el a bejegyzést e-mailben

Szerző

Írta: Uzoni Zsuzsanna

Hasznosnak találta ezt a bejegyzést?
Ossza meg ismerőseivel!


Küldje el a bejegyzést e-mailben

Ügyfeleink mondták

"Hálásan köszönöm azt a sok segítséget, amit tőletek kaptam (Hornung Áron, Pécs)! Bánom, hogy olyan sokáig tartottam attól, hogy más kezébe adjam a házam értékesítését. Azt gondoltam, hogy biztosan majd egy vagyonba kerül nekem, hogy megfizessem a szolgáltatást. Szerencsére kiderült, hogy nem is járhattam volna jobban! Köszönöm nektek!"

— Erika, Pécs

Megkönnyítjük a keresést.
Ide fogjuk gyűjteni azokat az ingatlanokat, amiket már megnézett.

Ezután már könnyű lesz kiválasztani az Önhöz legjobban illő ingatlant.